Η xωροθέτηση Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας σε Νότιο – Ανατολικό Τομέα Αττικής στο επίκεντρο συζήτησης Γ. Πατούλη με δημάρχους
Κοινωνία

Η xωροθέτηση Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας σε Νότιο – Ανατολικό Τομέα Αττικής στο επίκεντρο συζήτησης Γ. Πατούλη με δημάρχους

«Στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων έχουμε περάσει, από τη θεωρία στην πράξη, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης έναν σαφή σχεδιασμό με αρχή, μέση και τέλος», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με δημάρχους του Νότιου και Ανατολικού Τομέα, με θέμα την πρόταση της Περιφέρειας για «Χωροθέτηση Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στον Νότιο – Ανατολικό Τομέα (βάσει ΠΕΣΔΑ 2016) Αττικής», όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι δήμαρχοι Κρωπίας, Δ. Κιούσης, Λαυρεωτικής, Δ. Λουκάς, Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, Σαρωνικού, Π. Φιλίππου. Τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εκπροσώπησε η Ε. Πίτα, ειδική σύμβουλος διαχείρισης απορριμμάτων, τον Δήμο Γλυφάδας η Καυκά Άννυ, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων και τον Δήμο Ελληνικού, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Β. Κρητικός.

Στα βασικά στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης στην Αττική στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στους στόχους διαχείρισης του νέου ΠΕΣΔΑ, αλλά και στα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία Δημοτικών Πάρκων Διαχείρισης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, αναφέρθηκαν οι Τεχνικοί σύμβουλοι σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ, Δ. Μπούρκας και ο Β. Μιχαλόπουλος.

Κατά την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στις δράσεις που ήδη υλοποιεί η Περιφέρεια σε όλους τους Δήμους στον τομέα της ανακύκλωσης, αλλά και στον συνολικό σχεδιασμό για να δοθεί οριστική λύση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνοντας πως η Αττική είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που θα διαχειρίζεται τα απόβλητά της, σε απόλυτο βαθμό με τρόπο βιώσιμο.

«Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου να γίνει η Αττική μία “πράσινη” Περιφέρεια-πρότυπο» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως στον σχεδιασμό της Περιφέρειας, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση αφενός σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και αφετέρου στην παροχή εργαλείων προς τους Δήμους, με στόχο να είναι σε θέση να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια.

Ο κ. Μπούρκας αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής, το πρώτο ΠΕΣΔΑ της χώρας που θα αναθεωρηθεί στη βάση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις αυξημένες απαιτήσεις για Διαλογή Στην Πηγή (ΔσΠ), που ο νέος σχεδιασμός επιφέρει για τους Δήμους της χώρας, καθώς και στις απαιτήσεις για υποδομές στους τομείς της Περιφέρειας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ανάγκες του ΝΑ τομέα και στις υποδομές που αυτές συνεπάγονται αναφορικά με την κυκλική διαχείριση των ΑΣΑ.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα Δημοτικά Πάρκα Κυκλικής Διαχείρισης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, με στόχο να δημιουργηθεί μία νέα λογική τοπικής διαχείρισης των βιοαποβλήτων, με τοπική επεξεργασία και παραγωγή ποιοτικού και εμπορεύσιμου προϊόντος (κομπόστ).

Ακολούθως, ο κ. Μιχαλόπουλος, αναφέρθηκε στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία έχουν ως στόχο να ενσωματώσουν πρότυπες εγκαταστάσεις κυκλικής & συμβιωτικής διαχείρισης αποβλήτων, ανοικτές σε πολίτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς.

Όπως επεξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος τα πάρκα θα περιλαμβάνουν: υποδομές επαναχρησιμοποίησης και ΔσΠ, υποδομές  ανακύκλωσης & ανάκτησης πόρων, ΑΠΕ & ενεργειακή αυτονομία, κέντρα έρευνας & τεχνολογίας, υποδομές πρασίνου & αναψυχής. Τα οφέλη των περιοχών χωροθέτησης των πάρκων θα είναι σημαντικά, καθώς θα συνδυάζουν:

  • Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην πράξη.
  • Xαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας και εξασφάλιση χαμηλότερων δημοτικών τελών.
  • Δημιουργία νέων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
  • Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των υλικών.
  • Ενεργοποίηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών.
  • Συνδυασμός της περιβαλλοντικής διαχείρισης με την ενημέρωση-εκπαίδευση-καινοτομία, καθώς και την αναψυχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet