Έργα υποδομών στον Δήμο Ραφήνας ύψους 2,65 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Έργα υποδομών στον Δήμο Ραφήνας ύψους 2,65 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής

Έργα για τη βελτίωση των υποδομών στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ύψους 2,65 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Αποκατάσταση γέφυρας στην περιοχή Βελανιδιάς με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών

Ειδικότερα, ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της γέφυρας στην περιοχή της Βελανιδιάς, μετά από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου για το έργο με τίτλο «Εργασίες άρσης καταπτώσεων πρανών περιοχής Βελανιδιάς Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου», προϋπολογισμού 119.957 ευρώ με ΦΠΑ.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της βατότητας της υπάρχουσας γέφυρας στη θέση «Βελανιδιά», προκειμένου να συνδεθεί η περιοχή με τους βασικούς οδικούς άξονες του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών. Στη συγκεκριμένη θέση, κατά τη διάρκεια παλαιότερου πλημμυρικού φαινομένου, υπερχείλισε το ρέμα της Ραφήνας, με αποτέλεσμα την κατολίσθηση πρανών στη γέφυρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να κατασκευασθούν: τοίχος αντιστήριξης και στις δύο όχθες του ρέματος σε μήκος 25 περίπου μέτρων, οπλισμένο επίχωμα, υπόβαση και βάση οδοστρωσίας σε όλη την περιοχή της γέφυρας, στέψη στην όχθη όπου είναι η οδός Βελανιδιάς, με την κατασκευή καναλιού αποστράγγισης και στηθαίου ασφαλείας σε όλο το μήκος της επέμβασης, σύστημα ανάρτησης στο πλαϊνό μέρος της γέφυρας για τη διέλευση των αγωγών ΟΚΩ, καθώς και κιγκλίδωμα στα πλαϊνά της γέφυρας.

Αποπεράτωση του αμφιθεάτρου του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Ραφήνας

Παράλληλα, η Περιφέρεια και ο Δήμος εξασφαλίζουν την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου με όλες τις σχετικές υποδομές και εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Ραφήνας, με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για το σχετικό έργο, προϋπολογισμού 1.494.200 ευρώ με ΦΠΑ.

Με την αποπεράτωση του έργου ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου θα αποκτήσει ένα σύγχρονο θέατρο δυναμικότητας 185 θέσεων, σε ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο κτήριο. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το υπάρχον Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, στη συμβολή των οδών Έλλης Αλεξίου και Αραφηνιδών Αλών και να αποδοθεί στους πολίτες ένας χώρος τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή που θα συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το έργο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής του υπάρχοντος κελύφους της αίθουσας θεάτρου στο Πνευματικό Κέντρο, με παράλληλη αύξηση της δυναμικότητάς του (προσθήκη εξώστη), καθώς και την ολοκλήρωση των εργασιών για τον απαιτούμενο εξοπλισμό (καθίσματα, σκηνή). Πρόκειται για αναγκαίο έργο δεδομένης της ύπαρξης ενός ατελείωτου κατασκευαστικά τμήματος κτηρίου, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο.

Μελέτη οριοθέτησης – διευθέτησης ρεμάτων και προσαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου σε περιοχές του Δήμου

Στο ίδιο πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης οριοθέτησης – διευθέτησης ρεμάτων και προσαρμογής ρυμοτομικού σχεδίου σε περιοχές του Δήμου.

Σκοπός της μελέτης, προϋπολογισμού 1.041.798 ευρώ με ΦΠΑ, είναι η προσαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου οικοδομικού συνεταιρισμού Αγίου Σπυρίδωνα του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, με οριοθέτηση – διευθέτηση ρεμάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας) στην περιοχή μελέτης, που διακόπηκαν έπειτα από την απόφαση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών στις παραρεμάτιες ζώνες της εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής του συνεταιρισμού Αγίου Σπυρίδωνα Πικερμίου.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά στην αναθεώρηση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης, σε συνδυασμό με την οριοθέτηση και τη διευθέτηση των ρεμάτων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής των οικοδομικών συνεταιρισμών Αγίου Σπυρίδωνα και Διώνης.

Η οριοθέτηση των ρεμάτων θα εκπονηθεί σε συνολικό μήκος 11.000 μέτρων, ενώ τα προς διευθέτηση τμήματα αυτών θα μελετηθούν παράλληλα με την προσαρμογή – αναθεώρηση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης. Η μελέτη περιλαμβάνει την επικαιροποίηση και συμπλήρωση της υπάρχουσας τοπογραφικής αποτύπωσης των ρεμάτων, για την υποστήριξη των υδραυλικών μελετών και της πολεοδομικής μελέτης. Επίσης, περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες για την οριοθέτηση των ρεμάτων και για τα απαιτούμενα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, καθώς και οι αναγκαίες γεωλογικές μελέτες για την οριοθέτηση των ρεμάτων και για την προσαρμογή – αναθεώρηση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet