Παναγιώτης Βλάχος: Το ΠΑΣΟΚ δεν δραπέτευσε ποτέ από τις ευθύνες του
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Παναγιώτης Βλάχος: Το ΠΑΣΟΚ δεν δραπέτευσε ποτέ από τις ευθύνες του

Με στόχο να ενημερώσει τους αναγνώστες του ενόψει των Εθνικών Εκλογών του 2019, το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ δίνει τον λόγο σε υποψηφίους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας του Βορείου Τομέα Αθηνών, τον οποίο και καλύπτει ειδησεογραφικά, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους για όσα έγιναν, αλλά και όσα απαιτούνται να γίνουν στον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θέσαμε υπόψη τους 5 ερωτήματα, τα οποία και τους καλούμε να απαντήσουν εκφράζοντας το πλαίσιο των αρχών που χαρακτηρίζει τους κομματικούς χώρους που εκπροσωπούν.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου βουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής Παναγιώτη Βλάχου:

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, που θα πρέπει να έχει κάθε ψηφοφόρος στο μυαλό του καθώς προσέρχεται στην κάλπη;

Να αποφύγουμε μια δημοκρατία χαμηλής «καύσης» και χαμηλών προσδοκιών. Να ξεπεράσουμε την αίσθηση πως ό,τι και αν ψηφίσουμε μας κυβερνούν άλλοι. Να ξαναπάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας, σοφότεροι μετά από 10 χρόνια ταλαιπωρίας. Να δούμε τους εαυτούς μας μέσα σε μια συλλογική προσπάθεια, που θεωρεί ότι οι φοροαπαλλαγές είναι εξίσου ή λιγότερο σημαντικές από ένα κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο και επιτρέπει σε κάθε νέο να ζήσει καλύτερα από τους γονείς του.

Με το ΠΑΣΟΚ κάποιοι πρόλαβαν και το έζησαν. Καιρός να το ξαναπετύχουμε.

Αν σας ζητούσαμε να μας εκτιμήσετε τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα υπάρχοντα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα από το 1 έως το 10, ποιον αριθμό θα επιλέγατε και για ποιον λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

«Η επόμενη μέρα μας καλεί να τρέξουμε προς το μέλλον με την κοινωνία όρθια, αλλιώς η ανισότητα και ο διχασμός θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιμήθηκε τη Νέα Δημοκρατία. Δίχασαν την κοινωνία, μονοπώλησαν την «καθαρότητα», κατεδάφισαν το έργο του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, προσπάθησαν να μετατρέψουν τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή σε μακριά χέρια της κυβέρνησης, για να εξοντώσουν πολιτικούς αντιπάλους.

Αν σε αυτά προσθέσετε ότι τα μεγάλα λόγια δεν συνάντησαν μεγάλες αλλαγές και η ελπίδα έπεσε στα «βράχια» ενός κίβδηλου δημοψηφίσματος, έχετε όλη την εικόνα.

Φυσικά έχουν όλοι ευθύνες. Γι’ αυτό και έχει σημασία ποια είναι η προτεραιότητα του κάθε κόμματος για να πέσουν τα «τείχη» της καχυποψίας και της απόρριψης. Προφανώς ούτε με τα επιδόματα θα φτιάξει η δημοκρατία, ούτε με τις φοροαπαλλαγές του κ. Μητσοτάκη.

Αν αρχίσει η εξουσία και εφαρμόζει τους νόμους που νομοθετεί, κόψει τις άσχετες τροπολογίες, η Δικαιοσύνη απονέμεται γρήγορα και ο πολίτης νιώσει ότι η γνώμη του μετράει, το κλίμα θα αλλάξει.

Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, ποια θεωρείτε ως τα 5 μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές;

Η κυβέρνηση την επομένη των εκλογών θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ζητήματα που αφορούν την οικονομία. Πρωτίστως, θα πρέπει να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ – μια πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό, άλλωστε, θα καθορίσει και τα δημοσιονομικά περιθώρια για μειώσεις φόρων.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να αφορά στην ελάφρυνση των βαρών της μεσαίας τάξης, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, η επιχειρηματικότητα θέλει στήριξη. Οι προτάσεις της Ν.Δ. εξαντλούνται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι πολυσύνθετα, όπως το ενεργειακό κόστος, το μη-μισθολογικό κόστος, το κόστος δανεισμού, οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης για την υποστήριξη της καινοτομίας.

Φυσικά, όμως, προϋπόθεση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης. Χρειαζόμαστε ένα κράτος-επιτελείο, που θα αφήσει τις υπηρεσίες στους δήμους, θα διακινεί έγγραφα ηλεκτρονικά και θα αξιολογεί τους υπαλλήλους του.

Τέλος, είναι ντροπή για ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας στους τρεις πολίτες να βρίσκεται ή να κινδυνεύει να ζήσει μέσα στη φτώχεια. Προτείναμε ένα εθνικό σχέδιο κατά της φτώχειας σε βάθος πενταετίας, ώστε να τη μειώσουμε στο μισό.

Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επερχόμενες εκλογές, πόσο εφικτό βλέπετε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κομμάτων, ώστε να μην οδηγηθούμε εκ νέου στις κάλπες;

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το κόμμα μας δεν είναι δεκανίκι κανενός. Θέλουμε όμως ομαλότητα, να πατήσει ξανά στα πόδια του ο πολίτης, να νιώσει αυτοπεποίθηση και ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Όποιοι υιοθετήσουν τις θέσεις μας, θα τους στηρίξουμε. Ξεκάθαρες κουβέντες. Όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, που ψηφίσαμε νόμους που στήριζαν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον.

Θα επιμείνουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για να μην υπάρχει ακυβερνησία και ανασφάλεια. Και θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο πλαίσιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για να αναβαθμιστεί ξανά ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Διανύουμε τον 10ο χρόνο οικονομικής κρίσης και ακόμη ο μέσος Έλληνας υφίσταται σοβαρές πιέσεις εξαιτίας της. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ευθύνες του κόμματος που εκπροσωπείτε τόσο στο ξέσπασμα αυτής της κρίσης, όσο και στη μη αντιμετώπισή της μέχρι σήμερα;

Υψηλά ποσοστά φτώχειας, ανεργία, γήρανση, κλιματική αλλαγή, ξεπερασμένες κοινωνικές υπηρεσίες, φυγή ανθρώπων και κεφαλαίων, ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας είναι μέρος της κακής κληρονομιάς της κρίσης, αλλά και της κυβερνητικής ανικανότητας όσων ευαγγελίστηκαν το «νέο».

Η επόμενη μέρα μας καλεί να τρέξουμε προς το μέλλον με την κοινωνία όρθια, αλλιώς η ανισότητα και ο διχασμός θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Εκπροσωπώ ένα κόμμα που για όλα αυτά έχει απαντήσεις. Και ψάχνεται διαρκώς, κάνοντας την αυτοκριτική του για τα λάθη που έκανε. Αλλά σε σχέση με τους άλλους, εμείς δεν είπαμε ούτε ψέματα, ούτε αλλοιώσαμε στοιχεία, ούτε αφήσαμε την πατρίδα ξεκρέμαστη, στον προθάλαμο εξόδου από την Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δραπέτευσε ποτέ από τις ευθύνες του. Τώρα που το χτίζουμε ξανά, με νέους ανθρώπους και τη φιλότιμη στήριξη από τους παλαιότερους, θέλουμε να το δούμε ξανά πρωταγωνιστή. Δεν μας αρκεί ένα κόμμα τριτο-τέταρτο, που θα θυμάται μόνο το χθες, αλλά ένα ανοιχτό και συμμετοχικό κόμμα, που θα είναι αναπόσπαστο μέρος των λύσεων που απαιτεί το μέλλον. Είναι νομίζω και χρέος της γενιάς μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet