Ανυπότακτη Αττική: Να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι του Πειραιά
Περιφέρεια Αττικής

Ανυπότακτη Αττική: Να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι του Πειραιά

«Να μπει φρένο στα σχέδια της εταιρείας COSCO» και να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι του Πειραιά ζητεί ο συνδυασμός Ανυπότακτη Αττική.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η Ανυπότακτη Αττική θεωρεί ένα μεγάλο βήμα την απόφαση του ΚΑΣ που προχωρά στην κήρυξη τμήματος του Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο.

Στο λιμάνι του Πειραιά, η Περιφέρεια πρωτοστατεί για να αποδοθεί ολόκληρος ο χώρος του λιμανιού σε ιδιώτες (πέραν της COSCO) με στόχο την ανέγερση ξενοδοχείων, αποθηκών, εγκαταστάσεων για κρουαζιερόπλοια και, συνακόλουθα, τον εγκλωβισμό των κατοίκων, τον διωγμό του από τον τόπο κατοικίας τους, την ακόρεστη αξιοποίηση κάθε χώρου προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους. Είναι δε χαρακτηριστική η προθυμία της Περιφέρειας να συντονίσει τις κινήσεις της με τη δημοτική αρχή του Πειραιά για να αποτραπεί η κήρυξη και η προστασία των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά, για να διευκολύνει την ανάπτυξη των σχεδίων του Master Plan της COSCO.

Σύμφωνα με το «Έθνος» εξαιρέθηκε η σημαντική για την επένδυση θαλάσσια περιοχή στο εμπορικό λιμάνι. Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ ζήτησαν να εξαιρεθεί και η χερσαία ζώνη του λιμανιού, αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από το ΚΑΣ το οποίο ζήτησε επίσης να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κυνόσουρα. Το ΚΑΣ εισηγήθηκε σημαντική μείωση εμβαδού δύο κτιρίων τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού επέμεινε στην αρχική του θέση να συμπεριληφθεί στο masterplan του ΟΛΠ η μετατροπή του Silo σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Οι εκπρόσωποι της Cosco ωστόσο, οι οποίοι είχαν εξ αρχής τονίσει πως επιθυμούν να εγκριθεί ολόκληρο το πακέτο έργων, υπογράμμισαν πως κάποιες από αυτές τις αποφάσεις αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην πραγματοποίησή της.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ πριν τη σημερινή εξέλιξη, στον Πειραιά υπήρχαν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλάμβαναν το σύνολο των αρχαιοτήτων. Συνεπώς, όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά ήταν κάτι αναμενόμενο, πολύ περισσότερο τώρα που το master plan του ΟΛΠ συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, σύμφωνα με τον νόμο, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ «κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή. Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι δυο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα), καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη. Επίσης, σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη».

Από κει και πέρα ένα βήμα είναι η προστασία των αρχαιοτήτων αλλά καλούμε σε αγώνα ενάντια στο μαστερ πλαν της cosco για το άνοιγμα του λιμανιού στους πολίτες και την μη πλήρη παράδοσή  τους σε χρήσεις της cosco (επέκταση της του χώρου της κρουαζιέρας, αποθήκες κλπ). Η πόλη είχε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου αλλά για τους πολίτες είναι σα να μην υπάρχει. Επίσης μισή δουλειά η ανάδειξη αρχαιοτήτων εάν δεν προστατεύονται με την φροντίδα του συνολικού χώρου και περιβάλλοντος και δεν αναδεικνύονται – ως αρχαιολογικοί χώροι -μουσεία. Δηλ. άμα δίπλα έχει αποθήκες της cosco θα υποτιμηθεί η αξία της κήρυξης των αρχαιοτήτων.

Διεκδικούμε:

Άνοιγμα του λιμανιού του Πειραιά στους πολίτες. Ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά στην Πειραϊκή, στη Φρεαττύδα, στη Δραπετσώνα και στην Ηετώνεια ακτή. Ελεύθερος ο χώρος των Λιπασμάτων. Να καθαιρεθούν όλες οι ρυπογόνες εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και να αποδοθούν όλοι χώροι ελεύθεροι, πράσινοι στους Δήμους και στους πολίτες του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet