Απ. Τζιτζικώστας σε Ν. Μηταράκη: Διαστάσεις εθνικής κρίσης έχει λάβει το μεταναστευτικό
Θεσμικοί Φορείς

Απ. Τζιτζικώστας σε Ν. Μηταράκη: Διαστάσεις εθνικής κρίσης έχει λάβει το μεταναστευτικό

Συνεδρίασε σήμερα, 10 Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική κρίση.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι οι Περιφέρειες της χώρας είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, η οποία έχει λάβει, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαστάσεις «εθνικής κρίσης».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε «εθνική ενότητα και συνεργασία» στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό». Στο πλαίσιο αυτό εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει «αναλογικός επιμερισμός των βαρών» και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε πως ήδη ο ίδιος έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην εσωτερική διαχείριση του ζητήματος τονίζοντας ότι «είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη στους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μεταναστευτική κρίση». Επίσης, υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα, για να μπορούν να υλοποιηθούν, θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, γι’ αυτό και ζήτησε να υπάρχει προεργασία και προσυνεννόηση του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. «Α priori αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες:

  • Στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
  • Στον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ενώ υπογράμμισε πως η κατανομή στο εσωτερικό της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού κάθε Περιφέρειας. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet