Επίσκεψη Γ. Πατούλη και Ιερώνυμου Β’ στο έργο αποκατάστασης του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου
Κοινωνία

Επίσκεψη Γ. Πατούλη και Ιερώνυμου Β’ στο έργο αποκατάστασης του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου

Το έργο αποκατάστασης και αξιοποίησης σημαντικών ιστορικών κτηρίων του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, στη Δεινοκράτους και Ιατρίδου (περιοχή Λυκαβηττού), προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ, επισκέφθηκε την Πέμπτη 4/6 με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β‘ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Η Περιφέρεια Αττικής, με προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει αναλάβει την αποκατάσταση και αξιοποίηση τριών κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και οικιστικής αξίας.

Ο περιφερειάρχης και ο αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενοι από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Τεχνικών Έργων, Ε. Κοσμίδη, τον διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Α. Καλογερόπουλο, τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο, τον γενικό διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) αρχιμανδρίτη, Νικόδημο Φαρμάκη και τους υπεύθυνους του έργου, ενημερώθηκαν για την πορεία εξέλιξης των εργασιών, καθώς και για την αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών που παρουσιάζουν τα κτίσματα αυτά.

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Τα κτήρια, αφού καταστούν λειτουργικά, θα στεγάσουν τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας και το ιστορικό αρχείο, ενώ θα δημιουργηθεί και εκθεσιακός χώρος, στον οποίο θα μπορούν να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την πορεία των εργασιών και για την συνεργασία της Εκκλησίας με την Περιφέρεια, ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Εκκλησίας, αλλά και ο κόσμος να χαρεί αυτόν τον χώρο και σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε χαρούμενοι σήμερα και το χρειαζόμαστε αυτό το συναίσθημα μετά από μία ταλαιπωρία χρόνου. Είμαστε σε ένα κεντρικό σημείο της Αθήνας, σε ένα ιστορικό σημείο, μία περιουσία της Εκκλησίας που προσπαθούμε μαζί, Πολιτεία και Eκκλησία και πιο συγκεκριμένα Περιφέρεια και Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουμε.

»Είναι μία συντονισμένη εργασία και θα ήθελα αυτή τη στιγμή να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη τον κύριο Πατούλη που έκανε τον κόπο και είναι εδώ για να επιθεωρήσει αυτά τα έργα».

Ο κ. Πατούλης από την πλευρά του επισήμανε:

«Χαίρομαι που σήμερα μαζί με τον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο βρεθήκαμε σε έναν σημαντικό ιστορικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας.

»Ο χώρος αυτός με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής θα μπορεί να αποτελέσει έναν πνευματικό και εκκλησιαστικό πόλο, μέσω του οποίου μπορεί να αναδειχθεί η θρησκευτική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομία.

»Με την Εκκλησία της Ελλάδος και τον σεβασμιότατο κ.κ. Ιερώνυμο συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα κοινωνικής συνοχής. Η συνεργασία μας αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον με κεντρικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

»Εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου θα εργαστούμε συστηματικά προκειμένου το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων.

»Η Εκκλησία έχει δώσει μεγάλο απόθεμα δύναμης σε όλους τους Έλληνες μέσα από το έργο της. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά η συνεργασία μας».

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει:

«Στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονται 14 κτήρια της Εκκλησίας, επτά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία και διατηρητέα.

»Τα κτήρια χτίστηκαν το 1877 σε οικόπεδο που παραχώρησε η Εκκλησία και τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν ως εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού, ενώ από το 1970 επανήλθαν στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την στέγαση του εκκλησιαστικού λυκείου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet