Παράδοση σύγχρονων απορριμματοφόρων και καφέ κάδων για τη συλλογή βιοαποβλήτων  στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγαρέων
Κοινωνία

Παράδοση σύγχρονων απορριμματοφόρων και καφέ κάδων για τη συλλογή βιοαποβλήτων στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγαρέων

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο του προγράμματος που εφαρμόζει η Περιφέρεια για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Αττική, παρέδωσε την Τετάρτη 2/9 στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγαρέων τρία απορριμματοφόρα σύγχρονης τεχνολογίας, καφέ κάδους για τη συλλογή βιοαποβλήτων και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης, τα οποία θα τοποθετηθούν, κατά προτεραιότητα, σε σχολεία και χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Κατά την επίσκεψή του στους Δήμους ο περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, Λ. Κοσμόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλη.

Ο κ. Πατούλης παρακολούθησε, μαζί με τους δημάρχους, επίδειξη της λειτουργίας των απορριμματοφόρων και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους σχετικά με την ανάγκη συστράτευσης φορέων και πολιτών στην προσπάθεια «να γυρίσει η Αττική οριστικά σελίδα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Στόχος είναι να κάνουμε όλοι μαζί μία νέα “πράσινη” αρχή που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, υπέρ των πολιτών» επεσήμανε ο κ. Πατούλης.

Παράδοση στον Δήμο Ασπροπύργου

Στον Δήμο Ασπροπύργου παραδόθηκαν ένα απορριμματοφόρο, καφέ κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης. Κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Ασπροπύργου υποδέχθηκε τον περιφερειάρχη ο δήμαρχος, Η. Μελετίου. Παρόντες ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Σοφία Μαυρίδη, Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Κωνσταντινίδης, Αντώνιος Καραμπούλας, Θεμιστοκλής Τσίγκος, Ιωάννης Νέζης και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Δημήτριος Καγιάς.

Ο κ. Πατούλης, αφού ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο, για την άριστη συνεργασία, όσο και τους αντιπεριφερειάρχες Λ. Κοσμόπουλο και Β. Κόκκαλη, για τον προγραμματισμό των σχετικών έργων που δρομολογούνται και υλοποιούνται, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση που αφορμή για την επίσκεψή του στο Δήμο είναι ένας τόσο σημαντικός λόγος που αφορά στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

Στη συνέχεια δήλωσε τα εξής: «Πολλοί αναρωτιούνται πότε θα ξεκινήσουμε τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που αποτελεί ένα τομέα στον οποίο, δυστυχώς, η Αττική μας είχε μείνει πίσω. Η απάντησή μου είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει και μάλιστα, πολύ δυναμικά. Σήμερα παραδώσαμε στον άξιο δήμαρχο Η. Μελετίου ένα από τα πιο σύγχρονα απορριμματοφόρα, το οποίο συγχρόνως απολυμαίνει και καθαρίζει. Δίδεται πλέον η δυνατότητα μόλις αδειάζουν οι καφέ κάδοι να καθαρίζονται επιτόπου και να επαναχρησιμοποιούνται άμεσα.

»Σε αυτό το σημείο, βέβαια, θα επαναλάβω κάτι που λέω συνέχεια και μέχρι στιγμής ευτυχώς εισακούομαι, ότι δεν υπάρχει σχέδιο ή πλάνο το οποίο πέτυχε χωρίς την έμπρακτη βοήθεια και στήριξη των πολιτών. Είμαι σίγουρος ότι τόσο ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του, όσο και εμείς ως πιο κεντρική διοίκηση θα καταφέρουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους ωθήσουμε να κατανοήσουν πως η συλλογική ευθύνη είναι αυτή που θα φέρει μία καλύτερη μέρα. Θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα δοθεί επιτέλους ένα τέλος στον “βιασμό” του περιβάλλοντος που τόσα χρόνια επιτελείται.

»Προκειμένου λοιπόν να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, παραδώσαμε και κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης, οι οποίοι θα αναπτυχθούν και στα σχολεία και θα συμβάλλουν και αυτοί στη συνεχή μείωση των απορριμμάτων, στην εξοικονόμηση πόρων από τα δημοτικά τέλη, και συγχρόνως στην αξιοποίηση τους επ’ ωφελείας των πολιτών. Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο για την πολύ καλή συνεργασία, καθώς έχουμε μπροστά μας σειρά έργων που πρόκειται να γίνουν.

»Παρά τη δύσκολη υγειονομική συγκυρία που βιώνουμε, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία επανεκκίνησης και εξορθολογισμού και της ζωής μας και των οικονομικών μας. Η προσπάθειά μας αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να εξοπλιστούν ανάλογα και οι 66 Δήμοι της Αττικής μας, γιατί παλεύοντας για το περιβάλλον, εξασφαλίζουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών μας και αυτό αποτελεί για εμάς προτεραιότητα».

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ασπροπύργου τόνισε:

«Σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα για τον Ασπρόπυργο, γιατί η αγαστή και ειλικρινής συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής έχει αποτέλεσμα. Σήμερα παραδίδεται στον Δήμο μας ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο για την αποκομιδή των οργανικών αποβλήτων, καφέ κάδοι για τα βιοαπόβλητα και μικροί κάδοι για ανακύκλωση σε εσωτερικούς χώρους.

»Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανακύκλωση από την Περιφέρεια Αττικής και θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε όλοι μας ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Εάν από σήμερα δεν δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στην ανακύκλωση, δεν θα πετύχουμε τους στόχους που μας έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Περιφέρεια και φυσικά ο ΕΣΔΝΑ θα κάνουν αυτό που πρέπει επιτέλους για την ανακύκλωση στην Αττική. Αυτή η συνεργασία βρίσκεται σε πρώτο στάδιο και φυσικά και εμείς, ως Δήμος, θα πράξουμε όλα τα απαραίτητα για να έχει επιτυχία.

»Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω εκ μέρους όλου του Δημοτικού Συμβουλίου τον περιφερειάρχη, τον κ. Πατούλη, γι’ αυτήν την προσπάθεια που κάνει για ολόκληρη την Αττική, καθώς και για την πόλη μας, τον Ασπρόπυργο, μιας πόλης που γνωρίζει το πρόβλημα των αποβλήτων, διότι γειτνιάζει με τη χωματερή του ΧΥΤΑ Φυλής, και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να τοποθετούμε όλα τα σκουπίδια σε ένα σημείο, ανεπεξέργαστα! Είναι σίγουρο ότι όλοι μαζί στον Ασπρόπυργο θα καταφέρουμε όχι μόνο να πετύχουμε τον στόχο, αλλά να πάμε και ακόμα πιο ψηλά, γιατί πρέπει να πιστέψουμε επιτέλους πως η ορθή ανακύκλωση είναι θέμα διαβίωσης σε ένα περιβάλλον υγείας για εμάς και τα παιδιά μας».

Παράδοση στην Ελευσίνα

Στην Ελευσίνα ο κ. Πατούλης παρέδωσε στον δήμαρχο, Α. Οικονόμου, ένα απορριμματοφόρο και καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων. Παρόντες ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Λ. Παππάς και Μ. Μίχας.

Ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά με την παράδοση:

«Καλωσορίζουμε τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του κατά την παραλαβή ενός υπερσύγχρονου απορριμματοφόρου, με προδιαγραφές που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ελευσίνας, αλλά και η Περιφέρεια, στο θέμα των βιοαποβλήτων. Η Ελευσίνα είναι ένας χώρος με σημαντικό αποτύπωμα στα θέματα ανακύκλωσης και στα θέματα περιβαλλοντικών δράσεων. Εμείς ως Δήμος, ως πρώτο βήμα, σκοπεύουμε να διαχειριστούμε τους κάδους στην εστίαση αρχικά, και αφού έχουμε τα πρώτα δείγματα θα τοποθετήσουμε τους κάδους και σε κάποιες γειτονιές της πόλης, έτσι ώστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας να καταφέρουμε να συνδυάσουμε την καθαριότητα και την υγιεινή.

»Η προσπάθεια αυτή που γίνεται από την Περιφέρεια συμβάλλει και στους δύο αυτούς τομείς. Θα ήθελα για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής γιατί συνέβαλε ενεργά στο γεγονός ότι στην πόλη μας δεν υπήρξε κάποιο κρούσμα κορωνοϊού και δοθείσης της ευκαιρίας να παρακαλέσω τον περιφερειάρχη Αττικής να είναι αρωγός μας στον επόμενο μεγάλο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2023».

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ στον ιστορικό Δήμο της Ελευσίνας, με έναν άξιο αυτοδιοικητικό, τον Αργύρη Οικονόμου, τη μεγάλη προσπάθεια του οποίου προκειμένου να αλλάξει την πόλη και την ποιότητα ζωής των πολιτών παρακολουθώ από πολύ κοντά.

»Σήμερα ήρθαμε εδώ για έναν πολύ καλό σκοπό, ο οποίος σχετίζεται με την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών και με την προσπάθεια που κάνουμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον, μέσα από τη σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων και γενικά των στερεών αποβλήτων.

»Παραδώσαμε στον δήμαρχο και στους άξιους συνεργάτες του ένα από τα πιο σύγχρονα απορριμματοφόρα αποκομιδής βιοαποβλήτων, μαζί με καφέ κάδους, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την Αττική που οραματιζόμαστε, μία Αττική πρότυπο στο επίπεδο της ποιότητας ζωής και προφανώς της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Έχουμε δουλειά μπροστά μας αλλά είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το δύσκολο στοίχημα, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε».

Παράδοση στα Μέγαρα

Στον δήμαρχο Μεγαρέων, Γ. Σταμούλη, ο κ. Πατούλης παρέδωσε ένα απορριμματοφόρο και καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, παρουσία του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, Κ. Φυλακτού.

Παραλαμβάνοντας τον εξοπλισμό ο δήμαρχος Μεγαρέων δήλωσε:

«Σήμερα βλέπουμε για άλλη μία φορά ότι ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, εμπράκτως, και όχι μόνο στα λόγια, στέκεται δίπλα στον Δήμο, στα προβλήματά του και βοηθάει στην επίλυσή τους. Η προσφορά του απορριμματοφόρου, καθώς και των κάδων για τα βιοαπόβλητα, είναι σημαντική, αλλά ελπίζουμε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί σύντομα γιατί οι ανάγκες του Δήμου είναι μεγάλες.

»Ξεκινάμε ένα καινούργιο ρεύμα ανακύκλωσης, εκείνης των βιοαποβλήτων. Ένα γεγονός πάρα πολύ σημαντικό που θα βοηθήσει τον Δήμο στην καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων κλίμακος, διότι με τον διαχωρισμό των βιοαποβλήτων δεν θα πηγαίνουν πλέον όλα τα σύμμεικτα απορρίμματα στη χωματερή, που κοστίζει σε βενζίνες, σε ανταλλακτικά και λοιπά και επιπλέον δεν θα πληρώνουμε το δημοτικό τέλος που πληρώναμε για τα απορρίμματα.

»Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική δράση και είμαστε χαρούμενοι που σήμερα ξεκινάμε και αυτό το ρεύμα μέσα στις επιταγές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διαχωρισμός στην πηγή είχε ήδη ξεκινήσει με την ανακύκλωση των προϊόντων από χαρτί, από γυαλί και τα λοιπά και μπαίνουμε στη διαδικασία του διαχωρισμού των βιοαποβλήτων. Ελπίζουμε ότι αυτό το εγχείρημα θα έχει καλά αποτελέσματα και να φτάσουμε τους στόχους, που είναι περίπου το 40%, με καλή οργάνωση και με επιπλέον βοήθεια που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε από την Περιφέρεια, γιατί στην τεράστια έκταση που καλύπτει ο Δήμος μας αυτός ο αριθμός των κάδων και το ένα απορριμματοφόρο δεν επαρκούν, αλλά είμαστε σίγουροι ότι σιγά-σιγά θα έχουμε και επιπλέον βοήθεια ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Ο περιφερειάρχης Αττικής από την πλευρά του τόνισε:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον ιστορικό και σημαντικό Δήμο των Μεγαρέων, με έναν άξιο αυτοδιοικητικό όπως τον Γρηγόρη Σταμούλη, ο οποίος έχει δείξει μέγιστο ενδιαφέρον για ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο αποκομιδής βιοαποβλήτων που διατίθεται σήμερα στις υπηρεσίες του Δήμου θα αξιοποιηθεί από τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κοινός μας στόχος είναι να γίνει η Αττική μία πράσινη Περιφέρεια και είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος Μεγαρέων θα είναι μπροστάρης στην προσπάθεια αυτή.

»Παράλληλα, διαθέσαμε σήμερα και καφέ κάδους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν καταρχήν σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου. Είμαι σίγουρος ότι με τις ενέργειες που θα γίνουν και από τους πολίτες, αλλά και από τη δημοτική αρχή, θα καταφέρουμε οι χρονιές 2020 και το 2021 να αποτελέσουν χρονιές ανακύκλωσης.

»Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το απορριμματοφόρο που παραδώσαμε σήμερα δεν είναι το τελευταίο, αλλά το πρώτο, καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση διανομής, με δεδομένο ότι ήδη ωρίμασε στον απόλυτο βαθμό η προώθηση νέων απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων και 40 χιλιάδων κάδων, ώστε να είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλη την επικράτεια της Αττικής μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet