Συνάντηση περιφερειάρχη Αττικής με τον πρέσβη της Ελλάδος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε.
Κοινωνία

Συνάντηση περιφερειάρχη Αττικής με τον πρέσβη της Ελλάδος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της σε επίπεδο φυσικών καταστροφών, ζητήματα που σχετίζονται με την προαγωγή και πρόληψη της υγείας, αλλά και η ανάγκη συνεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε τομείς με αναπτυξιακό πρόσημο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, με τον πρέσβη της Ελλάδος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε., Ι. Βραΐλα.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες ο περιφερειάρχης Αττικής και α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην 146η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών, αλλά και με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δήμων και Περιφερειών.

Γ. Πατούλης: «Οι «πράσινες» πολιτικές είναι προτεραιότητά μας»

Κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση ήταν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει ότι τώρα πλέον μετασχηματίστηκε σε κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί διαφορετική προσέγγιση τόσο από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, όσο και από μέρους της Πολιτείας.

Επικαλούμενος και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Αττική και στην Εύβοια εξαιτίας των πυρκαγιών, ο περιφερειάρχης εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης με συγκεκριμένες δράσεις και αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση, αλλά και τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως η εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης παρέμβασης σε περίπτωση κρίσης, αλλά και η εκπαίδευση των πολιτών. «Οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης μάς ωθούν να κινηθούμε πιο στοχευμένα και ταχύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε εντατικοποιήσει μια σειρά έργων στην Περιφέρειά μας, όπως τα αντιπλημμυρικά, εδώ και καιρό λειτουργεί το παρατηρητήριο καθαρισμού ρεμάτων, ενώ παράλληλα υλοποιούμε δράσεις για το περιβάλλον, την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τα βιοαπόβλητα. Η πράσινη οικονομία, οι δράσεις ηλεκτροκίνησης, αλλά και η πράσινη ανάπτυξη είναι στο κέντρο της πολιτικής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δήμων και Περιφερειών, η Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιήσει στις 9 Νοεμβρίου εκδήλωση για την «πράσινη μετάβαση της Αττικής και την επόμενη μέρα» με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων πανευρωπαϊκά.

Από την πλευρά του ο πρέσβης αναγνώρισε ότι η κλιματική κρίση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης έκτακτων φυσικών καταστροφών όπως είναι οι πυρκαγιές και οι σεισμοί, που πλήττουν συχνότερα πια τις χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα αναφέρθηκε, κατά τη συζήτηση, στις δράσεις των ευρωπαϊκών χώρων για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, σε ζητήματα ενέργειας και έδωσε έμφαση στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς κύρους, όπως είναι το Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Έμφαση στην Πρόληψη Υγείας

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και ζητήματα που σχετίζονται με δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας, με αφορμή και την πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη. Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον πρέσβη για τη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας σε Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με τον ΕΔΔΥΠΠΥ, μέσω των οποίων υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης υγείας.

«Η προστασία της υγείας των πολιτών είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας, καθώς όραμα μας είναι να καταστήσουμε την Αττική, Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας» τόνισε ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των Περιφερειών σε επίπεδο Ε.Ε., προκειμένου να ενισχυθούν οι πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να επενδύσουμε στην επιμήκυνση του μέσου όρου ζωής των πολιτών και στην πρόληψη της Υγείας, που όπως αποδείχθηκε και με την πανδημία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής», σημείωσε.

Αναγκαία η ευρωπαϊκή συνεργασία σε επίπεδο περιφερειακής διακυβέρνησης

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής διακυβέρνησης, μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων από την πολιτεία, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας ότι σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως η πανδημία ή οι φυσικές καταστροφές, η Αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι είναι σε θέση να βρίσκεται αποτελεσματικά δίπλα στον πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους μόνιμους αντιπροσώπους στην Ε.Ε., με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε κρίσιμα ζητήματα. «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι οι συνέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet