Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: Κάλεσμα σε κινητοποίηση για την α΄ κατοικία
Περιφέρεια Αττικής

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: Κάλεσμα σε κινητοποίηση για την α΄ κατοικία

Κάλεσμα σε κινητοποίηση ενάντια στον νέο νόμο για την πρώτη κατοικία την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 στις 18:00 στο Μοναστηράκι απευθύνει η περιφερειακή παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Η παράταξη επισημαίνει τα εξής:

Έτοιμος για ψήφιση είναι ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον αντίστοιχο των Κατσέλη – Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασία της στέγης, έπειτα από συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών.

Να θυμηθούμε κάποια πράγματα:

Επί 10 χρόνια, 1999-2009, οι τράπεζες με την αρωγή κυβέρνησης και Ε.Ε., δάνεισαν εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες για την αγορά στέγης. Ο δανεισμός αυτός, που έφτασε τα 105 δισ., δηλαδή πολύ παραπάνω από τα διαθέσιμα των τραπεζών, έγινε με έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών που περιελάμβανε έλεγχο τρέχουσας μισθοδοσίας και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που υπήρχαν μέχρι τη στιγμή υποβολής αίτησης δανείου. 

Το σύνολο των τραπεζών, ελληνικών και ξένων με υποκαταστήματα στην Ελλάδα, ανέπτυξαν το μεγαλύτερο δυνατό ανταγωνισμό που περιελάμβανε μέχρι και παραπλανητικές διαφημίσεις, προκειμένου να πάρουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο, σε μια αγορά, όπου μέχρι τότε ο τραπεζικός δανεισμός για στέγη ήταν σπάνιος.

Από το 2010, οι δανειολήπτες βρέθηκαν σ΄ έναν πραγματικό εγκλεισμό αφού είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται ή να εξανεμίζονται λόγω απολύσεων. Μοιραία η λαϊκή περιουσία μπήκε στο κέντρο ενδιαφέροντος ελληνικών και ξένων κεφαλαίων με σκοπό να αφαιρεθεί ένα μεγάλο κομμάτι ιδιόκτητης στέγης από τα λαϊκά στρώματα -το κοράκια άλλωστε καραδοκούν για την αγορά στέγης για ένα κομμάτι ψωμί!

Σήμερα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου βρισκόμαστε μπροστά σε μια δήθεν «προστασία της πρώτης κατοικίας», αφού με τα εισοδηματικά όρια και τις αξίες των καλυπτόμενων ακινήτων, μεγάλο μέρος των δανειοληπτών βρίσκεται εκτός της «προστασίας».

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, ότι γνωρίζοντας το ειδικό βάρος που έχει η κατοικία στην ελληνική κοινωνία, και ιδιαιτέρως το μέγεθος των θυσιών που έχουν καταβάλει προηγούμενες γενιές για «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας», οι αντιδράσεις σε εικόνες αναγκαστικών εξώσεων στις γειτονιές μας θα είναι ανεξέλεγκτες.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, σε μια μετωπική σύγκρουση που εκ των πραγμάτων βρίσκεται μπροστά μας.

Σαν Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, καλούμε τις κινήσεις πόλης και τις συλλογικότητες γειτονιάς με τις οποίες δώσαμε μέχρι τώρα τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, τα ταξικά σωματεία εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους άνεργους, σε κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νέου νόμου – εκτρώματος. Συγκέντρωση στο Μοναστηράκι, στις 6: 00 μ.μ. και πορεία προς τη Βουλή για:

  • Απόλυτη προστασία του δικαιώματος στη στέγη. Κανένα σπίτι, χωράφι στα χέρια τραπεζίτη, fund, κράτους.
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων.
  • Άμεση παύση κάθε δίωξης των αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet