Ρ. Δούρου: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα
Κοινωνία

Ρ. Δούρου: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα

«Τα δικαιώματα των γυναικών είναι πολιτικά δικαιώματα, είναι κοινωνικά δικαιώματα, είναι ανθρώπινα δικαιώματα», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της η Ρένα Δούρου, ως εκπρόσωπος για Θέματα Ισότητας Φύλων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη συνάντηση στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με αντικείμενο την «Ισότητα των φύλων στο πλαίσιο της αποτελεσματικής, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακυβέρνησης», που οργανώνει το Κογκρέσο, σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Τοπικών Αρχών της Γεωργίας.

Στο επίκεντρο των εργασιών της συνάντησης είναι ο ρόλος του ευρωπαϊκού χάρτη για την ισότητα ανδρών και γυναικών στις τοπικές κοινωνίες, η καταγραφή των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών και η εκπόνηση οδικού χάρτη για τα επόμενα βήματα. Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο του σχεδίου του Κογκρέσου για την «Ενίσχυση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Τοπικό Επίπεδο στη Γεωργία».

Όπως αναφέρει η περιφερειακή παράταξη Δύναμη Ζωής, η Ρένα Δούρου έθεσε το θέμα της δημιουργίας των προϋποθέσεων για τοπική διακυβέρνηση, «ανοικτή, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς έμφυλους αποκλεισμούς». Μάλιστα, η κ. Δούρου τόνισε ότι «το Κογκρέσο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Γεωργίας δίνει μεγάλη έμφαση στην προώθηση συνεκτικών κοινωνιών, στην καταπολέμηση του σεξισμού και των διακρίσεων, την εμπέδωση της έμφυλης ισότητας».

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο περιλαμβάνει την ισότητα των φύλων, που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενδυνάμωση των γυναικών και τον αγώνα κατά των διακρίσεων», υπογράμμισε η Ρ. Δούρου, εξηγώντας ότι «γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματική, συνεκτική διακυβέρνηση, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεπάγεται την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα. Συνεπάγεται την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας. Συνεπάγεται αγώνα κατά του σεξισμού. Πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές πολιτικές και ουσιαστικά σχέδια μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, που δεν αφήνουν καμία και κανέναν πίσω. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι οι γυναίκες, με όλες τις διαφορετικότητές τους, θα λαμβάνονται υπόψη, ότι θα ακούγονται οι φωνές τους».

Τέλος, η κ. Δούρου δήλωσε: Ο ευρωπαϊκός χάρτης για την ισότητα ανδρών και γυναικών στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί σημαντικό εργαλείο που μπορεί να μας στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια και μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές αρχές στην Ευρώπη να εντάξουν την ισότητα των φύλων στις πολιτικές τους. Με την υπογραφή του χάρτη, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεσμεύονται δημόσια στην αρχή της ισότητας. Αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση πολιτικών και την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων για την ισότητα των φύλων σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet