«Πράσινο» από Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ στην υλοποίηση δύο Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική
kozanilife.gr
Κοινωνία

«Πράσινο» από Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ στην υλοποίηση δύο Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική

Με  ομόφωνη απόφαση ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η οποία συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, τους φακέλους που είχε υποβάλει πριν από λίγες μέρες ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, για την υλοποίηση με ΣΔΙΤ δύο Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Πειραιώς, Νήσων.

Οι φάκελοι-προτάσεις είχαν υποβληθεί από τον κ. Πατούλη στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση, καθώς και στον γ. γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Ο. Καβαλάκη.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του του κ. Παπαθανάση, μετείχαν εκτός από τον περιφερειάρχη Αττικής, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης και ο πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Κόκκαλης.

Οι συμπράξεις αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση α) Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και β) Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για τις ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Νήσων, με σκοπό την πλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων, καθώς και από το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα [ΠΥΣ 39/31.08.2020 (ΦΕΚ Α’ 185/2020].

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Παπαθανάση για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Περιφέρειας και τους υπουργούς για τη βοήθεια τους. «Σας νιώθω θερμούς συνοδοιπόρους σε αυτή την εθνική προσπάθεια που αφορά στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών», ανέφερε.

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στις υπηρεσίες και τους μελετητές της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και στις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του έργου τους.

«Αυτό δείχνει ότι είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δώσουμε βιώσιμη και οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, αφήνοντας πίσω μας παθογένειες που μας κόστισαν. Στόχος μας είναι αφ’ ενός μέχρι τα τέλη του χρόνου να απορροφήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ και να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο και αφ’ ετέρου να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς τη συντονισμένη προσπάθεια για τη δημοπράτηση των έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι ανεπίτρεπτο η Αττική να παραμένει ουραγός σε αυτό το ζήτημα και σημείωσε πως, παρά την κρίσιμη υγειονομική συγκυρία, η Περιφέρεια κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προχωρά, μετά και την ανακοίνωση του εθνικού σχεδιασμού από το υπ. Περιβάλλοντος, σε αυτό που δεσμεύθηκε απέναντι στους πολίτες.

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για την κατασκευή των δύο νέων μεγάλων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική θέτει τις βάσεις έτσι ώστε η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να γίνει Ευρώπη σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

»Είναι μεγάλες οι ευθύνες όσων ακύρωσαν το 2015 την παλαιότερη προσπάθεια προκειμένου να κατασκευασθούν σύγχρονες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Αλλά αυτό που έχει τώρα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, μετά την πρόταση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, στην Επιτροπή  ΣΔΙΤ, ανοίγει μια καινούργια σελίδα στο ζήτημα αυτών των τόσο σημαντικών υποδομών».

Τη σημασία δρομολόγησης των συγκεκριμένων έργων στον δρόμο για την επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων υπογράμμισαν από την πλευρά τους και οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα οφέλη από την υλοποίηση των έργων

Τα έργα θα συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων ώστε:

  • Το μέγιστο ποσοστό αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν σε υγειονομική ταφή το 2030 να μην ξεπερνά το 10%.
  • Να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο δίκτυο υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, με χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών.
  • Να αξιοποιούνται ενεργειακά τα υπολείμματα των ΑΣΑ και των δευτερογενών καυσίμων.

Αναθέτουσα Αρχή και αντισυμβαλλόμενος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) Δημόσιος Φορέας θα είναι ο ΕΔΣΝΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet