Δύσκολη νύχτα για την Αττική – Πώς θα «ξεδιπλωθεί» η «Μήδεια» ανά Περιφερειακή Ενότητα
Κοινωνία

Δύσκολη νύχτα για την Αττική – Πώς θα «ξεδιπλωθεί» η «Μήδεια» ανά Περιφερειακή Ενότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία αναμένεται να δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας από τη νύχτα της Δευτέρας έως το απόγευμα της Τρίτης 16/2. Την ίδια ώρα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις Σποράδες, στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία χαρακτηρίζεται επίσης και από πολύ σφοδρούς ανέμους οι οποίοι στα πελάγη θα φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ. 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία έχει κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ο μετεωρολόγος Μανώλης Ανανδρανιστάκης, υποδιοικητής της Εθνικής  Μετεωρολογικής Υηπηρεσίας, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε πως το επόμενο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει την Αττική θα είναι σφοδρότερο. Όπως περιγράφει, χιόνια αναμένεται να δούμε και στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ στα Bόρεια Ππροάστια της Αθήνας η χιονόπτωση θα είναι ακόμα πιο έντονη σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Επί ποδός βρίσκονται Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Αστυνομία αλλά και άλλοι φορείς και υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο αυτό κύμα με όσο λιγότερα προβλήματα γίνεται. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές. Υπενθυνμίζεται πως η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας έχει κλείσει από τις 19.00 και θα ανοίξει εκ νέου σε ένα 24ωρο, δηλαδή το απόγευμα της Τρίτης.

Οι καιρικές συνθήκες στην Αττική τις επόμενες ώρες

Τις βραδυνές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21.00 – 23.00 θα ξεκινήσει νέα επιδείνωση του καιρού, με τη χιονόπτωση να επηρεάζει αρχικά το βόρειο – βορειοδυτικό – δυτικό τμήμα της Αττικής και σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το βορειοανατολικό – ανατολικό κομμάτι.

Νέα έξαρση χιονοπτώσεων με διάρκεια θα υπάρχει εντός του λεκανοπεδίου από αργά απόψε τη νύχτα έως και το πρωί της Τρίτης, με αυξομειώσεις στην ένταση αλλά με χιονόστρωση που τοπικά στα βόρεια – δυτικά και ανατολικά προάστια ενδέχεται να είναι και άνω των 5-10 εκατοστών και σε υψόμετρα άνω των 100-150μ.

Με τα τελευταία δεδομένα, χιονόστρωση θα παρατηρηθεί και στο κέντρο της Αθήνας όμως δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το ύψος αυτής.

Για τη δυτική Αττική τα φαινόμενα φαίνεται πως θα ξεκινήσουν μεταξύ 21.00 – 23.00 και θα χιονίζει αξιόλογα από Ασπρόπυργο και δυτικότερα σε Ελευσίνα – Μάνδρα – Μέγαρα – Βίλια – Ερυθρές έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Κατά διαστήματα τα φαινόμρνα ενδέχεται να παρουσιάζουν ισχυρή ένταση προς το πρωί της Τρίτης έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Ύφεση των φαινομένων περιμένουμε από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Τρίτης.

Στη βόρεια Αττική κοντά στα μεσάνυχτα Δευτέρας, ξημερώματα Τρίτης, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με έντονες χιονοπτώσεις διαρκείας έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως και το μεσημέρι της Τρίτης.

Στην ανατολική Αττική οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου από αργά απόψε τη νύχτα και προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με διάρκεια έως και το απόγευμα της Τρίτης. Τοπικά έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται στα Μεσόγεια και στη βορειοανατολική Αττική τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Στη νότια Αττική θα υπάρξουν παροδικές χιονοπτώσεις από το ξημέρωμα της Τρίτης με εξάρσεις και υφέσεις.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιονόνερο/χιόνι) που αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι της Τρίτης 16/2 σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Με μπλε αποχρώσεις φαίνεται η βροχή/χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων.

Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από -3 έως 0 στα δυτικά , από -4 έως -1 στα βόρεια , στα κεντρικά και στο λεκανοπέδιο από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά / νότια από -1 έως 3 βαθμούς κελσίου.

Πηγή: zoulga.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet