Επίσκεψη στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον περιφερειάρχη Αττικής
Κοινωνία

Επίσκεψη στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον περιφερειάρχη Αττικής

Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης, δέχθηκε σήμερα, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, στα γραφεία της Περιφέρειας την αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών και αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με επικεφαλής τη δρ. Maha El-Adawy, διευθύντρια του τμήματος προώθησης Υγείας του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ανατολικής Μεσογείου WHO- EMRO, τη διευθύντρια Προγραμματισμού για τις πολιτικές Υγείας και Ευζωίας του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης, Monika Kosinska, καθώς και τον υφυπουργό Υγείας του Ιράν δρ. Alireza Raeisi.

Τα μέλη της αποστολής πραγματοποιούν από σήμερα και μέχρι τις 17 Ιανουαρίου εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα μετά από σχετικό αίτημα του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ανατολικής Μεσογείου (WHO-EMRO) και του Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης, να εκπαιδευθούν αξιωματούχοι δομών υγείας του Ιράν σε ζητήματα πρόληψης και διατήρησης υγείας των πολιτών, από το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Ο κ. Πατούλης τους καλωσόρισε θερμά, εστιάζοντας στη σημασία της επίσκεψης για την προώθηση ζητημάτων υγείας σε τοπικό επίπεδο και χαιρέτισε τη νέα πρωτοβουλία μεταξύ των δύο Περιφερειακών Γραφείων του ΠΟΥ που επέλεξαν τη χώρα μας και το Δίκτυό μας, για την έναρξη διηπειρωτικής συνεργασίας.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Πατούλης επισήμανε: «Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την κοινή μας βούληση να δώσουμε προτεραιότητα σε πολιτικές πρόληψης και διατήρησης της υγείας των πολιτών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, Αυτοδιοίκηση και επιστημονικός κόσμος, υπό τη σκέπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα συνεργαστούμε και θα συμπορευθούμε γόνιμα για την καλύτερη θωράκιση της υγείας των πολιτών. Η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ως προτεραιότητα τις πολιτικές πρόληψης υγείας και ήδη εφαρμόζει ένα στρατηγικό πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση και στους 66 Δήμους της Αττικής, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών.

»Το Δίκτυο, μέσα από την πολυετή εμπειρία και πορεία του σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ, έχει καταφέρει να δώσει το στίγμα του με εξωστρέφεια και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι με το πέρας αυτής της επίσκεψης θα έχουν τεθεί τα θεμέλια νέων συνεργασιών που θα διευρύνουν τους σκοπούς του ΠΟΥ διηπειρωτικά».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας του Ιράν δρ. Alireza Raeisi ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για τη θερμή υποδοχή και τη διάθεση συνεργασίας και περιέγραψε το πώς διαρθρώνονται οι δομές υγείας στη χώρα του. Όπως επισήμανε το Ιράν διαθέτει 25.000 κέντρα υγείας και σημείωσε ότι το υπουργείο του στοχεύει στην ενίσχυση των υποδομών υγείας και των τοπικών δομών, με στόχο να ενισχυθεί το δίκτυο προστασίας των πολιτών.

Η αποστολή αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά επαφών εκπαιδευτικής φύσεως, που το WHO-EMRO επιθυμεί να οργανώσει για τις χώρες της περιοχής του, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Συντονιστής της Περιφέρειας στο Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, η συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, Νταίζη Παπαθανασοπούλου, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου, Γ. Φωστηρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Α. Βαθιώτης, η γενική διευθύντρια του Δικτύου, Μ. Αιδίνη, η αντιδήμαρχος Καλλιθέας και ταμίας του Δ.Σ. του Δικτύου, Α. Πάσχου,  ο αντιδήμαρχος Ν. Σμύρνης και αναπληρωτής ταμίας του Δ.Σ. του Δικτύου, Π. Γιατζίδης, ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δικτύου, Ιωάννης Λαδόπουλος.

Την αποστολή συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, η δρ. Maha El-Adawy, διευθύντρια του τμήματος προώθησης Υγείας του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ανατολικής Μεσογείου WHO- EMRO, από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης, η διευθύντρια Προγραμματισμού για τις πολιτικές Υγείας και Ευζωίας, Monika Kosinska, και η Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επικεφαλής του γραφείου ΠΟΥ στην Ελλάδα, Marianna Trias.

Στο κλείσιμο της επίσκεψης ο κ. Πατούλης έδωσε στα μέλη της ιρανικής αποστολής συμβολικά δώρα, μεταξύ των οποίων ένα σύμβολο ελιάς στον Ιρανό υφ. Υγείας, με την ευχή για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.

Ακολούθησε σύσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Η αποστολή θα κάνει μια σειρά από επισκέψεις σε Δήμους της Αττικής για να γνωρίσουν πρακτικές που ακολουθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με την Επιστημονική Επιτροπή του ΕΔΔΥΠΠΥ για τις πολιτικές Υγείας που εφαρμόζονται.

Αναλυτικά στα μέλη της αποστολής που συμμετέχουν στην επίσκεψη συμπεριλαμβάνονται οι εξής: δρ. Mohammad Assai, σύμβουλος του υπουργού, υπουργείο Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης του Ιράν, δρ. Ali Delpisheh, αρχιγραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Υγεία και την Επισιτιστική Ασφάλεια, υπουργείο Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης του Ιράν, δρ. Jafar Sadeghtabrizi, επικεφαλής της Διαχείρισης Δικτύων Υγείας, υπουργείο Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης του Ιράν, δρ. Christoph Hamelmann, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Ιράν, Parnian Kord-Shakeri, σύμβουλος, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τεχεράνη, Ιράν.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου: η δρ. Maha El Adawy, διευθύντρια, Τμήμα Προστασίας και Προώθησης της Υγείας, η δρ. Samar Elfeky, αξιωματούχος, Προώθηση και Ανάπτυξη της Έρευνας, Τμήμα Πληροφοριών, Αποδεικτικών Στοιχείων και Έρευνας, Συντονιστικό Κέντρο για Υγιείς Πόλεις

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Περιφέρεια Ευρώπης (EURO): η Monika Kosinska, διευθύντρια Προγράμματος, Διακυβέρνηση στον Τομέα της Υγείας, Τμήμα Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία, Συντονιστικό Κέντρο για Υγιείς Πόλεις, ο Adam Tiliouine, αξιωματούχος, Διακυβέρνηση στον Τομέα της Υγείας, Τμήμα Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet