Β. Γιαννακόπουλος: Να αποκτήσουμε συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ
Κοινωνία

Β. Γιαννακόπουλος: Να αποκτήσουμε συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12) αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βασίλης Γιαννακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που πρέπει να αλλάξουν, αλλά η Πολιτεία και γενικότερα η Κοινωνία, όλοι μας δηλαδή, οφείλουμε να αλλάξουμε. Να αποκτήσουμε συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να δείχνουμε έμπρακτα αποδοχή και αλληλεγγύη. Με λίγα λόγια, να διασφαλίζουμε καθημερινά την αυτόνομη, ισότιμη και ασφαλή πρόσβαση και συμμετοχή τους σε κάθε έκφανση της ζωής. Κοινό μας στοίχημα, λοιπόν, είναι κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια νόσο να μην μείνει στο περιθώριο της ζωής.

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα στην προοπτική της κοινωνικής τους ένταξης, της μείωσης των ανισοτήτων και της πρόσβασης στην πληροφόρηση και τις υπηρεσίες. Στην πλειονότητά τους οι βηματισμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα της δικής τους ατομικής ή συλλογικής υπερπροσπάθειας και επιμονής. Πολλά έγιναν και αρκετά άλλα μένουν να γίνουν. Πρωτίστως, το κυρίαρχο αίτημα για ασφαλή προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον που εξακολουθεί να ταλανίζει την καθημερινότητά τους.

Για τον σκοπό αυτό με πρωτοβουλία του ίδιου του περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, έχει συσταθεί Περιφερειακή Επιτροπή και έχει δημιουργηθεί ειδική ψηφιακή υπηρεσία όπου καταγράφονται και εξετάζονται ζητήματα προσβασιμότητας ΑμεΑ και δρομολογούνται παρεμβάσεις. Επιπλέον, ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε καταστήσει σαφές ότι χρηματοδοτούμε κατά προτεραιότητα προτάσεις και μελέτες των Δήμων που διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ στις γειτονιές της Αττικής. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, διαμορφώνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα βελτίωσης της ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οδηγών σε πόλεις της βόρειας Αθήνας.

Ήδη πλήθος έργων αναπλάσεων, ανακατασκευής δρόμων και πεζοδρομίων καθώς και παρεμβάσεων ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετούς Δήμους, προβλέπουν ασφαλείς διαδρόμους κίνησης και ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ, ηχητικά σήματα στις διαβάσεις και φωτεινούς σηματοδότες κ.ά. Κορυφαίο εμβληματικό έργο είναι η δημιουργία του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας-Πικερμίου, μια υπερσύγχρονη ενιαία αθλητική υποδομή για ΑμεΑ που θα φιλοξενεί έναν ικανό αριθμό αθλημάτων, όπως καλαθοσφαίριση, αντισφαίριση, ποδόσφαιρο 5Χ5 και 7Χ7 με αμαξίδιο ή χωρίς.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και όχι μόνο πόρους, διασφαλίζουμε βασικά αγαθά για τη διαβίωση, τη φροντίδα, την υγεία και την ψυχαγωγία των ΑμεΑ, ενισχύοντας σχεδόν με 10 εκατομμύρια ευρώ 21 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στην Αττική. Πρόσφατα εντάξαμε στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας την ανέγερση κτιρίου ολοκληρωμένης φροντίδας ΑμεΑ στα Βριλήσσια που θα στεγάσει, εκτός των άλλων, δύο ΣΥΔ και τον πρώτο στην Αττική Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό ΑμεΑ. Επίσης, χρηματοδοτούμε στοχευμένες δράσεις ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και διαρκούς υποστήριξης μαθητών με αναπηρία για τα σχολικά έτη 2021 – 2023, ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Για όλα τα ανωτέρω και όχι μόνο βραβεύτηκε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, σε ημερίδα με τίτλο Πρόσβαση Παντού που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ολοκληρωμένες είναι οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις μας προς την κεντρική κυβέρνηση για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, της κατοχύρωσης ενός αδιάβλητου συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης οδηγών και της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης του πολίτη ηλεκτρονικά και χωρίς φυσική παρουσία στα γκισέ των υπηρεσιών. Πολύ σύντομα, ευελπιστούμε ότι θα ενεργοποιηθεί η πρότασή μας για την απευθείας καταχώριση στην ηλεκτρονική εφαρμογή gov.gr όλων των ιατρικών γνωματεύσεων για την ανανέωση αδειών οδήγησης. Όπως και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον αυτόματο προγραμματισμό της εξέτασης υποψηφίων οδηγών καθώς και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής μεταβίβασης οχημάτων με ένα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή από το σπίτι ή το γραφείο.

Επίσης, έχουμε προτείνει να νομοθετηθεί η ταχυδρομική αποστολή των αδειών οδήγησης με ταυτόχρονη άρση της υποχρέωσης του πολίτη να επιστρέφει την παλαιά και χωρίς ισχύ πλέον –  άδεια οδήγησης. Παρεμβάσεις που θα απαλλάξουν πρωτίστως τα ΑμεαΑ από το βραχνά της ταλαιπωρίας, της πολύμηνης αναμονής, των διαμεσολαβήσεων και τα “γρηγορόσημα”. Τη χρησιμότητα της ψηφιακής αυτή μετάβασης επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα από την υιοθέτηση και υλοποίηση των προτάσεων μας για την προσωρινή άδειας οδήγησης, την αυτοδίκαιη άρσης παρακράτησης της κυριότητας οχήματος, αλλά και από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής αντικατάστασης διπλώματος λόγω απώλειας και φθοράς.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ επιμένουμε ότι για να αποκτήσουν οι νέες αλλά και οι μελλοντικές γενιές οδηγών οδηγική συμπεριφορά και κυκλοφοριακή συνείδηση επιβάλλεται  η υποχρεωτική ένταξη και μάλιστα ως αυτοτελούς μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Τέλος, προτείνουμε την αναμόρφωση του εγχειριδίου θεωρητικών εξετάσεων ώστε να είναι διατυπωμένο σε απλή γλώσσα με κατανοητές ορολογίες και να λαμβάνει υπόψη όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα ΑμεΑ».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet