Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής
Κοινωνία

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, με αφορμή και τη συμπλήρωσης 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, υποδέχτηκε το πρωί της Κυριακής 9/5, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, για την έπαρση των σημαιών της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συμβολική τελετή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, παρέστησαν στην ταυτόχρονη έπαρση των δύο σημαιών υπό τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος και τον ύμνο της Ε.Ε.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, επίσης, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χ. Αθανασίου, ο συντονιστής Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Ανδρουλάκης, η πρέσβης της Πορτογαλίας στην Αθήνα, Ελένα Πάιβα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Γιώργος Μοσχόβης, ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ε. Καλαμπόκας και το σύνολο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης ο περιφερειάρχης Αττικής προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Όταν πριν από επτά δεκαετίες μερικοί φωτισμένοι και πρωτοπόροι πολιτικοί έβαλαν τα θεμέλια για μια ενωμένη Ευρώπη, ως αντίβαρο στην καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγοι ήταν αυτοί που κατάλαβαν το μέγεθος του οράματός τους.

»Σήμερα, οι πολίτες της Ευρώπης μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, γνωρίζοντας ότι ενωμένοι ξεπεράσαμε όλα αυτά τα χρόνια ανυπέρβλητα εμπόδια, για να μπορέσουμε να μεγαλουργήσουμε και να οδηγηθούμε στην ευδαιμονία και την ανάπτυξη.

»Ο σημερινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης έχει διπλή βαρύτητα: από τη μία, η Ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία εξέρχεται από την κρίση της πανδημίας -τη μεγαλύτερη ίσως δοκιμασία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- όχι βεβαίως αλώβητη, αλλά όρθια και με δύναμη για να επουλώσει τις πληγές της, γρήγορα και αποτελεσματικά. Από την άλλη, φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Μια μακρά πορεία που έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει τη θέση της στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χάρτη, να μοχλεύσει σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης, αλλά και να βρει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

»Σήμερα γιορτάζουμε, εξάλλου, τις αιώνιες αξίες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής: τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον ανθρωπισμό, την ανεκτικότητα -όλες αυτές τις μεγάλες ιδέες που γεννήθηκαν από τη αθηναϊκή δημοκρατία και θα παραμείνουν ες αεί κτήμα όλης της ανθρωπότητας».

Στο πλαίσιο του εορτασμού και με αφορμή την Ημέρα Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών Δοξολογία παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αμέσως μετά τη δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet