Δήμος Αμαρουσίου: «Καμένη γη» η κληρονομιά του «διδύμου» Δούρου – Καραμέρου
Περιφέρεια Αττικής

Δήμος Αμαρουσίου: «Καμένη γη» η κληρονομιά του «διδύμου» Δούρου – Καραμέρου

Σε ιδιαίτερα σκληρό απαντά ο Δήμος Αμαρουσίου στην πρόσφατη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, Γιώργου Καραμέρου, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις έργων στο Μαρούσι, με αφορμή των βρεφονηπιακό σταθμό στο Ψαλίδι, βάζοντας στο «στόχαστρό» του και την ίδια την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

«Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ανίκανη που πέρασε ποτέ από το συγκεκριμένο πόστο. Είναι μια διοίκηση που εδώ και τέσσερα χρόνια λέει ψέματα στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Αποδείχθηκε ανίκανη να δώσει λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, η αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αθήνας, η ενίσχυση των υποδομών των Δήμων κ.λπ.», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Όπως τονίζεται πρόκειται για μια διοίκηση των πιο «fake προϋπολογισμών» που καταρτίστηκαν ποτέ, αφού -όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση- έχουν εγγραφεί  έργα που υπερβαίνουν κατά τρεις φορές τα υπάρχοντα κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής. «Είναι τόσο ψεύτες, που ο “Μαυρογυαλούρος” μπροστά τους μοιάζει με “νάνο”», τονίζει ο Δήμος Αμαρουσίου και προσθέτει:  «Τάζουν τα πάντα στους πάντες, αλλά δεν έχουν παραδώσει ούτε ένα έργο που να σχεδιάστηκε, να χρηματοδοτήθηκε και να ολοκληρώθηκε στη δική τους θητεία».

Ιδιαίτερα γα το Βόρειο Τομέα της Αττικής και ειδικότερα για τον Δήμο Αμαρουσίου, το «δίδυμο» Δούρου – Καραμέρου αποδεικνύεται «ως η πιο εχθρική για την πόλη μας διοίκηση Περιφέρειας», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, καθώς «όχι μόνον δεν έχουν χρηματοδοτήσει τα έργα που η πόλη μας χρειάζεται, αλλά επιπλέον, λένε συνέχεια ψέματα κι επιχειρούν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο».

«Τα 6 μεγάλα ψέματα του “διδύμου” Δούρου – Καραμέρου για τα έργα του Δήμου Αμαρουσίου

Στη συνέχεια και με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, η ανακοίνωση κάνει λόγο για «τεράστια ψέματα κι ανακρίβειες», με στόχο «να φορτωθούν στον Δήμο Αμαρουσίου η ανικανότητα, η ανεπάρκεια και η κομματική τύφλωση των κ.κ. Δούρου και Καραμέρου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται επίσης τα εξής:

Ψέμα πρώτο: Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική έγκριση από το 2017 στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ της κατασκευής βρεφονηπιακού σταθμού στο Ψαλίδι. Είναι ένα ακόμη προσφιλές στην κ. Δούρου fake news. Αυτό που υπάρχει είναι η εγγραφή μόλις 5.000 ευρώ στον πίνακα ενταγμένων έργων 2018 της Περιφέρειας Αττικής για ένα έργο συνολικού ύψους 1.800.000 ευρώ (Πίνακας ενταγμένων έργων 2018 της Περιφέρειας – ΑΔΑ ΨΦ8Ν7Λ-ΦΩΨ). Τα υπόλοιπα 1.795.000 ευρώ που είναι κ. Δούρου;

Μπορείτε να μας απαντήσετε:

  • Οι υπηρεσίες σας έχουν εγκρίνει τη μελέτη του βρεφονηπιακού που υπέβαλαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου; Αν ναι, πότε;
  • Πώς χρηματοδοτείται ένα έργο χωρίς την έγκριση μελέτης; Είναι τόσο διαλυμένη η Περιφέρεια και δεν γνωρίζετε τι κάνουν οι υπηρεσίες σας ή συνειδητά λέτε ψέματα;
  • Πώς γίνεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος γενικός διευθυντής έργων και μελετών της Περιφέρειας Αττικής να μην γνωρίζει τίποτα για το έργο; Ούτε καν στις πρόσφατες συναντήσεις με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου;
  • Γιατί δεν έχουν σταλεί στον Δήμο Αμαρουσίου ακόμα (αφού ο βρεφονηπιακός σταθμός έχει ενταχθεί από το 2017) τα σχετικά έγγραφα και οι εγκρίσεις από την Περιφέρεια, όπως, επίσης, και το σχέδιο σύναψης της αντίστοιχής προγραμματικής σύμβασης χρηματοδότησης τους συγκεκριμένου έργου;

Ψέμα δεύτερο: Δεν υπάρχει κανένα παράνομο αμαξοστάσιο στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας. Το αμαξοστάσιο έχει ήδη απομακρυνθεί πάνω από πέντε χρόνια. Αν είχατε περάσει έστω και μια βόλτα από το Μαρούσι κ. Δούρου, θα το είχατε διαπιστώσει. Δεν σας ενημέρωσε ο κ. Καραμέρος, για να μην εκτίθεστε;

Ψέμα τρίτο: Δεν βρίσκεται το Μαρούσι τρίτο στη λίστα με τα χρηματοδοτούμενα από πόρους της Περιφέρειας Αττικής στη Βόρεια Αθήνα. Προκαλούμε το «δίδυμο» Δούρου – Καραμέρου να δώσει όχι τη «λίστα – ευχολόγιο» που διακινούν, αλλά την πραγματική λίστα, με τις εκταμιεύσεις πόρων ανά Δήμο, τη λίστα με τα πραγματικά κι όχι με τα «πέτσινα λεφτά». Να μας δώσουν την πραγματική λίστα κι όχι τη fake. Για να διαπιστώσουν οι πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου πόσο ικανός και διεκδικητικός είναι για το Μαρούσι ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, που περιφέρει τον εαυτό του δεξιά κι αριστερά ως υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου.

Ψέμα τέταρτο: Για την καθυστέρηση στην οριοθέτηση του ρέματος Σαπφούς δεν ευθύνεται ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε. Αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας. Καταρχήν, δεν μας έχετε εγκρίνει τα 10.000.000 ευρώ που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου, αλλά έχετε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2018 μόλις 50.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 9.950.000 ευρώ που είναι κ. Δούρου;

Η αλήθεια είναι ότι ο ως Δήμος Αμαρουσίου κάναμε πολλά παραπάνω από ότι έπρεπε. Συγκεκριμένα:

  • Με ίδιους πόρους χρηματοδοτήσαμε και ολοκληρώσαμε τη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς ήδη από το 2014.
  • Συντάξαμε τη μελέτη διευθέτησης του ρέματος, την οποία έχουμε ήδη από το 2016 αποστείλει για έγκριση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
  • Καταθέσαμε τη μελέτη στην Περιφέρεια, η οποία μας απάντησε μετά από 8 μήνες, με παρατηρήσεις.
  • Προχωρήσαμε στη διόρθωση της μελέτης και στην ενσωμάτωση των παρατηρήσεων και ζητήσαμε εκ νέου έγκριση.
  • Μετά από άλλους 7 χαμένους μήνες, κατόπιν συνεχών οχλήσεων και εγγράφων και προσωπικής παρέμβασης του δημάρχου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η Περιφέρεια εδέησε να απαντήσει όχι επί της ουσίας και καθεαυτής της υδραυλικής μελέτης, αλλά ότι ο Δήμος πρέπει να καταρτίσει και νέες μελέτες τροποποίησης δικτύων της ΕΥΔΑΠ, που πιθανώς να απαιτηθούν κατά την κατασκευή του έργου, αν και δεν είναι ούτε υποχρέωση ούτε αρμοδιότητα του Δήμου. Απαίτηση που τίθεται για πρώτη φορά, δύο χρόνια μετά την αρχική υποβολή προς έγκριση της υδραυλικής μελέτης. Είναι ξεκάθαρη η τακτική της Περιφέρειας να σαμποτάρει το συγκεκριμένο έργο. Να είναι σίγουρη ότι θα λογοδοτήσουν για αυτό.
  • Καταρτίσαμε όλες τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας για όλες τις πολεοδομικές ενότητες του Δήμου μας, καλύπτοντας την αδράνεια και την ανεπάρκεια ετών της καθ’ ύλην αρμόδιας Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου.

Ψέμα πέμπτο: Ισχυρίζονται ότι καθυστερεί η υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε συγκεκριμένες περιοχές του Αμαρουσίου. Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο ξεκινά, μετά την υπογραφή των συμβάσεων και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων σε Πολύδροσο και Άγιο Θωμά. Δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες της η Περιφέρεια; Δεν γνωρίζει η διοίκηση της Περιφέρειας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της έχουν εγκρίνει τις μελέτες κατασκευής ομβρίων υδάτων για την περιοχή Κέντρο και Νέο Τέρμα. Γιατί δεν χρηματοδοτούν τα αναγκαία αυτά έργα για τους πολίτες; Είναι προτεραιότητα οι φιέστες από τα έργα υποδομής;

Ψέμα έκτο: Για την καθυστέρηση στην κατασκευή του δικτύου ομβρίων στον Παράδεισο δεν ευθύνεται ο Δήμος Αμαρουσίου. Η αλήθεια είναι ότι:

  • Οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν, χωρίς να είναι υποχρέωσή τους, την υδραυλική μελέτη απορροής των ομβρίων υδάτων της περιοχής (υποχρέωση της Περιφέρειας).
  • Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης αυτής, την υπέβαλαν στην Περιφέρεια όπου ακόμα αναμένουμε τις παρατηρήσεις τους. Η διοίκηση δεν συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της;
  • Πέραν της μελέτης ομβρίων, που μας εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα να εκπονήσουμε για λογαριασμό της Περιφέρειας, με δική μας πρωτοβουλία προβήκαμε σε εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης ελέγχου επάρκειας του αποδέκτη και σύνδεσης με το δίκτυο ομβρίων, λόγω αδράνειας και ανεπάρκειας για άλλη μια φορά της Περιφέρειας να ανταποκριθεί στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις της.

Αντί, λοιπόν, η κ. Δούρου να επιλέγει την εύκολη λύση, να κατηγορεί τον Δήμο Αμαρουσίου, ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για την καθυστέρηση της κατασκευής του δικτύου αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Παραδείσου.

Η αδράνεια και η απραξία είναι στοιχεία της Διοίκησης Δούρου – Καραμέρου

Και η ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου καταλήγει ως εξής:

Έχει πολύ θράσος το δίδυμο Δούρου – Καραμέρου όταν αναφέρεται στην ΟΧΕ του Βόρειου Τομέα. Ο κ. Καραμέρος, αν είχε στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί εδώ και μήνες, όταν με απόφαση της κ. Δούρου, δεν χρηματοδοτήθηκε η πρόταση της ΟΧΕ του Βόρειου Τομέα της Αθήνας.

Όσον αφορά στην ικανότητα της σημερινής διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου να διεκδικεί χρήματα για έργα στο Μαρούσι, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

  • Έχουμε διεκδικήσει με επιτυχία πάνω από 100.000.000 ευρώ στα έντεκα σχεδόν χρόνια θητείας της διοίκησης Πατούλη.
  • Με τα χρήματα αυτά παραδώσαμε στους πολίτες του Αμαρουσίου νέους παιδικούς σταθμούς, νέες πεζογέφυρες, νέο κλειστό γυμναστήριο κι αθλητικούς χώρους, αναπλάσαμε τις πλατείες της πόλης, αναβαθμίσαμε αισθητικά το εμπορικό μας κέντρο, χτίσαμε νέες σχολικές αίθουσες, κατασκευάσαμε νέες παιδικές χαρές, δημιουργήσαμε νέες κοινωνικές δομές και υποδομές, ενισχύσαμε τον εξοπλισμό της υπηρεσίας καθαριότητας, τον στόλο της δημοτικής μας συγκοινωνίας κ.λπ.
  • Μόνο η διοίκηση της σημερινής Περιφέρειας Αττικής δεν χρηματοδοτεί παρεμβάσεις στο Μαρούσι. Έχει εγκρίνει σε γειτονικούς και πολύ μικρότερους από το δικό μας Δήμο εκατομμύρια ευρώ για ασφαλτοστρώσεις, ενώ την ίδια ώρα αρνείται να μας διαθέσει τα 5 εκατ. ευρώ εγκεκριμένης από την Περιφέρεια μελέτης, για ασφαλτοστρώσεις στο Μαρούσι. Δεν το γνωρίζει αυτό η διοίκηση της Περιφέρειας; Με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή των κονδυλίων των χρηματοδοτήσεων; Γιατί όποιο κριτήριο και να προτάξει κανείς (π.χ κυκλοφοριακός φόρτος, έκταση οδικού δικτύου, διαμπερής κυκλοφορία, επισκεψιμότητα, σπουδαιότητα οδικών αξόνων κτλ) το Μαρούσι προηγείται στην κατάταξη.
  • Αρνείται να μας χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, καθώς και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, ΑΜΕΑ κ.λπ.
  • Στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ έχει εντάξει ο Δήμος Αμαρουσίου τρία έργα, για τα οποία έχει ήδη υποβάλει τα αντίστοιχα τεχνικά δελτία και στοιχεία.

Είναι φανερό από τα παραπάνω, ότι διάλυση έχει «βαρέσει» εδώ και μήνες η διοίκηση Δούρου. Μια διοίκηση χωρίς συνοχή, χωρίς σχέδιο, χωρίς έργο. Μια διοίκηση ταυτισμένη με την αδράνεια, την απραξία, τη συσσώρευση προβλημάτων, την ανικανότητα.

Σε λίγους μήνες η Περιφέρεια Αττικής γυρίζει σελίδα. Οι πολίτες θα αποπέμψουν την κυρία Δούρου και τους συνεργάτες της, που ήδη αναζητούν αλλού «σωσίβιο» για τη διάσωση της πολιτικής τους καριέρας.

Δυστυχώς για μας, φεύγοντας η κ. Δούρου αφήνει πίσω της «καμένη γη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet