ΕΝΠΕ: Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους
Περιφέρεια Αττικής

ΕΝΠΕ: Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους

Να επανέλθει στο φυσικό της χώρο, το υπουργείο Παιδείας, η αρμοδιότητα της στέγασης και της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των περιφερειακών διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, επισημαίνει:

Με το Π.Δ. 161/2000 μεταβιβάστηκαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη στέγαση των περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΕΠΘ και τη μίσθωση ακινήτων για την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς και την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών αυτών. Σύμφωνα δε με νομολογία του ΝΣΚ στην έννοια των λειτουργικών δαπανών του άρθρου 1 παρ. 3 του Προεδρικού Διατάγματος 161/2000 εντάσσονται όλες οι δαπάνες διοίκησης και λειτουργίας, όπως τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, φωτισμός, ύδρευση, καθαρισμός, εκτυπώσεις, εκδόσεις, μεταφορές υλικών, προμήθειες κ.λπ.

Στο άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος ορίζεται ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και όπως έχει κριθεί παγίως από το ΣτΕ «ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της παιδείας ευθέως στο Κράτος και αποκλείει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σχετικών με αυτήν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως οποιουδήποτε βαθμού». Συνεπώς, υπό το ισχύον Σύνταγμα, είναι ανεπίτρεπτη η διά νόμου ή με κανονιστική πράξη της διοικήσεως αναγνώριση υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως αρμοδιοτήτων σχετιζομένων με τη διοίκηση και λειτουργία της δημοσίας εκπαιδεύσεως, η οποία, κατά τα ήδη κριθέντα, ουδέποτε δύναται να θεωρηθεί ως «τοπική υπόθεση» (βλ. Σ.τ.Ε. 1008/2011, 296/2005, 2098/2004, 3040/2003, 2592/1999).

Καθώς πρόκειται για κτήρια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από υπηρεσίες εκπαίδευσης που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας,  εν όψει της κατάρτισης του νέου οργανισμού του Υπουργείου σας, επανακαταθέτουμε το πάγιο αίτημα των αιρετών Περιφερειών, ως καθολικών διαδόχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για απαλλαγή από το πρόσθετο διοικητικό βάρος που συνεπάγεται η διενέργεια αλλεπάλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών για υπηρεσίες που δεν τις συνδέει ιεραρχική σχέση και δεν δύνανται να τις εποπτεύσουν. Πολλώ δε μάλλον καθώς στα κτήρια αυτά δεν στεγάζονται υπάλληλοι της Περιφέρειας.

Προτεινόμενη διάταξη

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνει την ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση:

«Από 1-4-2017 η στέγαση των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και με μίσθωση ακινήτων, καθώς και η αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών αυτών,  αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και ασκούνται  από αυτό σύμφωνα με τις διατάξεις εσωτερικής λειτουργίας του. Από την ίδια ως άνω ημερομηνία, η παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 161/2000, όπως αυτή ίσχυε,  καταργείται».  

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet