Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία με το Ilyushin στη φωτιά στα Βίλια
Το ρωσικό αεροσκάφος Ilyushin (πηγή: Eurokinissi)
Κοινωνία

Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία με το Ilyushin στη φωτιά στα Βίλια

Μία «επικίνδυνη κατάσταση» εκτυλίχθηκε στον αέρα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στα Βίλια, με ρεπορτάζ να αναφέρει ότι ο ρωσικός «γίγαντας» Ilyushin έθεσε σε κίνδυνο άλλα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ηχητικό ντοκουμέντο που έβγαλε στο φως το Mega, μία παρ’ ολίγον τραγωδία πήγε να διαδραματιστεί στον αέρα. Όπως ακούγεται, το τεράστιο ρωσικό αεροσκάφος βρέθηκε πολύ κοντά σε άλλα εναέρια μέσα χωρίς να ενημερώσει το συντονιστικό ελικόπτερο. Σύμφωνα με το ηχητικό από το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου, όλα συνέβησαν όταν το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής έδωσε οδηγίες προς όλα τα εναέρια μέσα να απομακρυνθούν για να επιχειρήσει στην περιοχή το ρωσικό Ilyushin.

«Δεν έχω καμία ενημέρωση και προς όλα τα εναέρια μέσα μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Επαναλαμβάνω, μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, είναι ανασφαλές, κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης», ακούγεται να λέει στο ηχητικό ντοκουμέντο ο αξιωματικός ελικόπτερου συντονισμού. «Το Ilyushin χωρίς να ενημερώσει κανέναν διασταύρωσε περίπου στα 200 πόδια από εμάς. Παρακαλώ πολύ ενημερώστε να μην ξαναέρθει κανένα Ilyushin στην περιοχή», καταλήγει.

«Φτάσαμε πολύ κοντά σε μία τραγωδία»

Σύμφωνα με όσα είπε ο δημοσιογράφος: «Φτάσαμε πολύ κοντά στο να έχουμε μια αεροπορική τραγωδία στα Βίλια, καθότι το ογκώδες αυτό αεροπλάνο που ήρθε από την Ρωσία έχει την δυνατότητα ρίψης 40 τόνων νερού. Θυμίζω το μεγάλο Beriev έχει 12 τόνους, τα κάναντερ έχουν 5 έως 7 τόνους, για να καταλάβουμε τα μεγέθη. Αυτό λοιπόν το αεροσκάφος προϋποθέτει, για τα άλλα ελικόπτερα που επιχειρούν να σβήσουν την φωτιά, τα μικρότερα, να απομακρυνθούν για να αποφευχθεί το αεροπορικό ατύχημα. Είναι ένα ζητούμενο, υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία γύρω από τη φωτιά και ζητείται να φύγουν όλοι. Εκείνη την στιγμή φαίνεται ότι το Ilyushin εμφανίστηκε ξαφνικά, απροειδοποίητα, νωρίτερα από ότι όριζε το συντονιστικό ελικόπτερο και παραλίγο να υπάρχει τραγωδία. Να υπάρξει δηλαδή σύγκρουση στα 200 πόδια, δηλαδή 60 μέτρα πάνω από το έδαφος μεταξύ του Ilyushin και του συντονιστικού ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής και πιθανόν και με άλλα εναέρια μέσα…».

«Πρέπει να ερευνηθεί εάν εμπλέκεται και κάποιος άλλος φορέας. Συνήθως είναι το συντονιστικό ελικόπτερο που δίνει τις εντολές να απομακρυνθούν. Ενώ έχει δώσει τις εντολές υπάρχει αυτή τώρα, η αιφνιδιαστική εμφάνιση του Ilyushin και οι αναφορές και ο τρόμος στους υπευθύνους της πυροσβεστικής για το ατύχημα που αποφεύχθηκε. Να πω ότι στη συνέχεια αυτού του διαλόγου, ακούγεται ο αξιωματικός από το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής να λέει στα κάναντερ 415: «Ας προσευχηθούμε να μην έχουμε κανένα ατύχημα». Να θυμίσω εδώ ότι το 1998-99 είχε έρθει το Ilyushin στη χώρα μας προκειμένου να σβήσει τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πεντέλη. Τότε υπήρχαν ενστάσεις για τις πτήσεις του Ilyushin. Γιατί αφενός έριχνε από μεγάλο ύψος και εξατμιζόταν το νερό, αλλά κυρίως για τον κίνδυνο αεροπορικού ατυχήματος λόγω του μεγάλου όγκου του. Υπήρχαν αναφορές ότι το 1999 παραλίγο να υπάρχει και τότε μια αεροπορική τραγωδία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με το ίδιο αεροσκάφος στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας», κατέληξε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet