Γ. Πατούλης: Στόχος μας να γίνει η Αττική Περιφέρεια – Πρότυπο Υγείας και Ευεξίας
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Στόχος μας να γίνει η Αττική Περιφέρεια – Πρότυπο Υγείας και Ευεξίας

Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του Λεκανοπεδίου, με στόχο να παρουσιάσει το πρόγραμμα  πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου που δρομολογεί η Περιφέρεια και αφορά τους 66 Δήμους, μετέβη σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής.

«Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της διατήρησης της υγείας των πολιτών» ανέφερε ο κ. Πατούλης και επισήμανε ότι στόχος είναι να γίνει η Αττική μία Περιφέρεια – Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας, μέσα από την εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ενημέρωσης των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, Α. Αυγερινός. Βασικές πτυχές του προγράμματος παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του περιφερειάρχη, Σ. Παπασπυρόπουλος. Στην παρουσίαση μετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Α. Βαθιώτης.

Παρέστησαν οι δήμαρχοι Ραφήνας – Πικερμίου, Ε. Μπουρνούς, Αχαρνών, Σ. Βρεττός, Παλλήνης, Α. Ζούτσος, Παιανίας, Ι. Μάδης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γ. Κωνσταντέλλος, Κρωπίας, Δ. Κιούσης, οι αντιδήμαρχοι Διονύσου Ν. Καρυστινός, Αχαρνών Λ. Κοσμίδη, Παλλήνης Ι. Στεφανάκης, Παιανίας Ι. Σαμωνάς, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Μ. Φουρναράκη, Κρωπίας Ε. Αδάμ και Μαρκοπούλου – Μεσογαίας Δ. Κολιοβασίλης. Επίσης στελέχη των Δήμων με αρμοδιότητα στα θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκπονεί η Περιφέρεια, μέσω ΕΣΠΑ, θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την προστασία της υγείας τους και την έγκαιρη εντόπιση διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης» σημείωσε και τόνισε πως το ζητούμενο είναι να έχουμε υγιείς πόλεις, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ειδικότερα ανέφερε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια Πρόληψη όσο και στην Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, η φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η σεξουαλική αγωγή, το bullying και χρήση του internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η πρόληψη ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια, η δωρεά οργάνων.

Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κ.λπ.) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κ.λπ.), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (social media) κ.λπ.

«Κοινή μας φιλοδοξία είναι να συστηματοποιήσουμε, να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε μετρήσιμα στοιχεία με τον πολίτη ενεργά συμμέτοχο. Να αναγνωρίσουμε δημόσια και να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές που γίνονται στους Δήμους για να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις διευρύνουμε» τόνισε ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι αναμένει από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής να αγκαλιάσουν και να θεωρήσουν δικό τους το έργο αυτό και να το προωθήσουν μέσα από:

  • Δικτύωση με Δήμους, μέσω και των ΚΕΠ Υγείας που θέλουμε να αναβαθμίσουμε. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι Δημοτικές Δομές που ιδρύθηκαν για να αποτελέσουν το συντονιστικό κέντρο ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Προαγωγής της Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στους Δήμους της χώρας.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοποιημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο,  στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του.

Ο κ. Παπασπυρόπουλος επισήμανε ότι η Περιφέρεια εκπονεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, βασισμένο σ΄ένα στρατηγικό σχέδιο που εστιάζει στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Όπως επισήμανε το μείζον δεν είναι που θα κάνει τις εξετάσεις του ο πολίτης και ποιος θα τις πληρώσει. Πρώτον διότι πρόκειται για απλές, καθημερινές εξετάσεις ρουτίνας που πολλοί Έλληνες έχουν την δυνατότητα. Επιπλέον υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις που καλύπτονται μέσω του ΕΟΠΥΥ απευθείας. Τέλος για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφέρεια σχεδιάζουν ειδικές παρεμβάσεις για τις ομάδες αυτές.

Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

  • για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayer κοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη ανά 5ετία.
  • Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για προστατικό αντιγόνο PSA 1 φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50 – 60 ετών και 1 φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών σε συνδυασμό με ουρολογική εξέταση.
  •  Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουμε το γνωστό τεστ Παπανικολάου ανά 1 έως 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25 – 65χρ.
  • Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος γίνεται με μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50 – 70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος.
  • Για την πρόληψη του μελανώματος γίνεται κάθε 6 μήνες έως 1 έτος κλινική εξέταση σε όλους σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
  • Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ.
  • περιλαμβάνει απλές εξετάσεις αίματος και ορισμένα ερωτηματολόγια κυρίως στις ηλικίες 30 – 70 ετών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet