Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Κυθήρων
Κοινωνία

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Κυθήρων

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Κύθηρα, προϋπολογισμού  6.300.000,00 ευρώ. Το έργο, που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. Αττικής και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό  Ταμείο  Περιφερειακής Στήριξης, ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας και η παρούσα διοίκηση το έθεσε σε προτεραιότητα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην έγκαιρη ολοκλήρωσή του με συντονισμένες ενέργειες.  

Με δεδομένο ότι οι εργασίες στις εγκαταστάσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της λεκάνης του ΧΥΤΥ. Η δοκιμαστική λειτουργία υλοποιείται με την τοποθέτηση μέσα στη λεκάνη των υπολειμμάτων, δηλαδή απορριμμάτων που δεν είναι ανακυκλώσιμα ούτε  μπορούν να κομποστοποιηθούν. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας όλες οι εγκαταστάσεις θα είναι σε λειτουργία, καθώς επίσης θα εκτελούνται μηνιαίοι περιβαλλοντικοί έλεγχοι για την εκλυόμενη ποσότητα βιοαερίου, έλεγχο υδάτων κ.λπ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2021. 

Να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση των δύο πρώην ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, γεγονός το οποίο συνέβαλε να αρθεί το πρόστιμο ύψους 320.000 ευρώ τον χρόνο που πλήρωνε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα  Κύθηρα το συμβατικό αντικείμενο έχει περαιωθεί σε ποσοστό  97%, ενώ στο νησί  των  Αντικυθήρων  οι συμβατικές εργασίες έχουν εκτελεσθεί σε ποσοστό  80%.

Με αφορμή την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής ο Δήμος Κυθήρων κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του και να βάλει τέλος στα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας και καταφέραμε, με συντονισμένες κινήσεις και σχέδιο, να επιταχύνουμε την ολοκλήρωσή του, καθώς για εμάς οι υποδομές που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ύψιστης προτεραιότητας.

»Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας με σκοπό την ισότιμη ανάπτυξη όλων των Δήμων της Αττικής. Στόχος μας να νιώθουν οι πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε νησιά άγονης γραμμής όπως τα Κύθηρα, πως είμαστε δίπλα τους ενεργά. Με έργα υποδομής στηρίζουμε τα Κύθηρα, σκοπεύοντας την ανάπτυξή τους αλλά και την ανάδειξη της ομορφιάς και της ιστορικότητά τους».

Ο περιφερειάρχης έχει ζητήσει από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, να συντονίσει τις αναγκαίες διαδικασίες και να είναι σε στενή συνεργασία με τον δήμαρχο Σ. Χαρχαλάκη. Με αφορμή τη δοκιμαστική λειτουργία η αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει: «Με συστηματική δουλειά και με τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων μπαίνει τέλος στο πρόβλημα των απορριμμάτων με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου χώρου διαχείρισης απορριμμάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet