Η Ρ. Δούρου σε εκδήλωση για την ισότητα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα
Περιφέρεια Αττικής

Η Ρ. Δούρου σε εκδήλωση για την ισότητα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ισότητα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα – Υπάρχει;», που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ο Τομέας Ισότητας της ΕΝΠΕ και η Περιφέρεια Αττικής, μετείχε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στην παρέμβασή της η περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Η ισότητα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ επίκαιρο θέμα, καθώς η Ευρώπη αλλά ειδικότερα ο ευρωπαϊκός νότος πλήττονται και δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και τις προβληματικές συνθήκες που δημιουργεί – είτε στην αγορά εργασίας είτε στο πεδίο των κοινωνικών παροχών, από τις οποίες εξαρτάται περισσότερο η καθημερινότητα των γυναικών.

»Τα δικαιώματα των γυναικών, η θέση τους στην αγορά εργασίας, η ισότητα της αμοιβής τους, ο αντίκτυπος που έχει η περιστολή των δημοσίων δαπανών στους όρους εργασίας τους, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς δεν αποτελούν “επιμέρους”, δευτερεύον θέμα αλλά ζήτημα που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.

»Αυτός ήταν άλλωστε και ο πυρήνας της παρέμβασης του εισηγητή, μέλους του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Ζαν Λουί Τεστί, κατά τη σχετική συζήτηση για την άνοδο της φτώχειας των γυναικών – άλλη μία νέα πτυχή που επέφερε η οικονομική κρίση – κατά την πρόσφατη 29η Ολομέλεια του σώματος στο Στρασβούργο.

»Η απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια δίνει έμφαση και αναδεικνύει τον σοβαρό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

»Και αυτού του είδους οι τοποθετήσεις έχουν σημασία, με δεδομένο το γεγονός, που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει ενδιαφέρον να φέρει το θέμα της ισότητας των φύλων στο επίκεντρο των επεξεργασιών της.

»Το γεγονός δηλαδή ότι τίθεται στο επίκεντρο ενός σώματος όπως το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών η ανάγκη η έμφυλη πολιτική να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις πολιτικές, έχει σημαντική πολιτική σημασία.

»Οφείλουμε λοιπόν, τόσο σε επίπεδο ΕΝΠΕ όσο και σε αυτό της ΚΕΔΕ, σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων, να λάβουμε υπόψη μας αυτό το δεδομένο προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία, να «κτίσουμε» πάνω σε αυτό σειρά πρωτοβουλιών προς δράση.

»Δράση σχετικά με τη δημιουργία εκείνων των μηχανισμών, σε τοπικό (δήμων) και περιφερειακό επίπεδο, οι οποίοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ανισότητα στην αμοιβή τους, την προστασία των δικαιωμάτων τους.

»Πρόκειται για πρωτοβουλίες που σχετίζονται άμεσα με ενημέρωση σχετικά με του τι κάνουν άλλες περιοχές και την καταγραφή των καλών πρακτικών. Με στόχο την έμφυλη διάσταση όλων των πολιτικών, στο πλαίσιο της στρατηγικής των Περιφερειών.

»Πρόταση προς συζήτηση: δημιουργία Τμημάτων έμφυλης πολιτικής, που θα μελετά, παρακολουθεί, συντονίζει τις διαφορετικές πολιτικές σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και Δήμων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet