Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη της για την μη εποπτεία των ιδιωτικών κλινικών
Κοινωνία

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη της για την μη εποπτεία των ιδιωτικών κλινικών

Για «πολιτικές και ηθικές ευθύνες» του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Επίσης, στην ανακοίνωσή της ζητεί την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγεία, Α. Βαθιώτη, θεωρώντας ότι δεν ασκεί τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί.

Ειδικότερα, η παράταξη αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Την ώρα που όλοι οι πολίτες της Αττικής καλούνται να τηρήσουν τα μέτρα για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, η Περιφέρεια Αττικής, όπως αποδεικνύεται, δεν κάνει τα στοιχειώδη -ούτε καν αυτά που είναι στις άμεσες αρμοδιότητές της-  εν μέσω της πανδημίας. Η επικοινωνιακή καταιγίδα του Γ. Πατούλη ως «σωτήρα» της χώρας δεν μπορεί να κρύψει την ουσία.

Από την ώρα που ξεδιπλώθηκε το κουβάρι των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχες», στο Περιστέρι, έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής ένα «γαϊτανάκι» αποποίησης ευθυνών. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τους νοσηλευόμενους/ες και τους εργαζόμενους/ες, διότι οι νεφροπαθείς που φιλοξενούνται στην ιδιωτική κλινική ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες, η ζωή των οποίων κινδυνεύει από τον κορωνοϊό!

Η διοικητική ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής υπάρχει και είναι πέρα από τις  ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας: Η Περιφέρεια Αττικής έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών της Αττικής. Η αρμοδιότητα αυτή δεν αφορά μόνο την άδεια λειτουργίας, αλλά και τη σωστή λειτουργία τους. Κάθε πολίτης καταλαβαίνει ότι σε περίοδο εξάπλωσης μιας πανδημίας, η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να ασκήσει και αυτή την αρμοδιότητά της για να ελέγξει και να διασφαλίσει ότι οι ιδιωτικές κλινικές εφαρμόζουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για τον «Covid 19», κι όχι να κρύβεται πίσω από το «χρειάζεται έλεγχος μια φορά την τριετία», ούτε να κρύβεται πίσω από τις (αποδεδειγμένες επίσης) ευθύνες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Πολύ περισσότερο που υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν τηρούνται μέτρα και μπορούν να μετατραπούν σε «βόμβες» για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους.

Υπάρχει όμως και πολιτική και ηθική ευθύνη: ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α. Βαθιώτης, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, συνεργάζεται εξωτερικά επί 20 χρόνια με αυτή την κλινική με την ιδιότητα του ως γιατρού. Όταν όμως ρωτήθηκε για το αν έλεγξε την συγκεκριμένη κλινική, η απάντηση ήταν ότι… «δεν χρειάζεται παρά μια φορά στα 3 χρόνια», ότι «δεν έχει αυτοκίνητο» και ότι «δεν έχει υπαλλήλους». Όλα αυτά μιλώντας για μια κλινική που βρίσκεται στο διπλανό κτήριο από το ιατρείο που διατηρεί ο ίδιος στο Περιστέρι! Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, μάλιστα, ο κ. Α. Βαθιώτης συνεργάζεται και με άλλες ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες εκ της θέσης του οφείλει να ελέγχει.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

  • Πώς θα έλεγχε και πώς θα ελέγχει ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, με πολλές από τις οποίες ο ίδιος -κατά δήλωσή του- συνεργάζεται ως γιατρός;
  • Γιατί ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης «καλύπτει» τον κ. Α. Βαθιώτη, ενώ αποδεδειγμένα έχει προκύψει τόσο σοβαρό ηθικό θέμα; Μήπως επειδή ο Α. Βαθιώτης είναι «μεταγραφή» από την παράταξη Σγουρού και είναι στις «αναγκαίες ψήφους» για να μπορεί να διατηρεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο την πλειοψηφία ο κ. Πατούλης;
  • Πώς να εμπιστευτεί κανείς την Περιφέρεια Αττικής ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της και θα ελέγξει τις ιδιωτικές κλινικές μετά από όλα αυτά;
  • Είναι τυχαίο ότι ο κ. Πατούλης αρνείται πεισματικά να κάνει ανοιχτό Περιφερειακό Συμβούλιο (με τηλεδιάσκεψη) για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Περιφέρεια εν μέσω πανδημίας για τους πολίτες της Αττικής;

Ο κ. Πατούλης έχει πολιτική και ηθική ευθύνη και προσπαθεί να την κρύψει. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, την πολιτική των οποίων ακολουθεί και ο κ. Πατούλης, έχουν πολιτική και ηθική ευθύνη γιατί όχι μόνο συντηρούν το σύστημα των ιδιωτικών κλινικών, αλλά επιπλέον το ενισχύουν μέσα στην πανδημία, κάνοντας δώρο 30 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες κλινικάρχες, αντί να επιτάξουν όλες τις ιδιωτικές κλινικές και να τις εντάξουν στο ΕΣΥ.

Ζητάμε:

  • Να παραιτηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α. Βαθιώτης γιατί έχει ηθικό ασυμβίβαστο για τις αρμοδιότητες που του έχουν δοθεί και αποδεδειγμένα αρνείται να τις ασκήσει σε μια τόσο σοβαρή συγκυρία.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και μεταφορά τους, μαζί με το προσωπικό τους, στο ΕΣΥ.
  • Η διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο όλων ανεξαιρέτως των ιδιωτικών δομών Υγείας και των Μονάδων Φροντίδας Υγείας, όπως και των γηροκομείων. 
  • Να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό οι σχετικές με αυτά διευθύνσεις της Περιφέρειας Αττικής.
  • Αυστηρά μέτρα προστασίας και μαζικά τακτικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς και τους ασθενείς σε όλες τις δομές υγείας της Αττικής, δημόσιες και ιδιωτικές. Χρηματοδότηση των δημόσιων φορέων για τη διεξαγωγή των τεστ και όχι χρήματα στους μεσάζοντες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet