Γ. Σγουρός: Αναλάβετε τις ευθύνες για τη διαχείριση απορριμμάτων κα Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Αναλάβετε τις ευθύνες για τη διαχείριση απορριμμάτων κα Δούρου

Με αφορμή επιστολή της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, προς τους δημάρχους της Αττικής σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, ο τέως περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, τονίζει ότι η κα Δούρου οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και η κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνει, «ενώ πρώτα επένδυσε πολιτικά στην ακύρωση των ΣΔΙΤ, πλέον ανακάλυψε ότι είναι χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Γ. Σγουρός, με την επιστολή της η περιφερειάρχης «εγκαλεί τους δήμους για ανυπαρξία υποβολής προτάσεων προς το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων» και δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες» για την κα Ρ. Δούρου, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες.

Ακολουθεί η δήλωση του τέως περιφερειάρχη:

Μετά από 2,5 χρόνια θητείας, η –υποτίθεται έτοιμη ήδη από την προεκλογική περίοδο- κα Δούρου έκανε έναν σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που:

  1. Δεν έχει συγκεκριμένες χωροθετήσεις.
  2. Δεν περιλαμβάνει ολοκληρωμένη κοστολόγηση.
  3. Δεν έχει εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης, ιδίως για τις ήπιες δράσεις ανακύκλωσης.
  4. Χωρίς ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.
  5. Χωρίς να κάνει μνεία σε τεχνολογίες επεξεργασίας και διαχείρισης.
  6. Χωρίς αξιολόγηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.
  7. Χωρίς να περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Φυλής.
  8. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις περιορισμένες δυνατότητες σε μέσα, προσωπικό και εξοπλισμό των δήμων λόγω κρίσης.
  9. Χωρίς να υπολογίζει τις χωροταξικές δυνατότητες και ιδιαιτερότητες του λεκανοπεδίου, τον πυκνοδομημένο και άναρχο πολεοδομικό ιστό.

Πρώτα βέβαια, είχε φροντίσει να ακυρώσει -και ενώ είχε τεράστια περιθώρια ευελιξίας- τους διαγωνισμούς που ήταν σε εξέλιξη για την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας, χάνοντας 200 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και 200 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.

Κατά τα άλλα της φταίνε οι δήμοι της Αττικής, που δεν έκαναν προτάσεις… Ο μόνος που δεν μας είπε ότι φταίει είναι ο «Χατζηπετρής»….

Το καλαμπούρι λοιπόν πρέπει να σταματήσει. Η κα Δούρου οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και η κυβέρνηση, που ενώ πρώτα επένδυσε πολιτικά στην ακύρωση των ΣΔΙΤ, πλέον ανακάλυψε ότι είναι χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Από την πλευρά μας έχουμε ενημερώσει έγκαιρα για το διαφαινόμενο αδιέξοδο, τόσο τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και τους πολιτικούς αρχηγούς. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Δεν μπορεί οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας να κάνουν βήματα μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων τους και η Αττική να μένει πίσω. Ο αντίκτυπος στην οικονομία, στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στην απασχόληση είναι ήδη τεράστιος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet