Γ. Πατούλης: Προτεραιότητά μας η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Προτεραιότητά μας η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών

Η ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων και πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για το μεταναστευτικό και την ένταξη των προσφύγων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα (1/2) το πρωί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σ. Βούλτεψη, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Βούλτεψη ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνάντηση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Π. Γεωργιάδης, συζητήθηκε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναπτυχθεί σε θέματα, επιμόρφωσης, εκπαίδευσης, κοινωνικής ένταξης και εξειδίκευσης, επισημαίνει η διοίκηση.

Ο κ. Πατούλης, στο πλαίσιο της συνάντησης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Αττικής, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα χαρτογράφησης των προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να υλοποιηθούν περαιτέρω δράσεις.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής είναι η χρηματοδότηση μέσω ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, με 5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το Δίκτυο Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας σε δομές φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών που βρίσκονται στην Αττική, αναφέρει η διοίκηση, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ενισχύσει με διαπολιτισμικούς μεσολαβητές επτά Κέντρα Κοινότητας και τρία Κέντρα Ένταξης Μεταναστών στην Αττική, με πόρους του ΠΕΠ Αττικής ύψους 772.200 ευρώ.

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι, τόσο από τη θέση του περιφερειάρχη της Αττικής, όσο και από τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ, θα συμβάλει προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ειδικό πλαίσιο και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης. 

Η κ. Βούλτεψη δήλωσε σχετικά:

«Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω συγκεκριμένες δυνατότητες συνεργασίας στο θέμα του μεταναστευτικού και της ένταξης.

»Θα προχωρήσουμε με βάση ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα το οποίο θα είναι επ’ ωφελεία του λαού μας, των πόλεών μας και πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Αττικής και γενικότερα οι Περιφέρειες όλη της χώρας μπορούν να προσφέρουν πολλά.  Επίσης να σημειώσω ότι θα είναι χρήσιμο περαιτέρω στη συζήτησή μας, ότι όσες γνώσεις λάβουν οι άνθρωποι στην πατρίδα μας, θα τους είναι χρήσιμες και όταν γυρίσουν στις δικές τους πατρίδες.

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης ανέφερε:

«Η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία είναι  ένα ουσιαστικό θέμα το οποίο οφείλουμε να προσεγγίζουμε με βάση τις ανθρώπινες αξίες. Μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο και με τη στενή συνεργασία με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου μπορούμε να βοηθήσουμε στην υλοποίηση επιπλέον πρωτοβουλιών, οι οποίες θα είναι μετρήσιμες, ουσιαστικές και θα  βοηθήσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας.

»Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με την προσπάθεια που κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η κυρία Βούλτεψη και ο γενικός γραμματέας Πάτροκλος Γεωργιάδης μπορούμε να σημειώσουμε βήματα προόδου τα οποία θα είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας. 

»Η Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα συγκεκριμένες δομές και δράσεις. Βασική προτεραιότητα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet