Στην άσκηση «Αινείας 2022» στην Καστέλλα ο Γ. Πατούλης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
Κοινωνία

Στην άσκηση «Αινείας 2022» στην Καστέλλα ο Γ. Πατούλης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με τον συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής ενόψει της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποίησε, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022», στο Άλσος του Προφήτη Ηλία, στην Καστέλλα Πειραιά.  

Την άσκηση παρακολούθησε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου. Παρόντες ήταν επίσης η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη, οι αντιδήμαρχοί Πειραιά Γ. Βίτσας και Α. Αργουδέλης, ο γενικός γραμματέας του Δ. Πειραιά Β. Ταταρόπουλος, ο προϊστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας Χ. Μαρκαριάν, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πειραιά Αν. Βασιλείου, ο πρόεδρος της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά Χ. Λιακόσταυρος, ο εφημέριος του Ναού του Προφήτη Ηλία π. Αναστάσιος, στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά και της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, εθελοντές και άλλοι. 

Την κήρυξη έναρξης της Άσκησης έδωσε ο δρ. Νίκος Πασσάς, αν. προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η άσκηση «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022» αποσκοπεί στον έλεγχο μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην ΠΕ Πειραιά και η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι αντικειμενικοί στόχοι της άσκησης έχουν ως εξής:

  • Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών.
  • Η δοκιμασία των εμπλεκόμενων σε ένα αμιγώς αστικό περιβάλλον, που προσδίδει άλλες ιδιαιτερότητες στο όλο εγχείρημα.
  • Η βελτίωση του συντονισμού, των επικοινωνιών και της διαχείρισης πληροφορίας.
  • Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).
  • Η δοκιμασία της διαδικασίας σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) στο χώρο του συμβάντος.
  • Δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.
  • Δοκιμασία της ετοιμότητας των εθελοντικών ομάδων και την επίτευξη της μεταξύ τους συνεργασίας.
  • Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, η διενέργεια τέτοιων ασκήσεων συνιστά ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη συνακόλουθη επιτυχή επικοινωνία και συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet