Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πού θα χιονίζει την Τετάρτη 8/2 στην Αττική – Επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ
Φωτογραφία: penteli.gov.gr
Κοινωνία

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πού θα χιονίζει την Τετάρτη 8/2 στην Αττική – Επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα με χιόνι και κρύο, με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων να μην ταυτίζονται όσον αφορά την πορεία των φαινομένων τις επόμενες ημέρες.

Η ΕΜΥ εξέδωσε νέο επικαιροποιημένο δελτίο τα ξημερώματα της Τετάρτης σχετικά με την πορεία της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που είχε εκδοθεί στις 3/2, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής για την Αττική:

Προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Επιπλέον, ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (9/2), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Χιόνια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνι έπεφτε σε πολλές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα Βόρεια Προάστια, από το Μαρούσι προς τα πάνω.

Οι παροδικές χιονοπτώσεις έγιναν πιο έντονες κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το πρωί της Τετάρτης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού σήμερα Τετάρτη (8/2)

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα εκδηλώνονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Επιφυλακτικοί για τα επόμενα στάδια της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» εμφανίζονται οι μετεωρολόγοι, ενώ επικρατεί διχογνωμία σχετικά με την ένταση του χιονιά τις επόμενες ημέρες.

Την εκτίμηση ότι τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» θα συνεχιστούν εξέφρασε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μαρουσάκης: Ήρθε η ώρα της Αττικής

Για την εξέλιξη των φαινομένων -σχετική ανακοίνωση για τις περιοχές όπου αναμένονται χιόνια εξέδωσε και το Αστεροσκοπείο Αθηνών- ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει ότι «με εξάρσεις και υφέσεις θα συνεχιστεί η κακοκαιρία μέχρι και την Πέμπτη, με αυξημένη τη δυσκολία να εντοπίσουμε με ακρίβεια την ένταση και τις περιοχές που θα επηρεάζουν αυτά τα χιονοκύματα, ιδιαίτερα όταν η πρόγνωση αναφέρεται σε περιοχές με έκταση δυσανάλογη της ανάλυσης των μετεωρολογικών μοντέλων (π.χ. Αττική)».

«Θα πρέπει να παραμείνουμε σε ετοιμότητα ακόμη κι αν κάποιες περιοχές, ενώ προγνωστικά φαίνεται ότι θα επηρεαστούν, τελικά δεν επηρεάζονται.

Το έχω πει πολλές φορές στα δελτία που αναλύω αυτό το κύμα κακοκαιρίας ότι χαρακτηριστική περίπτωση σε έναν αντίστοιχο τύπο καιρού αποτελεί ο χιονιάς του 2002. Τότε, ενώ θεωρήσαμε ότι η κακοκαιρία έχει απομακρυνθεί, επί δύο ημέρες χιόνιζε ασταμάτητα στον Νομό Αττικής, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Βγαίνοντας από την Αττική έβλεπες λιακάδα.

Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από καθηγητές και φοιτητές των πανεπιστημίων μας που δραστηριοποιούνται στην πρόγνωση του καιρού και δεν είναι καθόλου απλές!» σημειώνει, καταλήγοντας.

Λαγουβάρδος: Χρειάζεται προσοχή

«Η κακοκαιρία έχει διάρκεια και αυτό καταπονεί τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Θέλει προσοχή», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Kωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

«Η κακοκαιρία επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες σε περιοχές όπως η Ανατολική Θεσσαλία και η Μαγνησία. Πολλές χιονοπτώσεις είχαμε στην Εύβοια, σε Φθιώτιδα και Βοιωτία» ανέφερε ο Kωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνοντας ότι στην Αττική θα έχουμε ασθενέστερα φαινόμενα.

«Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια συνεχίζουν να δέχονται μεγάλους όγκους χιονιού και θέλει προσοχή το επόμενο 48ωρο γιατί περνάει και η Εθνική Οδός και μετά θα υπάρχει πίεση από τις χιονοπτώσεις που αναμένονται» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λαγουβάρδος.

Υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δούμε ακόμα και στη Βόρεια Αττική κάποιες σταθερές χιονοπτώσεις την Παρασκευή το πρωί.

«Η κακοκαιρία έχει διάρκεια και αυτό καταπονεί τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Θέλει προσοχή. Θα έχουμε φαινόμενα, αλλά με αρκετές μεγάλες παύσεις, που βοηθούν έτσι ώστε να έχουμε αντίδραση και καθαρισμό κάποιων σημείων», σημείωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Αρναούτογλου: Εξασθένηση από Πέμπτη

Για «μπόρες χιονόνερου» και παροδικές χιονοπτώσεις στην Αττική έκανε λόγο στην πρόγνωσή του ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη – το πολύ μέχρι την Παρασκευή το πρωί.

Ειδικά για την Αττική είπε ότι θα έχουμε κάποιες τοπικές μπόρες χιονόνερου στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια-βορειοδυτικά, με ανοίγματα ηλιοφάνειας όμως ενδιάμεσα.

Σήμερα Τετάρτη (8/2), στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές θα έχουμε παγετό όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα πέσει κοντά ή και κάτω από το μηδέν στα ορεινά κάποιων νησιών.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, όπως και τις τελευταίες ημέρες, θα έχουμε χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές ή και μπόρες χιονιού-χιονόνερου. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα ανοιχτά ανατολικά στα 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 0 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα έχουνε αρκετή ηλιοφάνεια εκτός από τη Χαλκιδική και κυρίως στα πόδια της, όπου θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες συννεφιές με πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας χιονιού ή χιονόνερου.

Ο βοριάς θα εξασθενήσει και μόνο στα ανοιχτά της Χαλκιδικής θα έχει ένταση 6 με 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία στους 1 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Χαμηλές έως πολύ χαμηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες, κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί, ωστόσο από την Παρασκευή τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι την Κυριακή θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια.

Με στοιχεία από το iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet