Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί τον ΕΟΔΥ με 9,5 εκατ. ευρώ
Κοινωνία

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί τον ΕΟΔΥ με 9,5 εκατ. ευρώ

Με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, χρηματοδοτείται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με το ποσό των 9,5 εκατ. (ΕΣΠΑ 2014-2020) ευρώ για την προμήθεια βιοϊατρικού και λοιπού εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση αλλά και την ανάπτυξη νέων μονάδων εργαστηρίων ΚΕΔΥ, λόγω της πανδημίας Covid-19, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τη σχετική πρόσκληση υπέγραψε την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου ο κ. Πατούλης στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα. Στη συνάντηση μετείχε και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόσης.

Σκοπός είναι τα εργαστήρια να μπορούν να ανταποκριθούν στην τρέχουσα πραγματικότητα για τη διάγνωση αλλά και την επιδημιολογική επιτήρηση μεταδοτικών και άλλων εξαιρετικά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία απειλών και να καταστούν πραγματικά αξιόπιστα ελέγχου για την προστασία της δημόσιας υγείας, επισημαίνει η διοίκηση, προσθέτοντας ότι δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης την υπαρχόντων εργαστηρίων και η δημιουργία νέων με την προσθήκη εξοπλισμού που θα επιτρέψει την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνικών για τη διάγνωση μεγαλύτερου εύρους νοσογόνων παραγόντων συμπεριλαμβανομένου και της Covid-19, ώστε να μπορέσει το ΚΕΔΥ να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές του αποτελεσματικότερα.

Η σχετική πρόσκληση προϋπολογισμού περίπου 9,5 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Άξονα Προτεραιότητας «10» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020», συμπληρώνει η περιφερειακή αρχή.

Ο κ. Αρκουμανέας ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής θα φτιαχτούν εργαστήρια από τα καλύτερα στην Ευρώπη, τα οποία θα είναι σύγχρονα, ανταγωνιστικά και θα είναι σε θέση να θωρακίζουν καλύτερα τη δημόσια υγεία, ενισχύοντας τον τομέα της πρόληψης, με έμφαση στη μεγιστοποίηση της επαγρύπνησης.  

Ο κ. Πατούλης δήλωσε σχετικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τις δημόσιες δομές υγείας για την καλύτερη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στην πανδημία, με δράσεις και πρωτοβουλίες που στο επίκεντρό τους έχουν την πρόληψη.

»Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, προωθούμε δράσεις που θα ενισχύσουν καθοριστικά τις δημόσιες δομές, συμβάλλοντας στην καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας.

»Μετά την ενίσχυση με προσωπικό, φορέων υγείας και το πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, τώρα ενισχύουμε τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, προμηθεύοντάς τα με τον κατάλληλο βιοϊατρικό και λοιπό εξοπλισμό για να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις νέες κρίσιμες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

»Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε έμπρακτα στην εθνική μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής των πολιτών. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα για την εποικοδομητική συνεργασία όλο αυτό το διάστημα».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη δράση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση των δομών της Αττικής, όπως, μεταξύ άλλων:

  • Η ενίσχυση των μονάδων και φορέων υγείας του υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες της επιδημίας Covid-19, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.
  • Η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Αττική, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
  • Η προμήθεια περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet