Γ. Πατούλης: Θα συνεχίσω να στέκομαι αρωγός στην προσπάθεια ένταξης των Ελλήνων Ρομά στην εγχώρια κοινωνία
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Θα συνεχίσω να στέκομαι αρωγός στην προσπάθεια ένταξης των Ελλήνων Ρομά στην εγχώρια κοινωνία

Την πολιτική του βούληση να συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες των Ελλήνων Ρομά, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και να διασφαλιστεί η πολυπόθητη ένταξη τους σε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας την 1η Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνδιάσκεψη διοργανώνεται από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και τον Φάρο του Κόσμου και είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πραγματοποίησή της φέτος γίνεται με αφορμή τον εορτασμό μισού αιώνα από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, το 1971 στο Λονδίνο και με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης συνεχάρη την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» προσωπικά τον πρόεδρο Β. Πάντζο για την αγωνιστικότητα και τη μαχητικότητα που επιδεικνύει, αλλά  και τον Φάρο του Κόσμου, «γι’ αυτήν την εξαιρετική διεθνή εκδήλωση, που αντηχεί τη θέληση και τη δύναμη των Ελλήνων Ρομά να υπερβούν οριστικά τα εμπόδια και να επιτύχουν την πολυπόθητη ένταξη σε έναν κόσμο πιο δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς», όπως ανέφερε και υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Αττικής με οργανωμένο σχέδιο, πρωτοβουλίες και δράσεις θα συνεχίσει να συμβάλει στην προσπάθεια να μπει τέλος σε παθογένειες ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως θα εντατικοποιηθεί η στενή συνεργασία με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και συνολικά τις κοινότητες των Ελλήνων Ρομά, επικαλούμενος και την πρωτοβουλία του να ανατεθεί στην εντεταλμένη περιφερειακή Σύμβουλο,  Μαρία Ζέρβα, η αρμοδιότητα υλοποίησης δράσεων για θέματα Ρομά. «Στόχος των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, η άρση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού», σημείωσε.

Ειδικότερα, προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως επισήμανε, υλοποιούνται ειδικά προγράμματα πρόληψης, αγωγής υγείας, στέγασης και απασχόλησης, ενώ η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί με 6,5 εκατομμύρια ευρώ τα διευρυμένα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Αττικής, όπου υπάρχουν και  παραρτήματα Ρομά. Μάλιστα, αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση, εστίασε στο κρίσιμο ζήτημα της ανάγκης ουσιαστικής πρόσβασης των Ελλήνων Ρομά στις δομές υγείας, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο και τη μετάβαση στην νέα κανονικότητα. «Σε αυτήν την προσπάθεια η Περιφέρεια είναι σύμμαχός σας», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης ανέφερε πως η Περιφέρεια σε συνεργασία και με την «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» υποστηρίζει τις κοινότητες των Ρομά, για την εκπαίδευση, αλλά και την υγιή διαβίωση τους και λαμβάνει στοχευμένα μέτρα για την Προστασία, την Πρόληψη και την υγειονομική εκπαίδευση στην Covid-19, για πολίτες Ρομά που διαβιούν τόσο σε παραπήγματα, όσο και στον αστικό ιστό της πόλης. Με απολυμάνσεις, αυτοψίες και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και ενημερωτικές οδηγίες για την προστασία τους.

«Η ανάγκη να παραμείνουν οι Ρομά ασφαλείς κατά την περίοδο της πανδημίας και να συνεχίσουν να υποστηρίζονται και με επιμορφωτικά προγράμματα για την τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί  θεμέλιο λίθο για την υγιή κοινωνία που χτίζουμε στην Περιφέρεια Αττικής», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης Αγωγής Υγείας στις κοινότητες των Ρομά μαζί με ειδικά προγράμματα στέγασης πληθυσμού που διαβιεί υπό συνθήκες εξαθλίωσης και άλλων προγραμμάτων για τη βελτίωση υφιστάμενων οικισμών με έργα υποδομών σε συνεργασία με τους Δήμους. Παράλληλα με την προώθηση της απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης και την συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας. Πιστεύω βαθύτατα στην αναγκαιότητα λήψης Δράσεων για τη στήριξη της γυναίκας, των παιδιών, των μαθητών και σπουδαστών των νέων γενεών των Ρομά, αλλά και των οικογενειών τους».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως εξετάζεται με τη συνεργασία και του προέδρου της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», η δημιουργία παρατηρητηρίου της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να συντονίζονται οι δράσεις και οι ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Τα φαινόμενα μίσους, και φόβου που στιγματίζουν τους ευάλωτους με κοινωνικές διακρίσεις, όπως οι Ρομά, πρέπει να εξαλειφθούν. Και από τη θέση μου ως αντιπρόεδρος στην Ένωση Περιφερειών της Ευρώπης, δεσμεύομαι σε αυτήν τη μεγαλειώδη σημερινή εκδήλωση, να σταθώ μαχητής ενάντια στις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση και να συμβάλλω ενεργά στην ένταξή σας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet