Ο Γ. Πατούλης παρουσίασε τους στρατηγικούς άξονες της Νέας Αρχής για τη Δυτ. Αττική
Περιφέρεια Αττικής

Ο Γ. Πατούλης παρουσίασε τους στρατηγικούς άξονες της Νέας Αρχής για τη Δυτ. Αττική

Τους βασικούς στρατηγικούς άξονες των παρεμβάσεων που θα γίνουν με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Δυτικής Αττικής παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, στην Ελευσίνα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι του συνδυασμού της Νέας Αρχής στη Δυτική Αττική.

Ο Γ. Πατούλης, παρουσία πλήθους κόσμου, υποψηφίων, αιρετών και εκπροσώπων φορέων, δεσμεύτηκε ότι θα βάλει τέλος με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις σε παθογένειες και παράλογες τακτικές που έφεραν την Αττική σε αδιέξοδο. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής εστιάζοντας στα προβλήματα της Δυτικής Αττικής ανέδειξε ως μείζων ζήτημα το έλλειμμα ασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες της εξαιτίας της ανεπάρκειας υποδομών, της ανεργίας, της απουσίας πολιτικών πρόληψης για τη θωράκιση της περιοχής από φυσικές καταστροφές και των περιβαλλοντικών απειλών.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη, αλλά και τη νυν διοίκηση της Αττικής, τους καταλόγισε τεράστιες ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν και βιώνουν οι πολίτες επισημαίνοντας ότι δεν είχαν συγκροτημένο σχέδιο και όραμα αλλά λειτουργούσαν ως τροχονόμοι των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είχαν στη διάθεσή τους.

Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Δεσμεύομαι ότι θα διεκδικήσω όλα όσα θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε από την επόμενη μέρα που θα αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της Αττικής.

»Oι διοικήσεις που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής, δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Έχουν τεράστιες ευθύνες καθώς δεν έκαναν επί της ουσίας τίποτα. Δεν είχαν συγκροτημένο σχέδιο, δεν είχαν όραμα.

»Αυτό που ζητώ από σας, είναι να μου δώσετε την ευκαιρία να δουλέψω για τη Δυτική Αττική και τους κατοίκους της. Δεν υπόσχομαι  περισσότερα από όσα έχω τη δύναμη να υλοποιήσω.  Στη Δυτική Αττική ζήσαμε τον πόνο. Πληρώσαμε με απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών την ανικανότητα της Περιφέρειας και του Κράτους να θωρακίσουν με αντιπλημμυρικά έργα την περιοχή. Είδαμε να συγκρούονται για την απόδοση ευθυνών υπηρεσίες του Κράτους και της Περιφέρειας, αλλά στο τέλος τίποτε δεν άλλαξε».

Το πρόγραμμα

Οι κεντρικοί άξονες του προγράμματος που ανακοίνωσε ο Γ. Πατούλης προβλέπουν μεταξύ άλλων, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων την ανάπτυξη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής και των Νήσων, τη σύνδεση της περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, την εφαρμογή μέτρων για τις ομάδες πληθυσμού που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, την υλοποίηση Πολιτιστικών Περιηγητικών Διαδρομών και Αξόνων, την Πολιτική Προστασία, την υλοποίηση δράσεων  για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των πολιτών.

Οι βασικοί στρατηγικοί άξονες των παρεμβάσεων για τη Δυτική Αττική

Ο Γ. Πατούλης, αφού επισήμανε ότι η Νέα Αρχή έχει καταρτίσει  ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Αττικής, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής κινείται Δυτικά με συγκεκριμένο πρόγραμμα στρατηγικών αξόνων για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της περιοχή.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στους παρακάτω άξονες:

1ος Άξονας

Σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα βασίζεται:

  • στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης
  • στον επανασχεδιασμό από μηδενική βάση του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού
  • σε ένα οριστικό και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για να πάψει η Φυλή να είναι ΧΥΤΑ.
  • Στην πρόληψη με σκοπό να μειωθεί η παραγωγή του αποβλήτου, με έμφαση στην ελαχιστοποίηση και την  επαναχρησιμοποίηση και θα προωθεί δυναμικά την ανακύκλωση, μέσα από την εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών. Με έμφαση στα σχολεία και στις νέες ηλικίες.
  • Στην καθιέρωση κινήτρων στους Δήμους, παροτρύνοντας και επιβραβεύοντας την μέγιστη ανακύκλωση στην πηγή
  • Στην προώθηση της «πράσινης επιχειρηματικότητας», τις συνέργειες με επαγγελματικούς φορείς , αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων
  • Στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μοντέλων διαχείρισης, που δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά Δήμους και πολίτες και θα σέβονται το περιβάλλον.
  • Ειδικά για τη Δυτική Αττική, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την ασφαλή διαχείριση και διάθεση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων
2ος άξονας: Ανάπτυξη

Με δεδομένο ότι η Δυτική Αττική έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αυτό που  χρειάζεται είναι όραμα, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και ένα συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι διοικήσεις που πέρασαν από την Περιφέρεια Αττικής τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν μια ενιαία στρατηγική αντίληψη, για την εκτέλεση των έργων που υλοποιούνταν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, έδιναν βάρος μόνον στη δημοπράτηση των έργων και στη συνέχεια κανένας δεν ασχολείτο, ούτε αν επιτυγχάνονται οι στόχοι αλλά ούτε και πως θα συντηρηθούν τα έργα αυτά σε βάθος χρόνου. Συνέπεια αυτή της κατάσταση ήταν να ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουν επιλυθεί κρίσιμης σημασίας ζητήματα για την Αττική όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η αντιπλημμυρική θωράκιση, η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές, η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Η Νέα Αρχή θα βάλει τέλος στην κατάσταση αυτή με τη  διεκδίκηση νέων κονδυλίων καθώς και την αξιοποίηση και αύξηση των ρυθμών απορροφητικότητας,των υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων.

Τα έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη

Σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση θα διεκδικήσει την εκτέλεση με πόρους του Κεντρικού Κράτους μεγάλων έργων και παρεμβάσεων στην Αττική, με προτεραιότητα τη Δυτική Αττική. Επιπλέον θα υλοποιήσει έργα που μπορούν να δημιουργήσουν  ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα.

Τέτοια έργα είναι:

  • Η βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών
  • Οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων
  • Η αναβάθμιση των λιμανιών της Αττικής
  • Η δημιουργία logistics centers
  • Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας
  • Η παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική

Οι προτεραιότητες για τη Δυτική Αττική μεταξύ άλλων είναι:

  • Η κατασκευή – λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης αστικών αποβλήτων
  • Η υλοποίηση – ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης
  • Η ολοκλήρωση των μελετών και της διαδικασίας οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων της Αττικής
  • Η υλοποίηση προγράμματος ανάδειξης των ποταμών και των χειμάρρων της Αττικής, στη λογική του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού.
  • Η ανάπτυξη των υποδομών και των υπηρεσιών logistics
  • Η  εφαρμογή του σχεδιασμού του παράκτιου Μετώπου της Αττικής και των Νήσων, βάσει των αρχών της Αειφόρου Ανάπτυξης, του Γαλάζιου Τουρισμού και της Κυκλικής Οικονομίας.
  • Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Δυτικής Αττικής.
  • Η σύνδεση της περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου – τροποποίηση υφιστάμενων κόμβων Σχιστού, Σκαραμαγκά, Ναυπηγείων.
  • Η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αναδάσωσης και δασοπροστασίας,
  • Εφαρμογή μέτρων για τις ομάδες πληθυσμού που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής
  • Η ενίσχυση της περιφερειακής πολιτισμικής δημιουργίας, μέσα από δράσεις προγραμμάτων όπως το «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».
  • Η προώθηση έργων προστασίας και ανάδειξης του Αστικού Ιστορικού Κέντρου και Κτηρίων της Ελευσίνας.
  • Η υλοποίηση Πολιτιστικών Περιηγητικών Διαδρομών και Αξόνων (π.χ. σύνδεση του Ιστορικού Κέντρου Αθήνας -Κεραμεικού με τον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, μέσω της Ιεράς Ορού, ανάδειξη της Ιεράς Οδού σε ιστορικό άξονα σε όλο το μήκος της από τον Κεραμεικό ως την Ελευσίνα και ενοποίηση της ιστορικής διαδρομής και των ιχνών της Ιεράς Οδού εντός της Ελευσίνας, παρεμβάσεις ενοποιήσεων και διασύνδεσης με μνημεία στην Ελευσίνα, στα Μέγαρα και στις Αχαρνές.
  • Νέα Χωροταξική Κατανομή του Τουριστικού Σχεδιασμού σε συνεργασία και διαβούλευση με τους Δήμους της Δυτικής Αττικής.
3ος Άξονας

Πολιτική Προστασία

Τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα και το Μάτι, αλλά και το σοβαρό περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στη Σαλαμίνα, δεν αφήνουν περιθώριο για εξωραϊσμό της σημερινής κατάστασης. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν δημιουργήθηκε ποτέ ένας αξιόπιστος μηχανισμός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, που να δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, την αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος, στην εκπαίδευση των πολιτών.

Βασική προϋπόθεση για μια νέα αρχή στον τομέα της πολιτικής προστασίας είναι να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά και εκτέλεση των απαραίτητων έργων, για να μην νιώσει ποτέ ξανά κανένας κάτοικος της Αττικής ανασφάλεια.

Το σχέδιό της Νέας Αρχής για την πολιτική προστασία προϋποθέτει την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, όλων των Δήμων και ιδιαίτερα της Δυτικής Αττικής.

Οι βασικές θέσεις του  ολοκληρωμένου σχεδίου  για την Πολιτική Προστασία περιλαμβάνει:

  • Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών ανά περιοχή.
  • Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με Μητροπολιτικό χαρακτήρα σε όλη την Αττική.
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
  • Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για το ταχύτερο συντονισμό.
  • Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας, με προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
  • Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο και στην Περιφέρεια συνολικά.
  • Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
  • Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με τη διαδικασία αποστολής SMS.
  • Εξασφάλιση πόρων, με αξιοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Δράσεις για την αντιμετώπιση της  θαλάσσιας ρύπανσης
  1. Δημιουργία τριάντα ιδιόκτητων Αντιρρυπαντικών Σταθμών, με ειδικό εξοπλισμό προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι σταθμοί θα είναι στρατηγικά χωροθετημένοι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλου του παραλιακού μετώπου της Αττικής.
  2. Ενέργειες Πρόληψης και Αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης , με Διενέργεια Κοινών Ασκήσεων Ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Δράσεις για την ασφάλεια

Η Ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών , αποτελεί βασική ευθύνη και λειτουργία του Κράτους. Ωστόσο η Περιφέρεια Αττικής οφείλει, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων αλλά και του πολιτικού της ρόλου, να αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά της όρια και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναλάβει πρωτοβουλίες όπως:

  • Η προώθηση συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων και της Κοινωνίας των Πολιτών, σε εστιασμένες καλές πρακτικές.
  • Η έμπρακτη στήριξη του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μέσα και εξοπλισμό.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται πολιτικές για την ένταξη και στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού, που  διαβιούν στη Δυτική Αττική. Πολιτικές και μέτρα για τη στέγαση, μόρφωση και διαβίωσή τους.

«Ως δήμαρχος Αμαρουσίου, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έκανα ότι μπορούσα ώστε κανένας συνάνθρωπος μας να μην μένει αβοήθητος. Το ίδιο θα κάνω και ως περιφερειάρχης Αττικής, εφόσον με εμπιστευτείτε. Είναι προσωπική μου δέσμευση.

»Κανένας πολίτης της Αττικής που έχει ανάγκη, δεν θα μένει αβοήθητος.

»Η σημερινή κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται επανεκκίνηση. Υπηρετώ πάνω από 20 χρόνια το θεσμό της αυτοδιοίκησης.Τα χρόνια που εκλέγομαι σε θέσεις ευθύνης έχω αποδείξει ότι εργάζομαι σκληρά και φέρνω αποτελέσματα. Έχω την ικανότητα να ‘’χτίζω’’ καλές ομάδες, να συνάπτω συμμαχίες και να δημιουργώ συνέργειες, ώστε όλοι μαζί να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Αυτό που ζητώ από σας, είναι να μου δώσετε την ευκαιρία να δουλέψω για τη Δυτική Αττική και τους κατοίκους της».

Υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτικής Αττικής

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Νέας Αρχής στη Δ. Αττική:

  • Γεώργιος Γεωργόπουλος, Ιατρός και πρώην δήμαρχος Ελευσίνας
  • Ελευθέριος Κοσμόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός και Αντιδήμαρχος Μεγαρέων
  • Ιωάννης Λινάρδος, Απ. Αξιωματικός Λιμενικού Σώματος και π. Δ.Σ. Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας
  • Χρήστος Πέππας, Χημικός Μηχανικός και στέλεχος στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • Ιωάννης Σωτηρίου, Εργαζόμενος Ναυπηγείου Ελευσίνας και Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Δ. Αττικής
  • Μιχαήλ Τζανόπουλος, Ελεύθερος Επαγγελματίας και Ειδικός Σύμβουλος στον Δήμο Άνω Λιοσίων.

Παρόντες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: η δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας Ι. Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, ο δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς, ο δήμαρχος Σάμου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Μ. Αγγελόπουλος, ο βουλευτής υπολοίπου Αττικής Αθανάσιος Μπούρας, ο πρώην περιφερειάρχης Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου Γ. Λιάκος, ο υποψήφιος βουλευτής Δ. Αττικής Γ. Κότσιρας,  οι πολιτευτές Δ. Αττικής Σ. Πουλής, Α. Τσώκος και Ε. Λιάκος, ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Η. Μάνδρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Δ. Αττικής Κακοσαίος Ευάγγελος,  ο πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ελευσίνας Γ. Μονιός, οι πρόεδροι ΔΗΜΤΟ, Ελευσίνας Λ. Γεωργόπουλος, Μάνδρας – Ειδυλλίας  Κ. Ρόλλας, Φυλής Μ. Σαρλάς, ο αντιπρόεδρος ΔΗΜΤΟ Ελευσίνας Κ. Τούρτας, ο εκπρόσωπος Γραμματείας Οργανωτικού ΟΝΝΕΔ Β. Πέππας, ο υπεύθυνος Αττικής ΟΝΝΕΔ Ν. Παπασωτηρίου, ο συνεργάτης Γραμματείας Προγράμματος ΝΔ Β. Καραγιάννης, ο αναπληρωτής Γραμματέας Ειδικών Κομματικών  Οργανώσεων  ΝΔ Γ. Σαμπάνης, ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας Χ. Ανδρώνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελευσίνας Μ. Αντωνάρα-Αντωνίου και Κ. Παραδείση,

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μάνδρας – Ειδυλλίας Χ. Στάθης και Γ. Δρίκος, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην Ελευσίνα – Μαγούλα με τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Α. Οικονόμου, Π. Πουλίδης, Π. Κουκουναράκης, Α. Στάθης, Γ. Κουρούνης, Λ. Παππάς, Κ. Δίπλα, Μ. Χαραλαμπίδη, Φ. Τατάκη, Ζ. Στραϊτούρη, Χ. Νικολάου, Α. Σιγαρά και ο  Φώτης-Παναγιώτης Τατάκης. Οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι   Μάνδρας – Ειδυλλίας με τον συνδυασμό του υπ. δημάρχου Χ. ΣτάθηΣταυρούλα Πέππα και Κων/να Στρατή, η δημοτική σύμβουλος του υπ. δημάρχου Ελευσίνας Ν. Τσίτσου, Α. Στερκούδη, οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι Ελευσίνας Ε. Θεοδωροπούλου, Δ. Ψωμά και Π. Σιμούλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet