Στο πλευρό των εποπτών Δημόσιας Υγείας η Περιφέρεια Αττικής
Κοινωνία

Στο πλευρό των εποπτών Δημόσιας Υγείας η Περιφέρεια Αττικής

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των υγειονομικών υπηρεσιών όλων των Περιφερειών της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής που είναι η πολυπληθέστερη, αλλά και σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των στελεχών στις περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ, Γιώργου Πατούλη, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Γ. Μακρυνό.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας παραβρέθηκαν επίσης ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Γ. Σελίμης και το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Α. Μπλουγούρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των υγειονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών και κυρίως της Αττικής, που προκαλεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ιδιαίτερα την παρούσα κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη πρόβλεψης για την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και καθιέρωσης πάγιας αποζημίωσης για τις μετακινήσεις τους εντός έδρας (οδοιπορικά).

Ο κ. Πατούλης αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων που τέθηκαν από την Ένωση, επισημαίνοντας πως ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη υγειονομικά περίοδο, δεν νοείται υπηρεσίες πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να είναι αφυδατωμένες από προσωπικό. «Η υποστελέχωση τόσο κρίσιμων υπηρεσιών, εκτός από λειτουργικά προβλήματα, δυσχεραίνει την προσπάθεια ενίσχυσης της πρόληψης, που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική προάσπιση της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη καταβολή οδοιπορικών σε προσωπικό υπηρεσιών που έχουν ως αντικείμενο τους υγειονομικούς ελέγχους, τους ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη συζήτηση με το υπ. Εσωτερικών με σκοπό την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της υποστελέχωσης και της καταβολής ανθυγιεινού επιδόματος, γνωστοποίησε στον κ. Μακρυνό την απόφαση της ΕΝΠΕ, κατόπιν δικής του εισήγησης, να διατυπωθεί αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία να καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν σε νευραλγικούς τομείς όπως οι διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειών, αλλά και να διασφαλιστούν δικαιότερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό, μέσα από την κατάρτιση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων, από την κεντρική διοίκηση.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών για τη δρομολόγηση συνεργειών εκπαιδευτικού και επιστημονικού χαρακτήρα, σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Μακρυνός έθεσε υπόψιν του κ. Πατούλη την πρόταση της Ένωσης προς το υπ. Υγείας για πρόβλεψη έκδοσης διοικητικής πράξης, με σκοπό την εφαρμογή κυρωτικού πλαισίου, σε συνέχεια της εφαρμογής των προτυποποιημένων εντύπων ελέγχου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Με τον κ. Μακρυνό είχα μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Είμαστε στο πλευρό των εποπτών Δημόσιας Υγείας που αποτελούν προσωπικό “πρώτης γραμμής” για την υγειονιμοική προστασία των πολιτών, διεκδικώντας μαζί τους την άμεση κάλυψη των κενών προσωπικού, αλλά και δικαιότερες συνθήκες εργασίας. Επιτελούν σημαντικό λειτούργημα που σχετίζεται με τις ζωές μας και είναι ανάγκη να θωρακιστεί και να διευκολυνθεί το σημαντικό έργο τους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet