Πιο ψηλά οι τιμές των ακινήτων στα Βόρεια Προάστια
Επιχειρήσεις-Αγορά

Πιο ψηλά οι τιμές των ακινήτων στα Βόρεια Προάστια

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των ακινήτων στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, τόσο όσον αφορά την πώληση όσο και την ενοικίαση. Την εικόνα αυτή αποτυπώνει για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos (SPI), ο οποίος καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών για το α΄ τρίμηνο του 2022 -σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021-  σημειώθηκαν στον Νομό Λάρισας (13,7%), Τρικάλων (7,7%) και Λευκάδας (7,5%) και στα Νότια Προάστια της Αθήνας (7,0%). Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας έλαβαν χώρα στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας (11,1%), στα Ανατολικά Προάστια της Αθήνας (9,3%), στην υπόλοιπη Αττική (9,3%) και στους Νομούς Χανίων (7%) και Φθιώτιδας (6,8%).

Η πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Αττική οδηγεί τη γενικότερη αυξητική τάση. Ενδεικτικά, οι περιοχές του λεκανοπεδίου στις οποίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατά το α’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 είναι το Νέο Φάληρο (27,6%), η περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (18,2%), τα Ιλίσια (16,9%) και οι περιοχές Βριλήσσια (16,6%) και Σεπόλια-Λόφος Σκουζέ (16%).

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης εντοπίζονται ξανά εκτός αστικών κέντρων, υπογραμμίζοντας την τάση αποκέντρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζεται στις Αχαρνές (17,8%), στη Φιλοθέη (17,7%), στο Νέο Ψυχικό (16,9%), στη Νέα Μάκρη (16,8%) και στην Αρτέμιδα (16,5%).

Όπως σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, «με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά το α΄ τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε η έντονα ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης πανελλαδικά. Στις ιστοσελίδες του δικτύου μας είδαμε περισσότερες αγγελίες, περισσότερους ενεργούς χρήστες και πολύ περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος σε σχέση με πέρσι».

«Το real estate έχει συνήθως μια υστέρηση στην αντίδρασή του και στη δημιουργία νέων ισορροπιών, οπότε η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν έχουν αφήσει κάποιο αρνητικό αποτύπωμα στα δεδομένα των ιστοσελίδων του δικτύου μας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Προσωπική μου εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, των αυξημένων κοινοχρήστων κ.λπ., θα επιβραδυνθεί η αυξητική πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τις τιμές των ενοικίων», προσθέτει ο κ. Μελαχροινός.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet