Με 180 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τις δομές υγείας της Αττικής
Κοινωνία

Με 180 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τις δομές υγείας της Αττικής

Με συγκεκριμένες ενέργειες, δράσεις  και πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να συμβάλλει έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας με χρηματοδοτήσεις του συστήματος υγείας που ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, έχει εξασφαλιστεί σημαντικός εξοπλισμός για τις μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης  Φροντίδας  (ΜΑΦ), ενώ χρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για δύο έτη, το κόστος του επικουρικού προσωπικού ιατρών και νοσηλευτών των φορέων Υγείας της Αττικής. Οι σχετικές πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που υλοποιούνται ήδη και αφορούν στην προμήθεια μηχανημάτων (μαγνητικών τομογράφων, ψηφιακών αγγειογραφικών, μεικτών ψηφιακών καρδιοαγγειογραφικών κ.ά.).

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής αξιοποιεί κοινοτικούς και άλλους πόρους υλοποιώντας τις παρακάτω δράσεις:

  • Με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 εξασφαλίζεται  εξοπλισμός υγείας για τα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές της Περιφέρειες. Το ύψος της εγκεκριμένης από το ΠΕΠ Αττικής χρηματοδότησης για αυτά τα έργα ξεπερνάει τα 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατ. ευρώ είναι συμβασιοποιημένα έργα και τα υπόλοιπα 19 εκατ. ευρώ είναι δημοπρατημένα.
  • Ενίσχυση των φορέων Υγείας της Αττικής με επικουρικό προσωπικό ιατρών και νοσηλευτών. Η χρηματοδότηση ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και αφορά στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (γιατροί και νοσηλευτές)  σε 73 φορείς Υγείας της Περιφέρειας.
  • Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας με 5 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για τη δημιουργία ενός Δικτύου Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε περιοχές της Αττικής όπου υπάρχει συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων.
  • Χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με 10 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, για την αναβάθμιση των εργαστηρίων του ΚΕΔΥ.
  • Χρηματοδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 600.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για την προμήθεια περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό για τη μεταφορά ασθενών με Covid.
  • Ενίσχυση της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας με 41,6 εκατ. ευρώ από τους ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και παραδοθεί στα Νοσοκομεία εξοπλισμός ύψους 28 εκατ. ευρώ, ενώ είναι σε φάση ολοκλήρωσης οι υπόλοιποι διαγωνισμοί.
  • Ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων με έμφαση στην προμήθεια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας  (ΜΑΦ), με εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικούς αναπνευστήρες και ειδικές κλίνες. Η διαδικασία προμήθειας  ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου 2020 και μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 740.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων έχει ολοκληρωθεί η  εγκατάσταση 10 αναπνευστήρων (τύπου Β) στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ το επόμενο διάστημα να παραδοθούν άλλοι 8 αναπνευστήρες ΜΕΘ στο  Νοσοκομείο Αττικό, 50 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ σε Νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο, Ασκληπιείο, Θριάσιο, Αττικόν) και 18 κρεβάτια στις ΜΕΘ Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
  • Διάθεση 18.500 μασκών υγειονομικής προστασίας ειδικού τύπου από την Περιφέρεια Αττικής. Οι μάσκες έχουν διατεθεί στο ιατρικό  και  νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, στις Υγειονομικές Δομές της Περιφέρειας.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους εκπροσώπους των εταιρειών να συνεργαστούν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παράδοση του σχετικού εξοπλισμού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης με δηλώσεις του επισημαίνει:

«Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να υλοποιεί δράσεις που συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση του υγειονομικού συστήματος της Αττικής μας. Είμαστε στο πλευρό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, για την καλύτερη προστασία των πολιτών. Σε αυτή την πολύ κρίσιμη υγειονομική συγκυρία, οφείλουμε όλοι να υπερβάλλουμε εαυτόν, ανταποκρινόμενοι με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις αυξανόμενες ανάγκες που έχουν προκύψει, ενισχύοντας το σύστημα υγείας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet