Γ. Πατούλης: Ως Αυτοδιοίκηση συμβάλλουμε στην προαγωγή της ψυχικής υγείας
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Ως Αυτοδιοίκηση συμβάλλουμε στην προαγωγή της ψυχικής υγείας

Mε αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και πρόδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, σε σχετικό μήνυμά του αναφέρει:

Η 10η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας».

Το 10-12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών, με διαρκώς ανοδικές τάσεις, πάσχει από ψυχικές ασθένειες και μόλις το μισό από αυτούς προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού.

Eιδικά σε περιόδους κρίσεως, όπως η παρούσα που διανύει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, η σημερινή μέρα αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Σε αυτή την κρίσιμη υγειονομική συγκυρία οι απαιτήσεις σε υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας αυξάνονται και γίνονται πιο σύνθετες. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να στηριχθούν ψυχολογικά οι πολίτες αυτή την περίοδο, ως Περιφέρεια Αττικής, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, από την αρχή της πανδημίας προσφέρουμε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης από εξειδικευμένους επιστήμονες, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας και της συναισθηματικής τους υγείας.

Οι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι μία ευάλωτη ομάδα ασθενών, που δεν μπορούν να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Γι’ αυτό χρειάζονται καθημερινή υποστήριξη στο πλαίσιο μιας κατάλληλα δομημένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας που θα προβλέπει σχέδιο πρόληψης και περίθαλψης των ασθενών με ψυχική νόσο. Το πιο σημαντικό είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ και η προαγωγή της ψυχικής υγείας, ενισχύοντας τους προστατευτικούς ιατροκοινωνικούς παράγοντες και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου.

Ως Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την υγεία των Ελλήνων πολιτών και θα συμβάλlουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, στην ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων και στη συνεχή ενημέρωση του πολίτη για τα θέματα της ψυχικής υγείας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet