Εορτασμός της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών 2018 στην Ακρόπολη
Περιφέρεια Αττικής

Εορτασμός της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών 2018 στην Ακρόπολη

Κοινός εορτασμός της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών 2018 στην Ακρόπολη των Αθηνών πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΟΗΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής σημειώνεται: «Η 24η Οκτωβρίου εορτάζεται ως η ημέρα ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διεθνούς οργανισμού, που κυριαρχεί έκτοτε στο διεθνές στερέωμα, μεταξύ των ιδρυτικών μελών του οποίου συγκαταλέγεται και η χώρα μας. Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, η αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθίσταται επίκαιρη και απαραίτητη. Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου, είτε για τη διατήρηση της ειρήνης και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΟΗΕ αποτελεί σημαντικό εργαλείο – πυξίδα και σημείο αναφοράς για όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως πολιτικής, οικονομικής ή στρατιωτικής ισχύος».

Και φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου ίδρυσης του ΟΗΕ, η ελληνική σημαία κυματίζει μαζί με τη σημαία του Διεθνούς Οργανισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η έπαρση των δύο σημαιών, πραγματοποιήθηκε σε σχετική τελετή με την παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, των ελληνικών πολιτικών αρχών, της Περιφέρειας Αττικής και ξένων πρέσβεων στην Ελλάδα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος, όπου κι έγιναν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, Γκαετάνο Λεόνε, και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία εκπροσωπήθηκε από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων, Αγγελική Λεβέντη.

Ο κ. Γκαετάνο Λεόνε εκπροσώπησε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μεταφέροντας το μήνυμά του: «Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί τα γενέθλια του ιδρυτικού Χάρτη μας – το έγγραφο ορόσημο που ενσωματώνει τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του “εμείς οι λαοί”. Κάθε μέρα, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να δώσουν πρακτική σημασία σε αυτόν τον Χάρτη. Παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, δεν τα παρατάμε ποτέ. Η ακραία φτώχεια μειώνεται, αλλά παρατηρούμε την ανισότητα να αυξάνεται. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως μειώνοντας την ανισότητα αυξάνουμε την ελπίδα, τις ευκαιρίες και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα από εμάς, αλλά δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ο μόνος δρόμος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε τόσα πολλά μέρη. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ειρήνη. Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, οι άνθρωποι υποφέρουν. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί αξίζει μια ειρηνική ζωή. Την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας. Για να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη. Για να θεραπεύσουμε τον πλανήτη μας. Για να μην μείνει κανένας πίσω. Για να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια για τον καθέναν και για όλους, ως ηνωμένα έθνη».

Με τη σειρά της, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Αγγελική Λεβέντη, μετέφερε τον χαιρετισμό της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Στον χαιρετισμό της, η περιφερειάρχης, αφού τόνισε τη σημασία και τη συμβολή του ΟΗΕ «ειδικά στη σημερινή διεθνή συγκυρία, κατά την οποία είναι ανοικτά τόσα μέτωπα, από την κλιματική αλλαγή ως το προσφυγικό – μεταναστευτικό φαινόμενο», θύμισε μια φράση του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι: «Ο ΟΗΕ αποτελεί τον μεγεθυντικό καθρέφτη της διεθνούς κοινής γνώμης. Σε αυτόν αντανακλώνται, μέχρι υπερβολής, οι ελπίδες και οι αγωνίες των κρατών και των λαών». «Αυτόν τον καθρέφτη οφείλουμε όλοι να τον προστατεύουμε και να μην τον ραγίζουμε», επισήμανε η περιφερειάρχης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet