Γ. Σγουρός: Η Αττική πληρώνει πολύ ακριβά την αναποτελεσματικότητα της κας Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Η Αττική πληρώνει πολύ ακριβά την αναποτελεσματικότητα της κας Δούρου

«Βουτιά στην απορροφητικότητα και δραματική αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων φανερώνουν τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία του 2016 που συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής» όπως σημειώνει η παράταξη του τέως περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, Αττική Μόνο με Έργο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές προβλέψεις για τη χρονιά που πέρασε και σύμφωνα με τον Οικονομικό Απολογισμό που κατατέθηκε, το 2016:

  • Η απορρόφηση πόρων από κάθε πηγή χρηματοδότησης (ίδιοι πόροι, ΠΔΕ εθνικό σκέλος και συγχρηματοδοτούμενο) μειώθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 43,5%, ανερχόμενη σε 103,2 εκατ. ευρώ. Είναι η μικρότερη απορρόφηση πόρων από το 2011.
  • Η απορρόφηση ίδιων πόρων για έργα κινήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε μονοψήφια ποσοστά επί των εγγεγραμμένων πιστώσεων, μόλις στο 6,1%
  • Το 92% της απορρόφησης από ίδιους πόρους οφείλεται σε προγραμματισμένα έργα από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι ελάχιστα είναι τα νέα έργα που ξεκίνησαν εδώ και δυόμιση χρόνια.
  • Οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς τρίτους εκτινάχθηκαν στα 25,8 εκατ. ευρώ, ποσό που συνιστά αρνητικό ρεκόρ, το μεγαλύτερο στην ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας Αττικής. Από καλοπληρωτής, η Περιφέρεια Αττικής έγινε μπαταχτσής.
  • Μόλις 30.000 ευρώ απορροφήθηκαν από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, επί συνόλου εγγεγραμμένων πιστώσεων 7,5 εκατ. ευρώ.
  • Η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής για το 2016 ανήλθε σε ποσοστό της τάξης του 8,4%, γεγονός που κατατάσσει την Αττική τρίτη από το τέλος ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
  • Το αποθεματικό της Περιφέρειας -για το οποίο η σημερινή διοίκηση εγκαλούσε περί απραξίας την προηγούμενη- αυξήθηκε από τα 374 εκατ. ευρώ, στα 388 εκατ. ευρώ…

Αναφερόμενος στην τροποποίηση του προγράμματος εκτελεστέων έργων, ο κ. Γ. Σγουρός σημείωσε ότι γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη υπερ-δέσμευση πόρων (έφθασε τα 1,7 δι. ευρώ!) χωρίς κανένα αντίκρισμα, παρά μόνο για λόγους εντυπώσεων, ότι λείπουν εμβληματικά έργα, όπως η αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ενώ επανέλαβε την πρότασή του, η αρμοδιότητα διαχείρισης του Πεδίου του Άρεως να περιέλθει στον Δήμο της Αθήνας που έχει το απαιτούμενο προσωπικό, με ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυσή του από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Γ. Σγουρός τόνισε:

«Η σημερινή διοίκηση διανύει το τρίτο έτος της θητείας της. Με βάση αυτά που έλεγε, αλλά και την κατάσταση κατά την οποία παρέλαβε την Περιφέρεια Αττικής, το όχημα της ανάπτυξης θα έπρεπε να είχε ήδη απογειωθεί. Αντί απογείωσης, βλέπουμε να πηγαίνει με τον αραμπά. Βλέπουμε στασιμότητα και υστέρηση. Βλέπουμε αποφάσεις με προχειρότητα, αλλά και σκοπιμότητα. Και πολλά ακόμη που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.

»Το βέβαιο είναι ότι η ανυπαρξία προγράμματος και σχεδιασμού, οι ιδεοληψίες, αλλά και η αυταπόδεικτη διαχειριστική ανεπάρκεια, οδηγούν την Περιφέρεια Αττικής στην οπισθοδρόμηση».

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet