Ο ΣΥΠΑ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Κοινωνία

Ο ΣΥΠΑ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) μετέχει μαζικά στην προκηρυγμένη 3ωρη Παναττική Στάση Εργασίας την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και στη συγκέντρωση, στις 8.30π.μ., στην πλατεία Κοραή, για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποί του, «απαιτούμε να δοθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους συναδέλφους Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Απολυμαντές, Επισκέπτες Υγείας, Κτηνιάτρους, Οδηγούς, Χειριστές Μηχανημάτων, τους εργαζόμενους στην ασφαλτόστρωση, σηματοδότηση, στην καθαριότητα των κτηρίων κ.λπ., στο Πράσινο, τους εργαζόμενους στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, στον έλεγχο του εμπορίου και του περιβάλλοντος, τους γεωπόνους, που εργάζονται σε συνθήκες ανθυγιεινές και δύσκολες. Να επεκταθεί εδώ και τώρα!».

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΠΑ τονίζει:

«Η κυβέρνηση, μέσα από την… αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, με τις συνεχείς αναβολές και παρατάσεις που δίνει, προσπαθεί να κάμψει τις διεκδικήσεις μας και να ρίξει στα… μαλακά το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής για την ένταξη και απένταξη στα ανθυγιεινά επαγγέλματα του δημόσιου τομέα (δίνει νέα παράταση για την παράδοση του πορίσματος για τις 30 Οκτώβρη). Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει την ευθύνη να παρουσιάσει την αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ειδικότερα: α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια.

»Διεκδικούμε να ενταχτούν στο καθεστώς της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι ειδικότητες αυτές, που απαιτείται από την ίδια τη φύση της εργασίας τους και των αρμοδιοτήτων τους, μέσα από τη νομοθέτηση της επέκτασης χορήγησής του, χωρίς καμιά περικοπή σε όσες ειδικότητες το λαμβάνουν.

»Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, ενώ η προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, ήταν να το κόψουν από όσους περισσότερους γίνεται. Όμως για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα η ζωή και η υγεία των συναδέλφων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής.

»Αυτό δεν αναιρεί ότι παλεύουμε για τη βελτίωση της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με μέτρα προστασίας, την εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

»Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  1. Να χορηγηθεί απρόσκοπτα, χωρίς καμιά περικοπή το επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες ή ανθυγιεινούς χώρους.
  2. Να επεκταθεί τώρα στους εργαζόμενους των παραπάνω ειδικοτήτων με κάθε σχέση εργασίας, που δεν το λαμβάνουν.
  3. Πλήρη κάλυψη όλων των χώρων δουλειάς με μόνιμους γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet