Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής – Τοποθετούνται 23.790 φωτιστικά LED
Κοινωνία

Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής – Τοποθετούνται 23.790 φωτιστικά LED

Η Περιφέρεια Αττικής τοποθετεί 23.790 φωτιστικά LED στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση και αναβάθμιση του οδοφωτισμού των κύριων οδικών αξόνων της Περιφέρειας Αττικής», συνολικού προϋπολογισμού 36.949.172,56 ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες τοποθέτησης από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε ότι «στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες αρμοδιότητάς της. Επιπλέον, επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη και σε επίπεδο κόστους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων θα μπορούν να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούν αν αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες προς όφελος των πολιτών».

Κεντρικοί στόχοι της τοποθέτησης των φωτιστικών

  • Η εξοικονόμηση ενέργειας (υπολογίζεται εξοικονόμηση 65% σε σχέση με τα συμβατικά φωτιστικά Νατρίου που χρησιμοποιούνται σήμερα).
  • Η μείωση του κόστους λειτουργίας (υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ το έτος).
  • Η μείωση των απαιτήσεων συντήρησης (τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα απαιτούν αλλαγή λαμπτήρων κάθε 1 έτος, ενώ τα φωτιστικά σώματα LED λειτουργούν απρόσκοπτα για περίπου 100.000 ώρες δηλαδή για 5-7 έτη).
  • Η βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού (μείωση φαινομένων θάμβωσης, αυξημένη λαμπρότητα) που αντανακλάται σε ασφαλέστερη οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες,
  • Η αναβάθμιση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αφού τα φωτιστικά led είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον από τα υφιστάμενα φωτιστικά Νατρίου (δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά και ανακυκλώνονται ευκολότερα).

Επίσης τα φωτιστικά θα είναι πλήρως ελεγχόμενα μέσω συστήματος τηλεδιαχείρισης, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο θα λαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση των φωτιστικών (λειτουργία, κατανάλωση, δυνατότητα dimming κ.λπ.) και θα φέρουν και όλες τις απαιτούμενες υποδομές συνδεσιμότητας για να συνδεθούν σε δίκτυο εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Το χρονοδιάγραμμα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής ορίζει την έναρξη των εργασιών για το έργο εγκατάστασης φωτιστικών τύπου LED στη λεωφόρο Ποσειδώνος την ερχόμενη Δευτέρα 06/12/2021 κατά τις ώρες 22.00 έως 6.00 της επομένης, ενώ στη λεωφόρο Κηφισιάς θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 09/12/2021.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet