ΕΔΣΝΑ: Λήξαν το συμβάν με το ραδιενεργό κοντέινερ στον ΟΕΔΑ Φυλής
Περιφέρεια Αττικής

ΕΔΣΝΑ: Λήξαν το συμβάν με το ραδιενεργό κοντέινερ στον ΟΕΔΑ Φυλής

Λήξαν θεωρείται το συμβάν με το κλειστό κοντέινερ που εντοπίστηκε το Σάββατο στην πύλη του ΟΕΔΑ Φυλής με δεκαπλάσια του επιτρεπτού ορίου επίπεδα ραδιενέργειας. Όπως ενημερώνει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), εφαρμόστηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρονται τα εξής:

Σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, Επιθεώρηση Νοτίου Ελλάδος, Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, προχώρησε σε έλεγχο του κλειστού κοντέινερ που εντοπίστηκε το Σάββατο στην πύλη της ΟΕΔΑ Φυλής με δεκαπλάσια του επιτρεπτού ορίου επίπεδα ραδιενέργειας του φορτίου. 

Μετά από τον εντοπισμό του ραδιενεργού υλικού, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας στη ΓΑΔΑ). Σήμερα, το πρωί, για λειτουργικούς λόγους, το φορτίο με το κοντέινερ επιστράφηκε στο ΣΜΑ Σχιστού, προκειμένου να γίνει εντοπισμός της πηγής του ραδιενεργού υλικού.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από εκπροσώπους της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και διαπιστώθηκε ότι η κυρίαρχη πηγή εκπομπής ραδιενέργειας ήταν οικιακός ρουχισμός (συγκεκριμένα, πετσέτα και εσώρουχα), προφανώς από ασθενή υποβαλλόμενο σε θεραπεία. Το Σάββατο, 10/10 μετρήθηκαν περίπου 22μSV/h και τη Δευτέρα, 12/10, η τιμή είχε μειωθεί, λόγω εξασθένισης περίπου στα 17μSV/h  (στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής).

Κατά την επιστροφή και την είσοδο στο ΣΜΑ Σχιστού, η συσκευή εντοπισμού του ΣΜΑ έδωσε ένδειξη 16.554 μSV/h. Σύμφωνα με δήλωση των εκπροσώπων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το ραδιενεργό υλικό είναι ιώδιο – 131, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής περίπου 7 ημέρες (το ισότοπο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία νεοπλασιών στον θυρεοειδή αδένα). Οι ίδιοι επίσης διαβεβαίωσαν ότι ο ρουχισμός που εξέπεμπαν το ραδιενεργό υλικό είναι ακίνδυνο από ραδιολογικής απόψεως και ως εκ τούτου, μπορούν να διατεθούν με τα συνήθη αστικά απορρίμματα. Επίσης, δήλωσαν ότι τα παραπάνω ρούχα δεν κατατάσσονται ως μολυσματικά.

Κατόπιν τούτου, αναχώρησαν από τον χώρο του ΣΜΑ οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, καθώς και οι εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της ΓΑΔΑ. Κατόπιν, οι Επιθεωρητές προχώρησαν στον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, από τις δραστηριότητες του Σταθμού Μεταφόρτωσης.

Το θέμα αντιμετωπίστηκε με τον ενδεδειγμένο τρόπο και σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες. Η ΕΕΑΕ διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας περιβάλλοντος. Κατόπιν αυτών, το συμβάν θεωρείται λήξαν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet