Περιφέρεια Αττικής: Διαρκής μέριμνα για τη διατήρηση ασφαλών συνθηκών διαμονής στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων
Κοινωνία

Περιφέρεια Αττικής: Διαρκής μέριμνα για τη διατήρηση ασφαλών συνθηκών διαμονής στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων

Ευρεία σύσκεψη με επίκεντρο συζήτησης την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων πρόληψης από την Covid-19 στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με στόχο τη μέγιστη προστασία των ατόμων που φιλοξενούνται στις συγκεκριμένες δομές, πραγματοποιήθηκε υπό τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη και τη συμμετοχή του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης ΜΦΗ, Σ. Προσαλίκα, των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών, της γενικής διευθύντριας Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, Α. Μεγάλου και των διευθυντών Δημόσιας Υγείας.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης «των άριστων αποτελεσμάτων που πέτυχε η χώρα μας και η Περιφέρεια Αττικής με μηδενικούς θανάτους από κορωνοϊό στον πληθυσμό των φιλοξενουμένων και των εργαζομένων, λόγω της έγκαιρης απαγόρευσης του επισκεπτηρίου που είχε επιβληθεί από τον Μάρτιο του 2020, όπως μάλιστα πρώτος την είχε εισηγηθεί ο περιφερειάρχης Αττικής».

Ο περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε επτά ΜΦΗ Αττικής με 0 θετικά κρούσματα, με το Επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΡΜΗΣ και τις Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι του Κέντρου Επιχειρήσεων της Π.Α. και του ΙΣΑ. Κατά τους ελέγχους εξετάστηκαν 462 δείγματα σε όλους τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους από τις 19/5 έως σήμερα και δεν καταγράφηκε καμία μόλυνση.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων προσκόμισε στοιχεία, όπως τον κατάλογο συγκριτικών καταγραφών του London School of Economics, που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε υπόδειγμα καλής πρακτικής ανά τον κόσμο λόγω του αριθμού μηδενικών θανάτων και περιορισμένου αριθμού μολύνσεων στις μονάδες φιλοξενίας των ηλικιωμένων.

«Όσο το κλίμα της αβεβαιότητας για την εξέλιξη του κορωνοϊού συνεχίζεται, ζητώ την προσήλωση όλων των αρμοδίων παραγόντων στην αυστηροποίηση της πρόληψης για τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής» δήλωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:

«Το εξαιρετικό παράδειγμα των μηδενικών θανάτων στα γηροκομεία μας, που με αποφασιστικότητα και βούληση κατακτήσαμε μέχρι σήμερα, ώστε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των ζωών του ηλικιωμένου μας πληθυσμού, πρέπει να διατηρηθεί για την κοινωνία μας και την Περιφέρεια Αττικής, ως εγγύηση για ασφάλεια των φιλοξενούμενων στο σήμερα και για την βιωσιμότητα των μονάδων στο αύριο .

»Ο σεβασμός και η φροντίδα της ζωής της τρίτης ηλικίας, με προτεραιότητα στην Πρόληψη, επιδιώκουμε να αποτελέσει παράλληλα και το εχέγγυο για την περαιτέρω Ανάπτυξη Μονάδων Φιλοξενίας στη μετά Covid εποχή για Ευρωπαίους συνταξιούχους που επιθυμούν να φιλοξενούνται για αρκετούς μήνες στην Ελλάδα.

»Είναι ένα πρόγραμμα που, με μέγιστο επαγγελματισμό και συναίσθημα ευθύνης, οργανώνουμε παράλληλα με την αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας και της τρίτης ηλικίας στην κρίσιμη φάση της εξέλιξης της πανδημίας.

»Συνιστώ την προσοχή και τη συνδρομή όλων των υπηρεσιών Υγείας και των αρμοδίων παραγόντων Υγείας για την προσεκτική διεξαγωγή του επισκεπτηρίου, η απαγόρευση του οποίου, όπως συνέβη κατόπιν πρωτοβουλία μας, έσωσε τις ζωές των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις δομές της Αττικής.

»Η τήρηση της απόστασης μεταξύ συγγενών και φιλοξενουμένων, η διεξαγωγή του επισκεπτηρίου σε ανοιχτό ή καλά αεριζόμενο χώρο, η χρήση μάσκας και η συνεχής εκπαίδευση και επιτήρηση του προσωπικού και των επισκεπτών για την τήρηση των μέτρων προστασίας, είναι οι ελάχιστοι όροι που πρέπει να τηρούνται, και σας καλώ όλους να επαγρυπνείτε ώστε συμβάλλουμε από κοινού στην διατήρηση της ζωής των πρεσβυτέρων μας στην Αττική».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο εκτελεστικός διευθυντής της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννης Σελίμης, οι αντιμπεριφερειάρχες Β. Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, Κεντρικού Τομέα, Γιώργος Δημόπουλος, η αντιπεριφερειαρχης Νήσων, Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και Νοτίου Τομέα, Δήμητρα Νάνου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ουσιαστική υλοποίηση των συναντήσεων σε τόσο υψηλό πολιτικό επίπεδο, χωρίς ευχολόγια και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των λεχθέντων. Ευτυχώς, στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι άριστα με αποδοχή και διάκριση από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.

»Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχισθεί αυτό το κλίμα συνεργασίας όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες με τους ανάλογους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν τα λιμνάζοντα προβλήματα ετών που απασχολούν τις ελληνικές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet