Λεπτές… ισορροπίες με το 1 δισ. ευρώ αδιάθετων κονδυλίων στις περιφέρειες
Περιφέρεια Αττικής

Λεπτές… ισορροπίες με το 1 δισ. ευρώ αδιάθετων κονδυλίων στις περιφέρειες

Στο ένα δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται αυτή τη στιγμή το συνολικό ποσό των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται οι περιφέρειες της χώρας. Η υστέρηση αυτή σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο με εγκύκλιό του ζήτησε την επιστροφή των αδιάθετων κονδυλίων στον κεντρικό λογαριασμό του ΕΣΠΑ, προκειμένου τα ποσά αυτά να διατεθούν σε άλλα έργα – κωδικούς του προγράμματος.

Η αποστολή όμως της εγκυκλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η οποία την Παρασκευή είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στη συμβιβαστική λύση ότι τα κονδύλια δεν θα αφαιρούνται από τις Περιφέρειες, αλλά θα υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση της κεντρικής διοίκησης. Στη συνάντηση εκτάκτως παρέστη και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ.

Αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από καιρό, το θέμα που κυριάρχησε και μάλιστα εν μέσω μεγάλης έντασης, ήταν η επίμαχη εγκύκλιος, το περιεχόμενο της οποίας έγινε γνωστό στις περιφέρειες μία μόλις ημέρα πριν. Οι περιφερειάρχες, διά του προέδρου τους Κώστα Αγοραστού, διαμήνυσαν στον υπουργό Οικονομίας ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουν τα κονδύλια των περιφερειών για σκοπούς άλλους από αυτούς για τους οποίους έχουν χορηγηθεί.

Ωστόσο, μετά τις διαβεβαιώσεις των  κ.κ. Σταθάκη και Κουίκ, αλλά και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ Αλέξανδρου Χαρίτση ότι τα χρήματα δεν θα αφαιρεθούν από τις περιφέρειες το κλίμα εξομαλύνθηκε. Μάλιστα, συμφωνήθηκε εντός των επομένων ημερών να υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος η οποία θα… ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων ζητείται από τους περιφερειάρχες στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησης των κονδυλίων μέχρι 19/4/2015, η ανάκλησή τους μέσω αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο έως 3/4/2015. Μετά τις 19 Απριλίου 2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα. Επίσης, στις περιπτώσεις που για ήδη κατανεμημένα εντός του 2015 ποσά εκτιμάται ότι δεν αναμένεται η πραγματοποίηση πληρωμών εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, να υπάρχει σχετική εισήγηση για άμεση ανάκλησή τους και επανάληψη του αιτήματος όταν αυτό θα είναι ώριμο.

Όπως ανέφεραν οι περιφερειάρχες στους δύο υπουργούς, η εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής, πέραν των δυσλειτουργιών που θα προκαλέσει στην εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για τον περιορισμό των «αρμοδιοτήτων» των περιφερειών. Αντίστοιχα ο κ. Σταθάκης, σημείωσε ότι τα κονδύλια δεν θα αφαιρεθούν από τις περιφέρειες, αλλά θα κατευθύνονται σε άλλες παρεμβάσεις εντός των περιφερειών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

Το θέμα, λόγω της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, έλαβε ευρείες διαστάσεις, καθώς η εφαρμογή της εγκυκλίου επιχειρήθηκε να συνδεθεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει χρήματα για την κάλυψη των εσωτερικών και εξωτερικών αναγκών της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς χρήματα του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, πλην των προβλεπόμενων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης επιχειρήθηκε δύο τουλάχιστον φορές να τεθεί σε εφαρμογή παρόμοια εγκύκλιος, καθώς αυτό ορίζει ο νόμος, ωστόσο, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των περιφερειαρχών, δεν τέθηκε σε εφαρμογή.

Πηγή: naftemporiki.gr/Σταμάτης Ζησίμου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet