Άλμα στα Βόρεια Προάστια σημειώνουν οι τιμές πώλησης – ενοικίασης ακινήτων
Επιχειρήσεις-Αγορά

Άλμα στα Βόρεια Προάστια σημειώνουν οι τιμές πώλησης – ενοικίασης ακινήτων

Τη σταθερά ανοδική τάση στις τιμές ενοικίασης – πώλησης κατοικιών πανελλαδικώς, στην οποία… πρωτεύουν τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, καταγράφουν πρόσφατες έρευνες της RE/MAX Ελλάς και του spitogatos.gr, με βάση τα στοιχεία που αντλούν από το δίκτυό της η πρώτη και από την πλατφόρμα της η δεύτερη.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η RE/MAX Ελλάς, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών το 2021 εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στην Αττική (κατά μέσο όρο +6,2%) και τη Θεσσαλονίκη (+9,4%), ενώ στην περιφέρεια τα μισθώματα παρουσιάζουν σταθερότητα ή μικρές αυξήσεις (+1,4%). Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η αγορά του real estate στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη ανθεκτικότητα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους αγοραστές. Επίσης, από τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς προκύπτει ότι το lockdown και η τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, έδωσε επιπλέον ώθηση στις τιμές.

Στα Βόρεια και τα Νότια Προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις άλλες περιοχές της Αττικής, καθώς διαμορφώνονται στα 800 και 750 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120τ.μ., με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Συγκριτικά, στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20-25 ετών, εμβαδού 51-80τ.μ., με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ, ενώ στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ίδιου μεγέθους και παλαιότητας με το κέντρο της Αθήνας, με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται στα 340 ευρώ. Τέλος, στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 410 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών και εμβαδού 51-80τ.μ.

Στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής βρίσκεται η καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν δηλαδή είναι ανακαινισμένο και διαθέτει καινούργια κουφώματα (79% και 62% αντιστοίχως), αν το ακίνητο διαθέτει θέση στάθμευσης (65%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, τις τρεις πρώτες θέσεις στο ύψος των ενοικίων καταλαμβάνουν το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη και το Νέο Ψυχικό, με τη μέση τιμής ενοικίασης στα Βόρεια Προάστια να διαμορφώνεται στα 8,20 ευρώ ανά τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη ακριβότερη περιοχή στην Ελλάδα για το 2021 είναι η Παλιά Παραλία του Δήμου Θεσσαλονίκης με +14%.

Αναλογικά ίδια εικόνα προκύπτει σύμφωνα με τον δείκτη SPI που καταρτίζει η πλατφόρμα Spitogatos: στο γ’ τρίμηνο του 2021 στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας οι τιμές ενοικίασης κατοικιών παρουσίασαν άνοδο κατά 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 9,90%.

Για το ίδιο διάστημα, στα Νότια Προάστια οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,4%, ενώ για ενοικίαση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,10%. Στην περιοχή πάντως διατηρούνται οι υψηλότερες τιμές σε όλη τη χώρα, καθώς η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό διαμορφώνεται στις 2.813 ευρώ (300 ευρώ υψηλότερα απ’ ό,τι στα Βόρεια Προάστια), ενώ η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 10,21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα Δυτικά Προάστια η άνοδος των τιμών πώλησης άγγιξε το 9,3% (1.444 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ για ενοικίαση η τιμή αυξήθηκε κατά 4,7% (μέση τιμή 6,94 ευρώ ανά τ.μ.). Άνοδο κατά 7,2% σημείωσε και ο Πειραιάς, με τη μέση τιμή πώλησης να αγγίζει τα 1.540 ευρώ/τ.μ., ενώ ακόμα μεγαλύτερη (8,7%) ήταν η αύξηση στα προάστια του Πειραιά, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 1.270 ευρώ/τ.μ. Ηπιότερη ήταν η εξέλιξη των τιμών στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,2%, σε 1.612 ευρώ/τ.μ., από 1.548 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο.

Όσον αφορά στο ύψος των ενοικίων, στο αθηναϊκό κέντρο το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9 ευρώ/τ.μ., αμετάβλητο έναντι του περσινού γ’ τριμήνου. Στον αντίποδα, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα ζητούμενα ενοίκια των Ανατολικών Προαστίων, με 7,3% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να φτάνει τα 6,92 ευρώ/τ.μ. από 6,45 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet