Ξεκινά το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής
Κοινωνία

Ξεκινά το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

Το «πράσινο» φως για την έναρξη της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές του Πικερμίου δόθηκε σήμερα (20/10) μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης κατασκευής του έργου μεταξύ του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Α. Τόσιου και του διευθύνοντα συμβούλου της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας «ΕΚΤΕΡ Α.Ε.», Α. Σίψα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Πικερμίου, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκου και του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, Ε. Μπουρνούς.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θ. Αυγερινός και ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Σμέρος.

Ειδικότερα, υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής ενός τμήματος του συνολικού δικτύου αποχέτευσης της Ραφήνας που αφορά στους οικισμούς Ντράφι και Άγιο Σπυρίδωνα. Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή «πρόκειται για τμήμα μίας από τις τέσσερις συνολικά εργολαβίες του μεγάλου έργου που θα αναμορφώσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την τοπική κοινωνία και περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους της, βάζοντας οριστικό τέλος παράλληλα στις χρηματικές κυρώσεις που επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας»

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 34,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής) και τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής της Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης.

Με την υπογραφή της σύμβασης, προϋπολογισμού 16.511.612,48 ευρώ, θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή 103 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Πικέρμι, Ντράφι, Άγιο Σπυρίδωνα, Διώνη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Θα συνδεθούν περισσότερα από 2.800 ακίνητα, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων και επιχειρηματιών των περιοχών αυτών.

«Μια ακόμα μεγάλη ημέρα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής» χαρακτήρισε τη σημερινή ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας ότι γίνεται πραγματικότητα «ένα πολύ σημαντικό έργο που για δεκαετίες εκκρεμούσε και αποτελούσε αντικείμενο προστριβών και διενέξεων».

«Με προσεκτικά και στοχευμένα βήματα, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και ΕΥΔΑΠ, συνεργαστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει βούληση τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, για την τοπική κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση» ανέφερε στην ομιλία του και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ καταφέραμε αφ’ ενός να πετύχουμε την έγκριση του μεγάλου έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2020 και αφ’ ετέρου την πλήρη ενεργοποίηση των εργολαβιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία σήμερα να υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης».

Αναφερόμενος στα άλλα κρίσιμα έργα που υλοποιούνται υπογράμμισε ότι σε οτιδήποτε αφορά το ζήτημα της αποχέτευσης των ακαθάρτων, η Περιφέρεια Αττικής κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση των μεγάλων έργων της Ανατολικής Αττικής, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως επισήμανε ολοκληρώνεται σύντομα το έργο αποχέτευσης Κορωπίου με το αντίστοιχο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και την αποχέτευση Παιανίας και Γλυκών Νερών, ενώ στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, η διοίκηση της Περιφέρειας σκοπεύει να δώσει λύσεις στα ζητήματα του Σαρωνικού, του Ωρωπού και των νησιών της Αττικής, τα οποία παρουσιάζουν μια στασιμότητα τα τελευταία χρόνια.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα την επίτροπο Elisa Ferreira και τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής για την αμέριστη συμπαράσταση της καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του συγκεκριμένου έργου, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ για την εποικοδομητική συνεργασία, καθώς και τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει αγκαλιάσει το έργο της αποχέτευσης και δίνει λύσεις όπου εμφανίζονται προβλήματα. «Η Περιφέρεια Αττικής έχει γυρίσει πλέον σελίδα και αυτό είναι ορατό στους πολίτες της» σημείωσε κλείνοντας.

Τη βεβαιότητά του για την επιτυχή υλοποίηση του έργου εξέφρασε ο κ. Τόσιος: «Συνεχίζουμε την εφαρμογή του επενδυτικού μας προγράμματος στην Ανατολική Αττική με ταχείς ρυθμούς και έργα που θα ενσωματώνουν τις αρχές και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Την ανάγκη για κινητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις συνδέσεις των ακινήτων τους στο δίκτυο αποχέτευσης, εξέφρασε κ. Γραφάκος: «Θέλω να καλέσω πραγματικά τους πολίτες να προχωρήσουν γρήγορα σε συνδέσεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε πέρυσι σε μια σημαντική νομοθετική ρύθμιση όπου όλες οι συνδέσεις πλέον καλύπτονται με πόρους του ΕΣΠΑ. Επεκτείνουμε τη ρύθμιση αυτή τις επόμενες μέρες και για έργα τα οποία είναι σε προηγούμενα ΕΣΠΑ και είναι η πρώτη φορά που αυτό το λέμε δημόσια. Επιφυλάσσουμε και μία θετική έκπληξη στους κατοίκους που θα συνδεθούν για το εσωτερικό τους δίκτυο. Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε, επεξεργαζόμαστε πάντως, ένα τρόπο που θα τους ανακουφίσουμε».

Την σπουδαιότητα του έργου τόνισε ο κ. Μπουρνούς, δηλώνοντας ότι: «Έχει φθάσει η ώρα των μεγάλων έργων για τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Υπογράψαμε τη σύμβαση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης σε ολόκληρη τη Δημοτική Κοινότητα Πικερμίου με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια Αττικής και την ανάδοχο εταιρεία ΕΚΤΕΡ. Ένα έργο που αφήνει μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργεί αναπτυξιακές υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet