Εργαζόμενοι «Αμ. Φλέμινγκ»: Κλείνουν το Νοσοκομείο από την… πίσω πόρτα
Κοινωνία

Εργαζόμενοι «Αμ. Φλέμινγκ»: Κλείνουν το Νοσοκομείο από την… πίσω πόρτα

Μεθοδεύσεις που έχουν ως σκοπό το κλείσιμο του «Αμ. Φλέμινγκ» καταγγέλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Όπως υποστηρίζει, με ευθύνη της διοίκησης, δεν γίνεται καμία κίνησης επιστροφής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχει «διαρρεύσει» στο «Σισμανόγλειο», αλλά αντιθέτως παρακινούνται και άλλοι να φύγουν από το «Αμ. Φλέμινγκ». Με τον τρόπο αυτό, πάντα σύμφωνα με τους εργαζομένους, υπηρετείται η «εγκληματική πολιτική» κλεισίματος του Νοσοκομείου με τρόπο που να φανεί ότι «κλείνει από μόνο του».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει:

Στην ανάπαυλα μεταξύ των κυμάτων της πανδημίας προσπαθεί η κυβέρνηση ώστε  να ανοίξουν όπως -όπως μια σειρά νοσοκομεία, αφού παρά την «ομερτά» της κυβέρνησης, όλοι ξέρουμε ότι είναι χιλιάδες οι συνάνθρωποί μας που πέθαναν περιμένοντας για χειρουργική επέμβαση, για χημειοθεραπείες ή από άλλες ασθένειες και που θα μπορούσαν, πολλοί από αυτούς, να σωθούν αν είχαν πρόσβαση στα νοσοκομεία και λάμβαναν την κατάλληλη φροντίδα (την ίδια στιγμή έχουμε και την επανεκκίνηση,  από τα χείλη του πρωθυπουργού, μάλιστα, των σχεδίων για κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για χιλιάδες χαμένα κρεβάτια νοσηλείας. Δεν πρόκειται βέβαια για… λάθος! Πρόκειται για τρανή απόδειξη πως αξία έχουν οι ζωές μόνο όσων μπορούν να πληρώσουν για να σωθούν!).

Το «Αμαλία Φλέμινγκ», όπως είναι γνωστό, μετατράπηκε και αυτό σε νοσοκομείο μίας νόσου, νοσηλεύοντας αποκλειστικά ασθενείς με Covid. Η «μετατροπή» αυτή, αντί να σημάνει την ενίσχυση σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό, αντίθετα συνοδεύτηκε από αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού στο «Σισμανόγλειο» και σε άλλα νοσοκομεία, για να καλύψουν άλλες «τρύπες» του συστήματος. Η Ορθοπεδική Κλινική «μετανάστευσε» και αυτή στο «Σισμανόγλειο», όπου και υπολειτουργούσε.

Με την υποχώρηση της πανδημίας, εδώ και λίγες εβδομάδες, το Νοσοκομείο σταδιακά άδειασε. Η Χειρουργική, η Καρδιολογική Κλινική, η Περιτοναϊκή Κάθαρση και άλλα κλινικά εργαστήρια δεν λειτουργούσαν καθόλου, ενώ οι ανάγκες των αρρώστων, όπως όλοι ξέρουμε, είναι τεράστιες. Πριν από λίγες μέρες, μετά τις πιέσεις των εργαζομένων αλλά και του επιστημονικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η σταδιακή λειτουργία, αρχικά του χειρουργικού τομέα, που περιορίζεται σε έναν μόνο όροφο με 35 κλίνες, ενώ άλλες 90 παραμένουν χαρακτηρισμένες «Covid». Το Νοσοκομείο συνολικά παραμένει εκτός του συστήματος εφημεριών. Έστω και με αυτόν τον τρόπο, έστω και σταδιακά, περιμέναμε όλοι οι εργαζόμενοι την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό όταν ταυτόχρονα με τη λήψη των αποφάσεων αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη απόπειρα στραγγαλισμού του και μία αήθη προσπάθεια όχι λειτουργίας αλλά κλεισίματός του! Ανοίγουν τη Χειρουργική Κλινική και την ίδια στιγμή την αφήνουν χωρίς γιατρούς και την οδηγούν σε κλείσιμο! Πραγματικά είναι αδιανόητο. Αποφασίζουν την επαναλειτουργία της κλινικής ενώ αρνούνται, καθυστερούν, υπαναχωρούν, ακυρώνουν, την επιστροφή όσων είχαν μετακινήσει κυρίως στο «Σισμανόγλειο», χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκονται εκεί (ειδικά αυτή την περίοδο). 

Το κάνουν συνειδητά για να οδηγήσουν την κλινική σε κλείσιμο, αποφεύγοντας να αναλάβουν την ευθύνη. Ήδη αυτή η κατάσταση οδήγησε δύο ειδικευόμενους γιατρούς σε παραίτηση, ενώ μία ακόμη ειδικευμένη παραμένει υπό μετακίνηση. Έτσι οι εναπομείναντες (τέσσερις ειδικευόμενοι & τέσσερεις ειδικευμένοι) δεν επαρκούν για να βγουν οι εφημερίες της κλινικής, και ας έχουν επισημανθεί όλα αυτά στη διοίκηση εδώ και πολύ καιρό, με τρία διαφορετικά έγγραφα που προειδοποιούν και για την εξέλιξη που τώρα βιώνουμε.

Αντίστοιχη κατάσταση, αντιμετώπιση και κοροϊδία υπάρχει και στους αναισθησιολόγους, στους οποίους οι ελλείψεις είναι ακόμα μεγαλύτερες! Και στην περίπτωσή τους οι εφημερίες δεν βγαίνουν. Και εκεί νοσηλευτές και γιατροί μετακινημένοι που δεν επιστρέφουν…

Ταυτόχρονα, μία σειρά από «περίεργες» ενέργειες διαφόρων «παραγόντων» χωρίς θεσμικό ρόλο, ξεκίνησαν με το καλημέρα: Αρχικά, η διευθύντρια του Φαρμακείου αρνήθηκε να χορηγήσει τα αναισθησιολογικά και τα φάρμακα νοσηλείας του πρώτου ασθενή, που ήταν προγραμματισμένος να χειρουργηθεί στις 9/5. «Είμαι πολύ απασχολημένη και δεν προλαβαίνω» απάντησε όταν της ζητήθηκαν τα φάρμακα! Μετά την αναμενόμενη αντίδραση των γιατρών, τελικά αργά το απόγευμα χορηγήθηκαν τα  φάρμακα! Άλλη γιατρός, επιφορτίστηκε -από ποιόν άραγε;- να τηλεφωνεί στους παθολόγους του «Φλέμινγκ» και να τους ρωτάει αν θέλουν να πάνε στο «Σισμανόγλειο», που θα περάσουν καλά, και να αφήσουν το «Φλέμινγκ»  (και την Παθολογική Κλινική να κλείσει βέβαια…). 

Εμείς δεν θεωρούμε καθόλου τυχαία αυτά τα περιστατικά. Αντίθετα, είναι υποκινούμενα και σε κάθε περίπτωση την ευθύνη έχει η διοίκηση. Αλλιώς, με ποιες «πλάτες» όποιος θέλει παίρνει τάχα «πρωτοβουλίες» και έχει από πριν εξασφαλισμένο πως μπορεί να προκαλέσει αποφάσεις μετακίνησης τις οποίες μπορεί να πάρει μόνο η διοίκηση; Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να οδηγήσουν στην κατάρρευση και στο κλείσιμο του «Φλέμινγκ», με τρόπο ώστε να φαίνεται πως έκλεισε… από μόνο του και αναγκαστικά και όχι με απόφαση της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας.

  • Καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ, την πολιτική ηγεσία, να σταματήσουν αμέσως αυτές τις μεθοδεύσεις.
  • Να πάρουν άμεσα αποφάσεις επιστροφής στο Νοσοκομείο όλων των μετακινημένων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού.
  • Να αποσύρουν τα «παπαγαλάκια» που έχουν εξαπολύσει για τη βρώμικη δουλειά.
  • Να ενισχύσουν το προσωπικό του Νοσοκομείου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να συμετάσχει κανονικά στην εφημερία πόλης.

Να σταματήσει η εγκληματική πολιτική του κλεισίματος και των συγχωνεύσεων και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία των πολλών χιλιάδων ανθρώπων που περιμένουν να χειρουργηθούν και να νοσηλευτούν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ασθενείς, τους μαζικούς φορείς και συλλογικότητες της περιοχής να δώσουμε μαζί, για άλλη μία φορά, τη μάχη για να μείνει ανοιχτό το «Αμ. Φλέμινγκ».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet