Γ. Σγουρός: “Η κα Δούρου αναλαμβάνει ακέραια τη ευθύνη για τα απορρίμματα”
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: “Η κα Δούρου αναλαμβάνει ακέραια τη ευθύνη για τα απορρίμματα”

Με αφορμή την απόφαση της νέας περιφερειακής Αρχής να ακυρώσει τους 4 διαγωνισμούς για την κατασκευή ισάριθμων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ο κ. Γιάννης Σγουρός έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Η απόφαση της νέας περιφερειακής Αρχής να ακυρώσει τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, χωρίς την ίδια στιγμή να έχει παρουσιάσει ένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Και τούτο διότι καμία διοίκηση, πουθενά στον κόσμο, δεν αποφασίζει για την κατάργηση ενός σχεδιασμού, χωρίς και η ίδια καλά καλά να γνωρίζει με τι θα τον αντικαταστήσει.

Δεν αποφασίζει να γκρεμίσει κάτι απτό, για να χτίσει στην άμμο.

Έχουμε προκαλέσει επανειλημμένα την κα Δούρου να μας απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα, όσο και εύλογα ερωτήματα. Να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της.

Αντί απαντήσεων, το μόνο που ακούμε είναι ψεύδη και αφορισμούς για το χθες και ανέξοδες υποσχέσεις και αοριστολογίες για το αύριο.

  • Καμία απάντηση για το που προτείνει να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αφού ισχυρίζεται ότι θα κλείσει τη Φυλή.
  • Καμία απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί και για το τι θα γίνει εν τω μεταξύ.
  • Καμία απάντηση για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που κινδυνεύουν να χαθούν.
  • Καμία απάντηση για τα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 200 εκατ. € που χάνονται οριστικά, αφού τα έργα δεν θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ.
  • Καμία απάντηση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι για την ανακύκλωση και δεν θα αποφευχθούν τα επαπειλούμενα ευρωπρόστιμα.
  • Καμία απάντηση για το Γραμματικό, καμία για τις απαλλοτριώσεις των 140 εκατ. €, καμία απάντηση για το πώς και με ποιο κόστος θα μεταφερθούν εκτός ιστού οι εργοστασιακές μονάδες της Φυλής, καμία απάντηση για το πώς οι δήμοι θα υποστηρίξουν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, όταν σήμερα μόλις και μετά βίας συντηρούν το υφιστάμενο σύστημα αποκομιδής.
  • Καμία απάντηση για οτιδήποτε, αν και έχουν περάσει επτά μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Που να μην ήταν και έτοιμοι όπως ισχυρίζονταν…

Μπορεί η κα Δούρου να έχει εγκλωβιστεί για τα καλά στις προεκλογικές της μεγαλοστομίες, δεν έχει όμως κανένα απολύτως δικαίωμα να εγκλωβίσει τους πολίτες της Αττικής στις ανερμάτιστες επιλογές της.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός που προωθούνταν είχε οικοδομηθεί σε βάθος πολλών ετών και συνδύαζε αρμονικά όλες τις μεθόδους διαχείρισης, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, ώστε τίποτε να μην πηγαίνει για ταφή χωρίς να έχει υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία, σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των κοινοτικών οδηγιών.

Παράλληλα οι διαγωνισμοί είχαν προχωρήσει μέσα σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας και δημοσιότητας, δεν περιελάμβαναν όρους περί εγγυημένων ποσοτήτων, δεν υποθήκευαν τη βιωσιμότητα των ΟΤΑ, δεν αύξαναν το κόστος των δημοτικών τελών, όπως ψευδώς κατά συρροή αναφέρεται.

Πλέον, μετά και τη μεθόδευση που έγινε στην ψηφοφορία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, στην οποία δεν συμμετέχει κανείς εκ των μεγάλων Δήμων της Αττικής, η κα Δούρου και η παράταξή της αναλαμβάνουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναλαμβάνουν ακέραια την ευθύνη, καθώς μετατρέπουν ένα πρόβλημα υπό επίλυση, σε μια περιβαλλοντική και υγειονομική ωρολογιακή βόμβα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για την Αττική και τους κατοίκους της».

Υ.Γ. Από δω και στο εξής ήρθε η ώρα οι εξαγγελίες να γίνουν πράξεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet