«Ασπίδα» προστασίας των καταναλωτών μετά τη βύθιση του «Αγ. Ζώνη ΙΙ»
Περιφέρεια Αττικής

«Ασπίδα» προστασίας των καταναλωτών μετά τη βύθιση του «Αγ. Ζώνη ΙΙ»

Η Περιφέρεια Αττικής, όπως ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή της, αμέσως μετά το ναυάγιο του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της γενικής διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την προστασία της υγείας του καταναλωτή και τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης των αλιευμάτων στην αγορά, προχώρησε άμεσα στις εξής ενέργειες:

1. Ελήφθησαν από τις κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής δείγματα οστρακοειδών, παρά το γεγονός ότι οι ζώνες παραγωγής τους βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ληφθεί 4 δείγματα από τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων και 4 δείγματα από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Τα 4 πρώτα δείγματα -2 από τις Π.Ε. Πειραιά και Νήσων και 2 από την Π.Ε. Δυτικής Αττικής- αναλύθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, για να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τη ρύπανση. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

2. Οι διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εντατικοποίησαν τους αστυκτηνιατρικούς ελέγχους των αλιευμάτων στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, σε καταστήματα λιανικής πώλησης και στην κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών. Η μακροσκοπική εικόνα (με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους) των αλιευμάτων που ελέγχθηκαν κρίθηκε ικανοποιητική, σύμφωνα με την κτηνιατρική υγειονομική νομοθεσία.

Οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν, συστηματικά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και το Πρόγραμμα που διαβιβάστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βάση 6μηνιαίο και διετή σχεδιασμό, με δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις οστρακοειδών και αλιευμάτων, προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, γίνονται δειγματοληψίες των θαλάσσιων νερών από το ΕΛΚΕΘΕ, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου.

3. Η διεύθυνση Αλιείας ενημέρωσε όλους τους συλλόγους επαγγελματιών αλιέων, καθώς και τις μονάδες υδατοκαλλιεργειών της Περιφέρειας Αττικής.

4. Για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών επισημαίνεται ότι στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου όπου διακινούνται τα περισσότερα αλιεύματα:

  • Τα αλιεύματα υπόκεινται σε τακτικούς αστυκτηνιατρικούς ελέγχους.
  • Στα παραστατικά διακίνησης και εμπορίας είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ζώνης αλίευσης.
  • Τα σκάφη μέσης αλιείας φέρουν υποχρεωτικά συστήματα εντοπισμού θέσης (VMS).

Επιπλέον είναι υποχρεωμένα κάθε φορά που αλιεύουν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά ημερολόγιο αλιείας στο οποίο αναγράφονται η ποσότητα και τα είδη του αλιεύματος (ERS). Συνεπώς είναι φανερή η προέλευση των αλιευμάτων.

Επιπλέον, αυτήν την εποχή η διενέργεια της αλιείας επιτρέπεται στα γρι-γρι (σκάφη μέσης αλιείας), που αλιεύουν σε μεγάλη απόσταση από την ακτή (πλέον των 300 μέτρων).

Όσον αφορά στους παράκτιους αλιείς, αποφεύγουν τη δραστηριοποίησή τους στην περιοχή εμφάνισης της πετρελαιοκηλίδας γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των εργαλείων τους από τα πετρελαιοειδή και επειδή η ζήτηση φρέσκου αλιεύματος έχει μειωθεί λόγω του συμβάντος.

Οι καταναλωτές επομένως πρέπει να εμπιστεύονται τις ανακοινώσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων ερευνητικών φορέων, καθώς και το κρατικό σύστημα ελέγχου των νωπών αλιευμάτων που διακινούνται στην αγορά μέσω της Ιχθυόσκαλας, αποφεύγοντας να δίνουν σημασία σε αστήρικτα δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και φήμες που πλήττουν έναν υγιή τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet