Για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών συζήτησαν υπ. Υγείας και δήμαρχοι Αττικής
Κοινωνία

Για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών συζήτησαν υπ. Υγείας και δήμαρχοι Αττικής

Με στόχο την ενημέρωση των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα, την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με τον υπ. Υγείας, Β. Κικίλια, με τη συμμετοχή δημάρχων και αντιπεριφερειαρχών της Αττικής.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος.

Κατά την αρχική του εισήγηση ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η Αττική είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις εξαιτίας της βαριάς επιδημιολογικής της εικόνας και ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τους Δήμους για την ουσιαστική και έμπρακτη συνδρομή τους στην εθνική προσπάθεια.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το υπ. Υγείας έχει αυξήσει τις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών και πρόσθεσε πως στη δύσκολη μάχη με την πανδημία συνδράμουν πλέον και ιδιωτικές μονάδες υγείας. Καταλήγοντας, και αφού σημείωσε ότι διανύουμε το δυσκολότερο αλλά, όπως όλα δείχνουν, τελευταίο στάδιο πριν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, απεύθυνε έκκληση στους δημάρχους να ενισχύσουν την προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη πιστής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. 

«Περιφέρεια και Δήμοι συνεχίζουμε να δηλώνουμε παρόντες στην εθνική μάχη κατά της πανδημίας και εκφράζουμε την ξεκάθαρη βούλησή μας να συνδράμουμε στη διευκόλυνση των εμβολιασμών, στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων και όπου αλλού απαιτείται για την προστασία των πολιτών, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Πατούλης, κατά την αρχική του εισήγηση, και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη για την πορεία διενέργειας των rapid tests σε όλη την Αττική, που είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

«Στόχος μας είναι να συνδράμουμε την κεντρική διοίκηση στην προσπάθεια επιτάχυνσης των ιχνηλατήσεων και ανακοπής της αλυσίδας μεταδοτικότητας του ιού» τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, υλοποιείται σε όλη την Αττική, με έμφαση στους επιβαρυμένους επιδημιολογικά Δήμους.

Επιπλέον επισήμανε ότι εν΄όψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας θα ήταν χρήσιμο να εκδοθούν από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κεντρικές οδηγίες για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους χώρους και τα πάρκα της Αττικής, προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα οι πολίτες.

«Κοινός μας στόχος είναι η αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών και η όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο στέκεται δίπλα στους πολίτες με στοχευμένες δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για την ευκαιρία της τηλεδιάσκεψης και εξήραν την πρωτοβουλία διενέργειας rapid test στην Αττική, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά.

Παράλληλα, τόνισαν ότι το υπ. Υγείας και προσωπικά ο υπουργός καταβάλλουν πολύ σημαντική προσπάθεια και δύσκολο έργο, ωστόσο έθεσαν υπ΄όψιν του κ. Κικίλια μία σειρά ζητημάτων και προβλημάτων τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης, όπως ανέφεραν.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισαν την ανάγκη προτεραιοποίησης στους εμβολιασμούς μίας σειράς κατηγορίας πολιτών όπως είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας των Δήμων, αλλά και σε κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», αστέγων, ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα, αλλά και ατόμων νεαρής ηλικίας που όμως ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα ζήτησαν και αυτοί με τη σειρά τους οδηγίες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στους ελευθέρους χώρους των Δήμων, επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης των κέντρων υγείας, αλλά και των δημοτικών πολυιατρείων, αλλά και διευκρινίσεων σχετικά με τη διαδικασία των εμβολιασμών σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Τέλος, ζήτησαν την εντατικοποίηση των ελέγχων σε πολίτες που μετακινούνται λόγω εργασίας απ’ όλη την Αττική σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία των εμβολιασμών στα νησιά που είναι στη διοικητική αρμοδιότητα της  Περιφέρειας Αττικής.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το υπουργείο εστιάζει στη νησιωτικότητα και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τον σχεδιασμό εμβολιασμών στα νησιά, ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις σχετικά με την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε κάποιες ομάδες πολιτών. Επιπρόσθετα, αναγνώρισε το πρόβλημα στελέχωσης των κέντρων υγείας των Δήμων, επισημαίνοντας ότι θα εξεταστούν τρόποι στήριξής τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet