Για άλλη μια φορά η Φυλή στο… τραπέζι
Περιφέρεια Αττικής

Για άλλη μια φορά η Φυλή στο… τραπέζι

Στην αναγκαιότητα επίλυσης από την κυβέρνηση του σοβαρού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή της Φυλής αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της Ημερίδας που διοργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων».

Ο περιφερειάρχης έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζοντας ότι «το κύτταρο της Φυλής τελειώνει και, αν δεν γίνει κάτι, η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια».

Παράλληλα, ο κ. Γ. Σγουρός, αφού τόνισε ότι «το πολυπόθητο αποτέλεσμα στη διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να επιτευχθεί με τη συνοχή και την κατάργηση της αναντιστοιχίας που υπάρχει μεταξύ κοινωνίας και κεντρικής διοίκησης», ανέλυσε τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για την Αττική, οι οποίοι και είναι:

1. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Αττικής, με τη συλλογή των αποβλήτων, που επιτυγχάνεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό μετά από μεγάλες προσπάθειες, και την υγειονομική τους ταφή.

2. Η εφαρμογή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που θα επιτρέψει, μετά την ολοκλήρωσή του, τη δημιουργία ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε τέσσερα σημεία στη Δυτική και Ανατολική Αττική (Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα), μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα), με χρηματοδότηση ύψους έως 200 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής.

3. Ο νέος σχεδιασμός που έρχεται να συμπληρώσει και να επικαιροποιήσει τον υφιστάμενο, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό μεθόδων, όπως είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση. Στόχος είναι τα παραγόμενα απόβλητα να έχουν υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία και να οδηγείται προς ταφή μόνο το υπόλειμμα.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε, για μία ακόμη φορά, την αναγκαιότητα ένταξης του ΕΔΣΝΑ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παλαιές οφειλές του, που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, και να μπορέσει ο ΕΔΣΝΑ που διαχειρίζεται τα απόβλητα των 66 Δήμων και των 5 εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής να «σταθεί στα πόδια του».

Τέλος, ο κ. Γ. Σγουρός τόνισε πόσο σημαντικό είναι να ενημερωθούν οι πολίτες, προκειμένου να αντιληφθούν ότι τα απόβλητα είναι πλέον αξιοποιήσιμα 100%, όπως συμβαίνει σε όλες της χώρες της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι εξ’ αιτίας της αναποτελεσματικής πολιτικής που ακολουθείται είμαστε ουραγοί στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet