Η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρόσφατης κακοκαιρίας
Κοινωνία

Η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρόσφατης κακοκαιρίας

Η Περιφέρεια Αττικής συνέβαλε καθοριστικά στην άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που προκλήθηκαν στην Αττική από τα κύματα κακοκαιρίας «Ζηνοβία» και «Ηφαιστίωνας», υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη,

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών, διάνοιξης οδών, διευκόλυνσης πρόσβασης σε στρατόπεδα και αποκατάστασης του ηλεκτροδοτούμενου δικτύου, έλαβαν μέρος 70 οχήματα και περίπου 125 άτομα, ενώ αξιοποιήθηκαν πάνω από 1.000 τόνοι αλατιού.

Ειδικότερα, από τις 28 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, μετά από εντολή του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο στόλος των οχημάτων που αξιοποιήθηκαν για τη διαχείριση των προβλημάτων αυξήθηκε, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό κατά 70% (από 41, τα οχήματα που αξιοποιήθηκαν έφτασαν τελικά τα 70). 

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής ενήργησε άμεσα προκειμένου να διατηρήσει ανοικτές βασικές οδικές αρτηρίες στις περιοχές που επλήγησαν, συνδράμοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους φορείς και δήμους στο έργο τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας μετά το Καπανδρίτι, όπου αν και εκτός αρμοδιότητάς της η Περιφέρεια συνέβαλε με δικά της μηχανήματα στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας, η οποία είχε διακοπεί.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαχείριση των προβλημάτων από την κακοκαιρία, ενώ ευχαρίστησε όλο το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο σε 24ωρη βάση εργάστηκε προκειμένου να επιτευχθεί το τελικό θετικό αποτέλεσμα.  

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Ο στόλος οχημάτων και το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας Αττικής συνέβαλαν καθοριστικά στην άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων του χιονιά.

»Στο διάστημα αυτό η Περιφέρεια Αττικής, ξεπερνώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων της, ενήργησε άμεσα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ασφάλειας των πολιτών και να διατηρηθούν ανοικτές βασικές κεντρικές αρτηρίες. Ευχαριστώ θερμά το ανθρώπινο δυναμικό, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τις εθελοντικές ομάδες, για την κινητοποίησή τους. Στο διάστημα αυτό συνδράμαμε και τους Δήμους με οχήματα και αλάτι προκειμένου να διαχειριστούν τα αυξημένα προβλήματα που είχαν. Αποδείξαμε για άλλη μια φορά ότι όταν υπάρχει θέληση και καλή συνεργασία, τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Ακολούθως παρουσιάζονται αναλυτικά, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, οι δράσεις της για τον αποχιονισμό:

Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και οχημάτων 

Από την αρχή της κακοκαιρίας, στόλος περίπου 70 οχημάτων τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αναπτύχθηκε στο οδικό Δίκτυο της Αττικής προκειμένου να επέμβει όπου αυτό ήταν αναγκαίο. Μεταξύ άλλων στο δυναμικό του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας συμπεριλαμβάνονται εκχιονιστικά μηχανήματα, αλατιέρες, φορτωτές, γκρέιτερ, μηχανήματα GCB, μικρά ερπυστριοφόρα, και φορτηγά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, έλαβαν μέρος μαζί με τα 70 οχήματα, 100 άτομα προσωπικό. Επιπλέον σε 24ωρη βάση εργάστηκαν και 25 στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθώς και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών.

Σημεία επέμβασης

Ειδικότερα τα οχήματα και το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας επενέβησαν στις παρακάτω περιοχές:

  • Πάρνηθα (αποκατάσταση κυκλοφορίας μέχρι το τελεφερίκ και πρόσβαση σε στρατόπεδο),
  • Κατσιμίδι,
  • Άγιο Μερκούριο,
  • Κάζα,
  • Λεωφ. Διονύσου,
  • Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας,
  • Παράδρομο Εθνικής Οδού (από Βαρυμπόμπη έως και τα όρια Νομού Αττικής στον Ασωπό ποταμό),
  • Λεωφ. Θησέως (από Κηφισιά έως Άγιο Στέφανο),
  • Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών,
  • Πόρτο Γερμενό – Βίλια,
  • Οινόη,
  • Ιπποκράτειο Πολιτεία,
  • Λεωφ. Πεντέλης στην Πεντέλη,
  • Λεωφ. Φυλής,
  • Υμηττό (από Καλοπούλα μέχρι και τα ραντάρ),
  • Πεντελικό όρος (τμήμα εφαρμογών Ελληνικής Αστυνομίας).

Διάθεση 1.000 τόνων αλατιού

Η Περιφέρεια κάλυψε τις αυξημένες ανάγκες σε οχήματα και αλάτι στους Δήμους που επλήγησαν από την ισχυρή χιονόπτωση. 

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας τα συνεργεία για την ασφάλεια του οδικού δικτύου αξιοποιήθηκαν 1.000 τόνοι αλατιού. Ένα μεγάλο ποσοστό από τον σχετικό όγκο διατέθηκε, μετά από σχετικό αίτημα, στους πληγέντες δήμους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τις οποίες δεν είχαν προβλέψει.

Συνδρομή της Περιφέρειας για τον απεγκλωβισμό πολιτών και την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης

Τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής κλήθηκαν να συνδράμουν και στην αποκατάσταση των ζημιών του δικτύου ηλεκτροδότησης, καθώς και στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική. Σε πολλές περιπτώσεις ο εγκλωβισμός επιβατών είχε ως βασική αιτία την ακινητοποίηση των οχημάτων καθώς δεν διέθεταν αλυσίδες.    

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet