Γ. Σγουρός: «Θωρακίζουμε την Αττική με έργα ουσίας, όχι βιτρίνας»
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: «Θωρακίζουμε την Αττική με έργα ουσίας, όχι βιτρίνας»

Στο πλαίσιο του συνολικού απολογισμού του έργου της Περιφέρειας Αττικής τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα, την Τετάρτη 2 Απριλίου, τα έργα και τις παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα της Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Τα έργα περιλαμβάνουν κατασκευή και συντήρηση αγωγών ομβρίων υδάτων, κατασκευή και συντήρηση φρεατίων και καθαρισμό ρεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση την ανακοίνωση:

Από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν εκτελεστεί και εκτελούνται 157 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 434,2 εκατ. ευρώ, σε 47 Δήμους της Αττικής, με κοινοτικούς και ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Αναλυτικά ανά Περιφερειακή Ενότητα έχουμε:

  • Κεντρικός Τομέας Αθήνας: 10 έργα – 25,9 εκατ. ευρώ
  • Βόρειος Τομέας Αθήνας: 23 έργα – 82,5 εκατ. ευρώ
  • Νότιος Τομέας Αθήνας: 8 έργα – 36 εκατ. ευρώ
  • Δυτικός Τομέας Αθήνας: 5 έργα – 13,7 εκατ. ευρώ
  • Ανατολική Αττική: 57 έργα – 188,6 εκατ. ευρώ
  • Δυτική Αττική: 17 έργα – 36,7 εκατ. ευρώ
  • Πειραιάς: 5 έργα – 17,8 εκατ. ευρώ
  • Νησιά: 6 έργα – 15 εκατ. ευρώ.

Από τη Νομαρχία Αθηνών έχουν ολοκληρωθεί 61 έργα προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ σε 24 δήμους, έργα που συνέβαλαν καθοριστικά, όπως και αυτά της Περιφέρειας, στην προστασία δεκάδων περιοχών από τις δραματικές συνέπειες των πλημμυρών.

Για τα μεγάλα ρέματα της Αττικής, Εσχατιάς, Ραφήνας, Γιαννούλας στο Θριάσιο, Ερασίνου και Αγίου Γεωργίου, η αρμοδιότητα παρεμβάσεων εξακολουθεί να ανήκει στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων.

Δημοσιοποιώντας τον απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, επιλέξαμε να χρηματοδοτήσουμε αναγκαία έργα υποδομής, έργα ουσίας και όχι βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων.

Από τα πιο ουσιαστικά έργα είναι εκείνα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της Αττικής.

Παρά τους περιορισμένους μας πόρους, εκατοντάδες σημεία της Αττικής που πλημμύριζαν με τις πρώτες δυνατές βροχές δεν αντιμετωπίζουν πλέον κανένα πρόβλημα.

Το ζήτημα βέβαια της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής δεν έχει επιλυθεί οριστικά και συνολικά.

Απαιτούνται περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για να θωρακιστούν όλα τα επικίνδυνα σημεία της Αττικής.

Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στα ρέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών.

Απαιτείται, σε συνεργασία με τους δήμους, αξιολόγηση και ιεράρχηση της επικινδυνότητας κάθε σημείου και της αναγκαιότητας των παρεμβάσεων, καθώς τα κονδύλια είναι περιορισμένα.

Απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο και να γνωρίζει κάθε εμπλεκόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα τις αρμοδιότητες και τους πόρους του.

Με το μέχρι σήμερα έργο μας, αποδείξαμε ότι αυτό που πρώτιστα μας ενδιαφέρει είναι τα προβλήματα των πολιτών, είναι οι παρεμβάσεις μας για την επίλυσή τους, με αποτελεσματικές δράσεις, όχι με υποσχέσεις και λόγια».

Δείτε εδώ τον Πίνακα εντεταγμένων έργων στο ΠΕΠ Αττικής και τον Απολογισμό αντιπλημμυρικών έργων στο ΠΕΠ Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet