Γ. Σγουρός: «Ο ΕΔΣΝΑ βγήκε από το τούνελ της οικονομικής αβεβαιότητας»
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: «Ο ΕΔΣΝΑ βγήκε από το τούνελ της οικονομικής αβεβαιότητας»

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πέρασε από την εποχή των χρεών σε αυτή της εξυγίανσης, όπως υποστηρίζει στην ακόλουθη ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Ολοκληρωμένες πολιτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, απαλλαγμένος από τα υπέρογκα χρέη του παρελθόντος θα μπορεί πλέον να εφαρμόσει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του φορέα και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, η βιωσιμότητα του φορέα πλέον όχι μόνο δεν απειλείται, αλλά δίνεται η δυνατότητα να ακολουθηθούν πολιτικές γενναίας μείωσης των τελών προς τους εξυπηρετούμενους δήμους και άρα τους πολίτες της Αττικής.

«Η ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει ότι παραλάβαμε έναν φορέα σε διάλυση και δύο μόλις χρόνια μετά, παραδίδουμε έναν φορέα και λειτουργικό και βιώσιμο. Αυτή είναι η αλήθεια και γι΄ αυτό συνεχίζουμε την προσπάθεια, ακόμη και μέσα στη θερινή για πολλούς ραστώνη. Την 1η Σεπτεμβρίου, η νέα διοίκηση που θα αναλάβει δεν θα βρει έναν οργανισμό που φυτοζωεί, αλλά έναν που θα έχει βγει από το τούνελ της οικονομικής αβεβαιότητας, οριστικά και αμετάκλητα. Η οικονομική λειτουργία ενός φορέα είναι το άλφα και το ωμέγα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2012 τα χρέη του ΕΔΣΝΑ ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με αυξητική τάση, οι τραπεζικοί λογαριασμοί ήταν δεσμευμένοι εξαιτίας κατασχέσεων και απειλούνταν ευθέως η ομαλή διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε, τότε, τον πρόεδρο του Συνδέσμου να στείλει αλλεπάλληλες επιστολές στην κυβέρνηση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και να απευθυνθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Χάρη στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και ο κίνδυνος «κατάρρευσης» της διαχείρισης των απορριμμάτων αποφεύχθηκε.

Ειδικότερα:

  • Ρυθμίστηκε σε συνεννόηση με τους δήμους και τη ΔΕΗ Α.Ε. το ζήτημα της είσπραξης της ετήσιας εισφοράς των Δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ. Πλέον οι εισφορές εισπράττονται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.
  • Παρά τη μείωση των εισφορών των Δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ από τα 100 εκατ. ευρώ το 2012, στα 88 εκατ. ευρώ το 2013 το χρέος απομειώθηκε κατά 20 %, δηλαδή από τα 76,2 εκατ. ευρώ στα 60,8 εκατ. ευρώ (σύγκριση απολογισμών ετών 2012-2013).
  • Μετά την ένταξη του ΕΔΣΝΑ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και μετά από μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε για περισσότερο από ενάμισι χρόνο για την επιχορήγηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν πριν αναλάβει η παρούσα διοίκηση, τα χρέη πλέον εκμηδενίζονται.
  • Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το τέλος εισόδου παρέμεινε αμετάβλητο στα 45 ευρώ/ τόνο. Επιμερίζεται σε 20,94 ευρώ για τη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ και 24,06 ευρώ για την καταβολή αντισταθμιστικών οφελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4164/ 2013. Το μεγαλύτερο δηλαδή κόστος δεν αφορά στη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ αλλά στα αντισταθμιστικά, που λαμβάνουν οι Δήμοι Φυλής, Ασπροπύργου, Περάματος και Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
  • Εισπράχθηκαν έσοδα που εκκρεμούσαν, έγιναν συμψηφισμοί και όλες οι οφειλές τρίτων προς τον ΕΔΣΝΑ έχουν βεβαιωθεί και έχουν αποσταλεί χρηματικοί κατάλογοι.
  • Προχώρησαν οι διαγωνισμοί αποκατάστασης των ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα μας απειλείται με την επιβολή υψηλότατων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Εκπονήθηκε για πρώτη φορά Μελέτη Αναλυτικής Κοστολόγησης και παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Ολοκληρώθηκε η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων 2011 και ο οικονομικός έλεγχος του 2011.
  • Ολοκληρώθηκε οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές για το 2012.
  • Ολοκληρώθηκε η απογραφή έναρξης και ο έλεγχος από ορκωτό λογιστή για την εφαρμογή του διπλογραφικού.
  • Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί των ετών 2012, 2013, 2014, και ο Απολογισμός του 2012 και του 2013.

Τέλος, σημειώνεται ότι όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εργάσθηκαν σκληρά αντιμετωπίζοντας τεράστιο αριθμό θεμάτων και προβλημάτων χωρίς την παραμικρή αποζημίωση ή αμοιβή ή ακόμα και έξοδα παράστασης για τις υπηρεσίες τους αυτές, αποδεικνύοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους δυο Βαθμούς περιλαμβάνει στελέχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet